Seuraa harhaanjohtajaa!

Kunnallisvaalit olivat ja menivät. Tuli jytkyn kytkyjä ja voittoja siellä täällä. Politiikka on siitä kiva peli, että kukaan ei häviä. Paitsi tietysti äänestäjä, joka on jälleen kerran ”joutunut” äänestämään enemmän tai vähemmän harhaanjohdettuna. Hyvä esimerkki on eilisissä Hämeen Sanomissa, jonka mielipidepalstalla nimimerkki ”Vihastunut” odottaa perussuomalaisilta Lulu Riikoselta ja Kari Ilkkalalta perin vasemmistolaisia tekoja. Siis pienen ja köyhän ihmisen asialla olemista ja pisteen pistämistä ulkoistamiskehitykselle. Sillä tavalla!

Kokomuus aloitti poliittisen väripaletin totaalisen sotkemisen viimeistään Sauli Niinistön työväen presidentti -näytelmällä vuonna 2006 ja on jatkanut sillä tiellään näihin päiviin asti. Mitä nyt välillä kaikenmaailman pölhökustaa-Schubakien ja Tuulikki Ukkoloiden toimesta testataan kansalaisten reaktioita niihin todellisiin arvoihin ja sitten sanoudutaan niistä irti kovin sanoin.

Perussuomalaiset on seurannut menestyksekkäästi perässä kosiskelemalla pieniä ja köyhiä oikeistopopulismin keinoin. Se on tuonut voittoja tähän saakka, mutta voi vain miettiä, mitä tappion hetkellä tapahtuisi puolueelle, jonka ehdokas- ja kannattajakaarti on kuin onkin hyvin kuvaava, perisuomalainen otos kansastamme – menestyshulluista gloryhuntereista – jotka viihtyvät voittajien vankkureilla. Kansasta, jota tapaa kyllä suihkulähteillä, kun mestaruuksia juhlitaan, mutta muu aika huudellaan päitä vadille ja haukutaan sekä omat että vieraat, täyttä ymmärrystä vailla.

Perinteikäs SDP on joka vaaleissa suomalaisen työn asialla, mutta millä meriiteillä? Puolueen ollessa vallassa ovat pöhöttyneet ainoastaan välityömarkkinat ja ay-liike, joiden ansiosta ilmaisen orjatyön teettäminen kukoistaa tänä päivänä komeampana, kuin koskaan. No, suomalaista työtä pääasiassa sekin, vaikka näillä rattailla polkeekin lisääntyvässä määrin maahanmuuttajia. Hämeenlinnassa ei parhaalla tahdollakaan erota SDP:tä ja Kokoomusta. Pro Hämeenlinna ei paljon kiinnosta. Ylimielisellä linjalla on äänestäjien mandaatti, muut huudelkoot tuuleen, että uudet jaot!

Poliittisen värikartan tietoinen sotkeminen ja äänestäjien värisokeus on huono yhtälö. Se tekee politiikasta sirkusta, euroviisuja ja tosi-tv:tä, jonka seuraamisessa on kyllä parhaimmillaan suuren urheilujuhlan tuntua. Massahysteria ja gloryhunttaus kuuluvat isoon kuvaan. Mainostoimistojen väki päättää monien äänistä. Sillä on hyvin vähän tekemistä vastuullisuuden kanssa.

Lopuksi kuitenkin lohdutuksen ja muistutuksen sana kaikille harhaanjohdetuille ja väristään epävarmoille. Politiikan ei tarvitse ollakaan vasemmistoon tai oikeistoon jaoteltua. Eikä sen niin pidä ollakaan, että ollaan joko köyhän, rikkaan, duunarin tai yrittäjän asialla. Uudistaakseen suomalaista yhteiskuntaa ei tarvitse, eikä mielestäni myöskään saa olla naimisissa vanhojen rasitteiden kanssa, sosialismin tai kapitalismin välikappaleena. Luonnon ja ympäristön kanssa on elettävä, sen leipää syötävä ja lauluja laulettava. Ja jos haluaa pitää huolta myös muista, niin humanismiakaan ei oikein voi hylätä. Näiden perusarvojen päälle olisi hyvä rakentaa parempaa huomista, toteuttaen lähes eksistentialistista vallitsevien käsitysten ja uskomusten uudelleenmäärittelyä. Jää jäljelle vain yksi iso kysymys: Miten tehdä ajattelusta massailmiö?

Jos ei yrittäisikään olla vasemmalla etkä oikealla, vaan edellä? Jope Ruonansuukin kehotti aikanaan, että Aatteleppa ite!

3 kommenttia artikkeliin “Seuraa harhaanjohtajaa!”
 1. pohdiskelija sanoo:

  Pohdiskelija
  Meillä Suomessakin on jo alettu ihmetellä miksi politiikalla johdetaan talousasioita eikä asiantuntemuksella.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Harvinaisen selkeäsaneinen ja ymmärrettävä teksti, saisi Sari R ottaa tästä opiksi.

  Vanha totuushan on: Suuri enemmistö on aina väärässä!

  Tekstisi todistaa sen, hyvä Kimmo!

  • Sari Rautio sanoo:

   Heh, tuo aatteleppa ite on hyvä setti. Satuin vastíkään näkemään kun Jope Ruonansuu esitti sen ja on ihan täyttä asiaa. Opiksi kannattaa aina ottaa, ja kuulostella muidenkin näkökulmia.
   Sari

Jätä kommentti

css.php