Työttömän ”palvelut” vuonna 2015 – pelkkää retoriikkaa?

TE-toimistoja ajetaan uudistusten myötä pikkuhiljaa alas kohti vuotta 2015. Samaan aikaan toteutetaan pitkäaikaistyöttömyyden hoidon kuntakokeilua alunperin suunniteltua laajempana. Hallitus kaavailee työmarkkinatuen siirtämistä Kelalta kunnille vuoden 2015 alusta alkaen. Johtoajatuksena on työllistämisen jämäköittäminen sillä, että passiivisen työttömän työmarkkinatuen maksaa kunta ja aktiivitoimien aikana maksaja on valtio.

Välityömarkkinoita ahkerasti lobbaava entinen työministeri ja työelämä-ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) kirjoittaa nettisivuillaan, että työmarkkinatuen maksuvastuun siirtäminen kunnille on kannatettava asia. Varmasti on, jos ei halua nähdä mihin tämä pahimmillaan johtaa tilanteessa, jossa oikeita töitä ei ole. Filatov on koko puolueensa tavoin jo vuosikausia näyttänyt puolustavan tavallisen suomalaisen työn sijasta mahdollisimman laajamittaisen tempputyöllistämisen mahdollistamia työpaikkoja julkishallinnossa, erilaisilla työpajoilla ja koulutusbisneksessä. Housun puntit tutisevat ja saumat ovat koetuksella, kun toisessa taskussa on ay-liike ja toisessa välityömarkkinat. Luulisi taskubiljardin olevan tässä tilanteessa vältettävien asioiden listalla, mutta mitä vielä; moraalista ja johdonmukaisuudesta piittaamatta palloja kepitetään, kuin selvä päivä olisi hyvästelty ajat sitten. Selvästi hyvänä päivänä sitä ajattelisi – ainakin humanistiselta kantilta – olevan ristiriitaista samaan aikaan turvata ilmaistyövoiman saatavuutta ja huolehtia siitä, että oikeissa työsuhteissa palkat ja työnantajakulut pysyvät tapissa, osa-aikatyö kannattamattomana ja sosiaalietuudet joustamattomina ja oikeaan työhön kannustamattomina.

Erilaiset ei-työsuhteiset ilmaistyöt syövät oikeita töitä, mutta se ei tunnu olevan kenellekään mikään ongelma. Työttömien palveluista puhutaan retorisesti, ikään kuin juuri se työttömän palveleminen olisi korkeakin päämäärä. Puhutaan myös painavasti, että nuorten – tai vaikkapa sitten keski-ikäisten kentänhoitajien, lumenluojien tai matkahuollon työntekijöiden jne. – palkkojen alentaminen polkee suunnilleen ihmisarvoa, kun ei sillä palkalla sitten enää tule toimeen, mutta saman työn teettämisessä ilmaiseksi pitkäaikaistyöttömällä vaikkapa kuntouttavan työtoiminnan nimellä ei tunnu olevan mitään moraalista ongelmaa. Kysymykseen miksi näin on, löytyy tasan kaksi mahdollista vastausta: Joko ei ymmärretä mitä ollaan tekemässä tai sitten silmät ummistetaan tarkoituksella?

Ei tarvitse olla Nostradamus ennustaakseen, että kaikki kuntien vastuulla olevat hanttihommat, joita voi tehdä kuka tahansa ja joita ennen tehtiin palkkatöinä eläkekertymineen, tehdään kohta kuntouttavana työtoimintana jonkun työllistämisyhdistyskikkailun kautta. Saatetaanpa tällä tavalla turvata myös muuten liipasimella olevia ihmisille tärkeitä, mutta kannattamattomia palveluita, kuten vaikkapa Matkahuoltojen, Postien tms. toimintaa, kuten esimerkiksi Iissä ja Sipoossa on tehty Matkahuollon kohdalla. Ja hiljaa hyvä tulee, sanoo vanha sananlasku. Kun puolalainen sähkömies tulee Suomeen rakentamaan ydinvoimalaa parin euron tuntipalkalla, niin saadaan isot lööpit kirkumaan, mutta kun suomalainen tekee työtä toimeentulotuella tai työttömyyskorvauksella, se on kannatettavaa ja viisasta työllisyyden edistämistä.

Pitkäaikaistyötön tuntuu olevan tässä maassa sellainen lähellä alinta pohjasakkaa oleva objekti, jonka ansiosta työkkärin tädillä, typin tädillä, sossun tädillä, parin eri ESR-hankkeen projektityöntekijöillä ja työvalmentajasedällä on töitä. Ja se työ on, ah, niin tuottavaa; iso sulka hattuun kaikille, kun Pate The PAT ”pääsee” lopulta kuntouttavaan työtoimintaan ja saa ihmisarvonsa takaisin siinä lunta kolatessaan. Kukahan pitäisi aidosti pitkäaikaistyöttömän puolta?

Pitääpä miettiä ja mennä itseensä, miksi olen ryhtynyt tuota työvalmennusta itse opiskelemaan ja samalla näillä kirjoittaessani ehkä ammun itseäni jalkaan? Eikö intressini itsekkäänä nykyihmisenä pitäisi olla se, että työvalmentajille olisi mahdollisimman paljon, mahdollisimman helppoja ja hyväliksaisia työpaikkoja, joita välityömarkkinoiden pöhöttyminen voisi minulle ja kollegoilleni suoda? Ehkäpä niin, mutta en voi sietää älyllistä epärehellisyyttä siksi, että oma etu on siitä kiinni. Joiltakin se käy kyllä ihan luonnostaan ja monissa johtotehtävissäkin on nykyisin vaatimuksena epäjohdonmukaisuus ja pitkät piuhat. En silti puhu kaapelien kelaamisesta Yleisradiolla.

3 kommenttia artikkeliin “Työttömän ”palvelut” vuonna 2015 – pelkkää retoriikkaa?”
 1. Heikki Koskela sanoo:

  Terve Kimmo!
  Kirjoitan hieman toisesta näkökulmasta.
  Kataisen hallitus siirtää pitkäaikaistyöttömien ja maahanmuuttajien kuluja kunnille. Kotitalousvähennystä ja asumistukea nostetaan. Kunnille maksettavia valtionosuuksia pienennetään.
  Kohta kuntien veroprosentti on pääomaveron luokkaa!
  T. Hessu K.

 2. Erkki K. sanoo:

  ELY-keskukset joutaakin lakkauttaa. Kainuussakin virkamiehet ovat jo Talvivaaran osakkaita, joten heidän työllistäminenkin on ratkaistu. Kaivoksiahan avataan kaikkialla. Tälle ammattikunnalle löytyy kollegoja Venäjältä. Oligarkeja, mitä ne ovat…

  • Lassi V sanoo:

   Erkki K:lle tiedoksi että ELY-keskus ja TE-toimisto ovat kaksi eri asiaa ja suunnitelmana on nimenomaan lakkauttaa TE-toimistot ja siirtää tehtävät ELY-keskukselle.

Jätä kommentti

css.php