Ryysyrannan politiikkaa Hattulassa

Hattulan kunnanhallitus päätti 23.9.2013 kokouksessaan jättää hyväksymättä yhteistyössä lähikuntien kanssa valmistellun seudullisen kasvusopimuksen. Perusteena kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) kommentoi Hämeen Sanomissa, että sopimus sisälsi Hattulan kannalta ”aika vähän villoja.” Kunnanhallitus oli kuitenkin aiemmin helmikuussa päättänyt lähteä mukaan valmistelemaan sopimusta, joka ei olennaisilta osiltaan juurikaan aiemmasta hahmotelmasta poikennut. Hattulan kunnan hallintojohtaja Harri Toivonen oli johdonmukaisesti esittänyt tätäkin sopimusta hyväksyttäväksi. Mm. hattulalaisten erittäin aktiivisessa ”kuntalaisten kuulumisia” -facebook-ryhmässä on sittemin perätty kunnanhallitukselta perusteluin varustettua vastinetta, mistä tällainen poukkoilu asiassa johtuu. Sellaista ei ole kuultu.

Luonnos seudullisesta kasvusopimuksesta on ainakin Hämeenlinnassa julkinen ja löytyy Hämeenlinnan kunnanhallituksen kokouksen 23.9. pöytäkirjan liitteistä ja ladata sen voi tästä linkistä. Hattulan kunnanhallituksen pöytäkirjaa ei näy eikä kuulu verkossa, kun taas Hämeenlinna pelaa avoimin kortein. Näin pieni Hattula on jälleen kuntalaistensa puolella.

Hattulan kannalta keskeisiä asioita sopimusluonnoksessa ovat HHT-kasvukäytävä ja se, että bioenergiakeskus on sopimusluonnoksessa mukana, mistä todetaan mm. seuraavaa: ”Valtio osallistuu bioenergialaitoshankkeeseen ja edistää sen toteuttamisedellytyksiä suuntaamalla hankerahoitusta, puun energiatuotannon mahdollistavilla tukipäätöksillä ja mahdollistamalla toiminta-alueelta logistiikan tarpeisiin suoran yhteyden valtatielle 3.” Kasvusopimuksen hyväksyminen olisi siis avannut Hattulalle pääsyn neuvottelupöytiin, joissa mm. näistä tukimuodoista päätetään. Hattula oli sopimuksessa huomioitu ja se, että tästä sopimuksesta puuttuisi jotain, mitä Hattula olisi sinne halunnut, on jäänyt toistaiseksi pelkäksi tyhjäksi puheeksi. Kukaan ei ole tähän päivään mennessä eritellyt, mitä sopimuksessa sitten olisi pitänyt olla, kun tämä paperi ei kelvannut? Taidettiin haluta kaikki kuusi kuuta ja Saturnuksen renkaat ja siksi ei sitten haluttu sitä Merven moottoritieliittymääkään?

Sopimuksen Hämeenlinnakeskeisyyttä on kyllä painavasti moitittu. Moittijoilta sopii kysyä, että milloinkohan kunnan historiassa Hämeenlinnan kasvu on ollut Hattulalta pois? Ottaen huomioon Hattulan kuntastrategioissa lähes kaikissa papereissa tärkeimmäksi asiaksi kaiken muun yläpuolelle listatun itsenäisyyden, alkaa näyttää siltä, että tässä käydään täysin väärällä rintamalla itsenäisyyssotaa, joka tuo kunnalle sekä häpeällistä imagotappiota yhteistyökyvyttömänä vastarannan kiiskenä että toisaalta mahdollisesti tukkii väyliä valtionosuuksille, jotka kuitenkin olisivat itsenäisyyden säilyttämisen, kehittymisen ja talouden kohentamisen puolesta tuiki tärkeitä. Ei kai kukaan tosissaan odottanut, että hallitusohjelmaan nojaavissa hankkeissa, joissa valtio on mukana, ajettaisiin kaupunkiseutujen pikkukuntien ehdoilla etenevää tasapäistämispolitiikkaa? Kunnan johdolla on vakava itsetutkiskelun paikka, sillä punainen lanka näyttää nyt olevan pahasti hukassa. Tosiasiat halutaan kiistää, leikkiä vaikeasti tavoiteltavaa ja kiukutella, kuin pikkulapsi karkkikaupassa.

Alan vahvasti epäillä, että Ryysyrannassa Hattulan Merventiellä osan elämästään asustellut Irwin Goodman lauloi Hattulasta laulaessaan: ”siellä ei kuljeta pihalle asti, nurkkaan vain lasketaan kumpikin lasti…” ja ”siellä on tupajumiyhdyskunta, kaikki kuin pahinta painajaisunta..”

17 kommenttia artikkeliin “Ryysyrannan politiikkaa Hattulassa”
 1. iisakki sanoo:

  Moi Kimmo,

  Nähdäkseni Hattulan kannalta tärkeitä asioita olisi olleet myös sopimuksessa esiin nostetut asemanseutujen kehittäminen sekä luonnonvara-alaan panostaminen, mikä Hamkin Lepaan yksikön kannalta lienee olennaista. Sitä ihmettelen, mitä Hattula olisi menettänyt, jos olisi pysynyt yhteisessä rintamassa? Euronkaan sijoitusta seudun eteen ei vaadittu. Hämeenlinna on sitoutunut Inka-ohjelman omarahoitukseen, mutta sitä ei ole naapureilta pyydetty tai edellytetty.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Täsmälleen samaa mieltä Iisakin kanssa. Olen melko varma, että Hattula menettää enemmän, kun ei osallistu. Hämeenlinnassa ja Janakkalassa on varmaan hirveästi haluja alkaa sorvailemaan nyt jotain uutta paperia?

   • Sari Rautio sanoo:

    Morjensta,

    kysehän ei nyt ole erityisemmin kenenkään halusta ryhtyä tekemään uutta paperia, vaan TEMin aikataulu ja siis myös juna meni jo:( Kyse oli siis seudun eri toimijoiden yhteisestä edunvalvonnasta valtion suuntaan.

    Mielenkiinnolla myös odotan seuraavaa tapaamista ja hattulalaisten analyysia mikä tässä meni pieleen. Eteenpäin katsomme kovasti seudun soteinventaariopalaverissa jo ensi viikolla.

    Sari

    • Kimmo Kautio sanoo:

     Meillä nämä junat tuppaa menemään ohi…asemaltakin menee monta kertaa päivässä jarruttamatta. Eikä niitä tällä politiikanteolla pysäytellä jatkossakaan….oli millaista kasvukäytävää tahansa, jos ei kerta haluta nousta kyytiin…

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Iisakki ja Sari!
   Te olette Hämeenlinnan politrukkeja ette Hattulan, miksi ette kommentoi Rehu-Sepon kolumnia joka kotikaupunkianne koskee. Antaisitte Hattulalaisten hoitaa itse omat asiansa, oikein tai vääri, hoitakaa te omanne, kuntoon ja kunnolla!
   Oletteko saaneet Hämeenlinnan niin nousukiiton jotta voitte suositella laskun maksajaksi naapureita?

 2. nimimerkki sanoo:

  Saattaa olla että hattulassa ollaan vieläkin näreissään takavuosien aika kovista puheista kuntaliitoksen suhteen Hämeenlinnan taholta. Muistelen lukeneeni että Iisakkikin kirjoitti jossain että jos hänellä olisi valta niin pakkoliitokset paukkuisivat seudulla.

  • Seppo sanoo:

   Niinpä, näreissäänpä hyvinkin!
   Jokunen aika sitten oli lehdissä juttua ,että Hattula tähyileekin yhteistyötä Valkeakosken suuntaan.
   Onko kukaan muu huomannut sitä artikkelia?
   Onko siinä järkee vai ei?
   Mielestäni ei.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Tätä se on, kun vanhoja muistelevat jäärät tekevät politiikkaa. Ei mikään muu taida auttaa, kuin pakkoliitos. Ei mahdu mun kaaliin, miten asuinkunta voi mennä tunteisiin niin pahasti, ettei enää nähdä mitään muuta. Kun ei ole kyse edes kuntalaisista, vaan siitä asuinkunnan nimestä, kunnantalosta ja viiristä.

 3. Leo Leppänen sanoo:

  Olen seurannut Hattulan ja Hämeenlinnan yhteiseloa seitsemän vuotta. Mutu-päätelmäksi on muodostunut, että Hattula pyrkii ottamaan rusinat päältä kaupunkiseudun kakusta. Kunta harjoittaa yhteistyötä seutuveturin kanssa vain silloin, kun tästä on hyötyä kunnalle.

  Hattula luistelee helposti alueellisesta vastuunkannosta. Uuden kunnanjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan valitsemisen jälkeen tuntuu jopa siltä, että Hattulassa ei ymmärretä osallistua yhteistoimintaan edes silloin, kun tästä olisi todennäköisesti hyötyä asukkaille.

  Samanlaisia käytöstapoja on viime aikoina pesiytynyt Forssan seudulla Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kuntiin. Olenkin pohtinut itsekseni, onko näiden kuntien johtamisessa nykyisin peräti patologosia vikoja?

 4. Jaana Laine sanoo:

  Hei

  Olen erittäin pettynyt nyt tähän tilanteeseen, johon olemme ajautuneet. Tosiaan vielä keväällä kaikki näytti hyvältä seutuyhteistyön suhteen. Niin Janakkala kuin Hattula olivat näissä yhteisissä alueen kehittämistalkoissa mukana varsin motivoituneina. Mitä nyt sitten on voinut tapahtua? Ihan puskista tulee näitä ”ylilyöntejä”. Olen päässyt itse seuraamaan maakuntahallituksesta käsin sopimuksen viimeisiä käänteitä. Miten sitä on hiottu niin, että jokainen kunta saisi siitä jotain hyötyä itselleen eikä ajettaisi vain yhden kunnan etua. Ymmärtääkseni tämä bioenergia-asia eli uusiutuvat luonnonvarat energian lähteenä oli Hattulan kunnalle tärkeä ja siellähän se on hyvin edustettuna sopimuksella eikös vain? Myös HHT-kasvukäytävä on meille kaikille sen varrella sijaitseville kunnille hyvä hanke. Mutta meillä on junia mennyt jo liiankin monta kohta ohitse ja mitä jää käteen….tällä hetkellä itsenäinen kunta? Olen vakaasti itsenäisyyden kannalla, mutta en minäkään ole valmis kaikkea uhraamaan sen eteen, että kuntalaistemme olot vain kurjistuvat entisestään. Yhteinen edunvaltonta valtion suuntaan on parasta ja tehokkainta yhteisrintamassa, ei siellä yksi pieni kunta yksikseen mitään saa aikaiseksi.
  Joissakin asioissa voisi olla enemmän kuin tarpeen kysyä mielipidettä kuntalaisilta, tämä toteuttaisi hyvin myös kuntademokratiaa. Ei yhdessä eikä muutamassa asu viisaus, mutta isossa porukassa kyllä.
  Jaana Laine

 5. Aarno Järvinen sanoo:

  Totuuksia
  Janakkala alkaa olla pahasti miinuksella ja ainoastaan kaksi ja yksi vt kunnanjohtaja on kiinnostunut Ilmarisen paikasta. Toisekseen Hattulahan on kartalla Hämeenlinnan sylissä. Kolmannekseen paljon hyviä virkoja häviäis liittymisten ohella. Neljännekseen viiden vuoden suojatyöpaikat alkaa olla tiimalasin pohjalla.
  Aarno Jii

 6. Seppo Rehunen sanoo:

  Espanjalainen sanoisi nyt ”Tranquila, tranquila”, rauhallisesti rauhallisesti.

  Yhteisen linjan löytäminen on joskus kivuliasta. Kivinen tie kannattaa kuitenkin kulkea, koska onnelliseen loppuun päästään vain yrityksen ja erehdyksen kautta. Jokaisen kolmesta kannattaa yrittää ja jokaisen kolmesta kannattaa olla valmis katsomaan peiliin tasalta ja puolelta.

  Tänään alkoi uusi aika, koska kolmesta se, jolta ylivoimaisesti eniten odotetaan kuuntelua, toisten kunnioitusta ja malttia, sai uuden johtajan. Yhteistyö on mahdollista alkaa puhtaalta pöydältä, kun sitä kaikki haluavat.

  • Seppo sanoo:

   Hyvältä passarilta on syytä odottaa hyviä passeja. Kunhan ensin pääsee *kentälle* ja JOS kaikki haluavat.

 7. nimimerkki sanoo:

  Huomenta !

  Tuli mieleeni sama kuin Sepolle että Kenakkalalla olisi varmasti paikka suoria välejä nyt vähän naapureiden suhteen. Kyllä on selvää että yhtä ja toista on jäänyt Janakkalan ja Hattulan kenkään hiertämään, koska maantieteellisesti näin läheiset naapurit haikailevat Valkeakosken ja Riihimäen suuntaan. Jos nyt oltaisiin kaukaa viisaita nämä vanhat konkarit jätettäisiin laiturille neuvotteluissa kokonaan ja lähdettäisiin Kenakkala tuulenhalkojana kylään.

 8. Seppo sanoo:

  Asiaa sivuaa Hämeen Sanomat Mielipide 2.10. ; Hattulan kuntaa uhkaa oravan kohtalo.

 9. Aarno Järvinen sanoo:

  Päivää
  Uutta henkilökemiaa tosiaan niinku tuotanoin tarvittaisiin
  Aarno Jii

Jätä kommentti

css.php