Luokkakoneesta vasten kasvoja

Luokkayhteiskunta on palannut, jos se on koskaan oikeasti poissa ollutkaan. Helsingin Sanomien kuukausiliitteen luokkakone antaa nyt tietämättömillekin mahdollisuuden selvittää oma yhteiskuntaluokkansa vastaamalla muutamiin kysymyksiin. Kokeile vaikka itse:

Hesarin luokkakone

 

Kävin itsekin tuomiolla ja sain odotetunlaisen tuloksen. Kouluttamattomia vähäosaisiahan tässä ollaan, siis sellaista heikompaa ainesta. Joudunkin brassailemaan lähinnä koneen lyömällä kulttuurieliitin leimalla. Sekin taisi tulla siitä, että väitin lukevani korkeakirjallisuutta. No, ei ollut sopivampaakaan kategoriaa tarjolla Jean-Paul Sartren Inholle tai Albert Camusin Sivulliselle.

 

Voin kuitenkin kuvitella, että monille testin tekeville oma vähäosaisuus sekä taloudellisesti että kulttuurisesti tulee peräti yllätyksenä, iskuna vasten kasvoja.

 

Oman surkeutensa tajuaminen on ehdollistetuille kova pala niellä. Moni ajattelee tienaavansa hyvin, kun saa reilun tonnin kuussa käteen. Edes se ei herätä todellisuuteen, että sosiaalituilla yltää yhteensä lähes samaan. Päin vastoin, se saa haukkumaan työttömiä ja äänestämään Kokoomusta, kun sosiaaliturva on liian antelias ja kapitalismi kivaa. Samaan aikaan itse viuhutellaan luottokorttia ruokakaupassa ja bensatankilla parin viikon päässä siintävää tilipäivää odottaen. Niinpä niin. Mutta tuet pois, jos ei työ kiinnosta!

 

Pääasia on kuitenkin se, että meillä menee melko hyvin ja meillä on sentään vapautemme. Tästä vapaudesta paras muistutus on tililtä ihan itsestään kuukausittain katoava lainanlyhennys ja jokapäiväinen, pimeä vaelluksemme töihin aamuruuhkassa, raskaan vitutuksen kourissa. Onneksi vaihtoehtojakin on ja koska tahansa voi lopettaa. Toisilla vaan on satojentuhansien, jopa miljoonien eurojen erorahat, toisilla kolmen kuukauden karenssi.

 

Ymmärrän hyvin Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan kommentit siitä, ettei jaksaisi kuunnella, kun köyhät haukkuvat toisiaan. Yhteiskunnan turvaverkkojen repiminen tajuamatta, että tanssii samalla nuoralla, jolta niihin pudotaan, on minustakin hämmentävää.

13 kommenttia artikkeliin “Luokkakoneesta vasten kasvoja”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Ei tässä Kimmo mitään uutta ole. 70-luvulla kun itsekin osallistuin vappumarsseihin kerrottiin tosijuttuna kahdesta baariapulaisesta jotka katseli baari ikkunasta ohi menevää marssirivistöä, toisen sanoessa: ”Kato työläiset marssii” sillä äänensävyllä jotta me ei sentään kuuluta tuohon joukkoon.
  Aivan sama kusetus jatkuu, ihmisillä on kova tarve olla parempi, korkeammalla yms kuin muut tai ainakin naapuri.
  On saatu aikaan ilmapiiri jotta kukaan ei oikein ”kehtaa” olla työläinen.

 2. riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Kimmo!
  Isänmaan parturointia sekin, että työministerin sallivan katseen alla,
  Intiasta Suomeen roudataan ilman oleskelulupaa it-alan ihmisiä,
  joita kouluttavat irtisanottavat suomalaiset asiantuntijat,
  – oman sorvinsa ääreen.
  Ei mahdu millään moraali-käsityksieni raameihin.
  T. Riitta

 3. Leo Leppänen sanoo:

  Suomessa on nykyisin melko pitkälle itsestä kiinni, miten aikuisena pärjää. Myönnän, että tästä on liian monta prosenttiyksikköä poikkeuksia. Jos joku ei ole tyytyväinen elämäänsä, on ehkä syytä ensimmäiseksi vilkaista peiliin ja vasta sen jälkeen kuikuilla muualle. Aina ei voi syyttää esimerkiksi ”systeemiä”. Maailmassa ei liene yhtään yhteiskuntaa, jossa ei ole mätäkohtia. Kaikkialla ovat luokat. On valitettavaa, kun meillä luokkaerot ovat viimeisen 20-30 vuoden aikana kehittyneet huonoon suuntaan.

  Riitalta kysyn: Pitäisikö Suomen lopettaa koulutusvienti ulkomaille valtion ynnä muiden tahojen tuella? Olisiko ei-suomalaisten ilmainen opiskelu esimerkiksi yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa lopetettava? Miten suomalaisia opiskelijoita tulisi kohdella ulkomaisissa opinahjoissa? Millä tavalla valtion tulisi estää tai hankaloittaa firmojen ulkomaisille asiantuntijoille suunnattu koulutus Suomessa? Viimeksi mainitussa tapauksessa oletan, että oleskelu- ja työluvat ovat kunnossa.

 4. On kyllä luvattoman kapea-alaista väittää, että kaikki ovat samalla kalkkiviivalla. Ei tarvitse olla edes käyttäytymistieteihin perehtynyt, että tämän ymmärtää. Pelkkä syvällinen ihmistuntemus riittää tässä. Jo startissa peritty hyvä itseluottamus kantaa elämässä aika pitkälle ja jos sosio-ekonominen tausta on kohdillaan, pääsee elämässä aika pitkälle. Sen sijaan jo lähdössä nujerretut nostavat harvoin päätään tässä mielessä.

 5. riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Lexa!
  Ko. ”koulutusvienti” tarkoittaa sitä,
  että it-ala liputetaan Intiaan, veronmaksajien rahoittamana.
  Uus-demarit ajoivat ihan itse hyvinvointi-Suomea alas 90-luvun laman jälkeen,
  kun eivät vaatineet korjausliikettä leikkauksiin – hyvinä aikoina.
  Se näkyy kansan gallup-kannatuksessa.
  Suomessa on edelleen 50 000 nuorta pudonneena mustaan aukkoon,
  kustannukset puoli miljoonaa per nenä.
  Asiantuntijat sanovat kokemuksen syvällä rintaäänellä,
  kun yhteiskunta on sairas,
  sen terveimmät jäsenet oireilevat.
  Lexa, sinä ja minä saamme olla onnellisia, että kersamme ovat pärjänneet,
  mutta tuo kaikki on niin pirun pienestä kiinni, vaikka kuinka ahkeroisi.
  Koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan.
  Väitän edelleen, että tämä aika Suomessa on sitä surullisen kuuluisaa
  – housuun pissimistä pakkasella.
  Tuloksena luokka-yhteiskunta, joka ei hyvää lupaa.
  Riitta

 6. Leo Leppänen sanoo:

  Mukavaa talvipäivää!

  En tiedä, miten Siikmund Froid käsitti 10.1. julkaisemani kommentin. Totean selvennyksenä tekstiini, että en tietenkään väitä, että kaikki ovat samalla kalkkiviivalla syntyessään. Perityt ominaisuudet, perhetausta ja kasvuympäristö vaikuttavat myöhemmässä elämässä. Niistä saattaa jopa seurata, että aikuisena henkilö väistämättä kuuluu vähäosaisiin.

  Kimmon yllyttämänä kokeilin Hesarin luokkakonetta. Tietokoneohjelma ohjaa heti kättelyssä ihmiset kahteen ryhmään: työelämässä tai työtön. Koska olen eläkeläinen, valitsin ensin edellisen ja sitten jälkimmäisen ”kastin”. Kummankin sisällä vastaisin neljällä eri variaatiolla. Näyttää siltä, että kuulun asiantuntijat-luokkaan. Mutta kulttuuriseksi luokakseni kone määritteli duunarin. Kun ilmoitin sille seuraavani Twitteriä, Facebookia ja YouTubea, sijoituin silloinkin asiantuntijoiden joukkoon. Minulla ei ole Twitterissä omaa tiliä. Kuitenkin seuraan muutamia henkilöitä (mm. Forssan kaupunginjohtajaa). Facebookissa en ole aktiivinen toimija. YouTubessa kuuntelen lähinnä jatsia ja katselen maailmanluokan rumpaleiden työskentelyä.

  Hauska kokemus tämä luokkakone. Tykkään – paitsi vetojen lyömisestä – erilaisista testeistä.

 7. Aarno Järvinen sanoo:

  Moro te kaikki
  Suomessa on noin miljoona köyhää,tosiaan noin 50000 nuorta syrjäytynyttä ja niiden kovassa ytimessä 32500 nuorta jotka eivät ole koulussa,työelämässä tai edes työnhakijoina.
  Minä ainakin olen surullinen eikä minulla ole valtuuksia puuttua asiaan (eikä kapitaalia) sano
  Aarno Jii

 8. riitta.nyqvist sanoo:

  Aarno, samankaltaista surua tunnen myös.
  En pysty enää kuuntelemaan mediassa
  hallituksen nokkahenkilöiden selityksiä.
  Tuntuu siltä kuin olisi lastentarhassa,
  jossa saa puhua mitä sylki suuhun tuo.
  Joka päivä Suomesta katoaa n. 120 työpaikkaa per vrk.
  Silti on pokkaa syyllistää kansaa,
  2 1/2 vuotta sitten pusatusta ”harhaisesta” hallitusohjelmasta (Nallea lainaten).
  Päivitys unohdettu.
  Velkaa on taas otettu lisää 1300€ per lärvi.
  ”Zombi”-pankkien elvytys jatkuu.
  Mm. paljon hehkutetun ansiotason nousu 1,5%,
  sulaa kuluttajahintojen n. 1,8% kasvuun…
  Suomessa leimataan häiriköksi/populisteiksi opposition lisäksi muutkin,
  jotka yrittävät kertoa ettei hallituksella ole vaatteita.
  On jälleen kerran jääty näpertelemään jotain sateentekijä-porukkaa kokoon…
  Riitta

 9. Aarno Järvinen sanoo:

  Ehtoota kaikki te ihanat ihmiset a la K.K.
  Mää emmuute tomssi luakkakoneisi usko vaa teetäti ittellen arvio syntymäaja /klo aja mukka. Vastauksen oli et kyl mää ole sit helkkari stärä guppe sanos
  Aarno Jii

 10. Erkki Strömberg sanoo:

  Kuules Arska!
  Aik pimee tyyppi pitää olla jot uskoo jot joku luokka-kone-aparaatti täytys olla jot tietää mihin luokkaan kuuluu?
  Mää ainaskin olen jo kotikasvastukses saanu tiedon johon kuulun ja siihen mä uson. Mut kaikkein vanhemmat ei oo niin fiksui jot ois sen kersoilleen kertonu, niin meil on kaikenlaissii leppäsii ja löppösii!

  • Aarno Järvinen sanoo:

   Ehtoot Erkki
   Mää lukasi ton paperi meirä kerhos (11 ihmist) ja toi 80 rosentti ol heirä arvios. Ite mää ole hiuka ”haavi auk”,ole lukenu ainaski 10 kert läpi ja yhä enemmä ihmettele sanos
   Aarno Jii

 11. Leo Leppänen sanoo:

  Aarno Järvisen ja Erkki Strömbergin kommenteista ilmenee, että kumpikaan ei ole ymmärtänyt, mistä Hesarin luokkakoneessa on kysymys. Siksi on paikallaan vääntää rautalangasta muutamalla lauseella ydinasiat.

  Professori Jani Erola jakoi Hesarin kyselyn, ammatin, lähipiirin ammattien ja tulotason perusteella suomalaiset kuuteen uuteen luokkaan. Luokkakone perustuu hänen tutkimukseen ja lehden keräämään laajaan todelliseen aineistoon. Se ei perustu Karl Marxin tai/ja muiden älykköjen kehittämiin teorioihin maailmasta. Luokkakone ei järjestele luokkia arvojärjestykseen. Toki jokaisella on oikeus tehdä arvioita ja päätelmiä koneen antamista tuloksista.

  Strömberg mollasi kommentissaan (16.1.) edesmenneet vanhempani ja ylisti samalla omat vanhempansa po. asiassa. Valitettavasti jälkimmäiset eivät ole voineet antaa ennakkotietoa, millaisen vastauksen vuonna 2014 Hesarin luokkakone antaa heidän Erkki-pojalle.

 12. Aarno Järvinen sanoo:

  Hyvää yötä
  Kyllähä mää vähä raakast kommentoi tot luakkakonet ja sit vähä valehteli ett itte tilasi. Luakkakone on tehty 40.000 ihmise avul ja tää numerologinen analyysi ol tehty viime huhtikuus iha vaa minull ilma mittä kyselyi ja annetti mul kätte. Siin o yhreksä eri osioo joire mukka mut o arvioitu.
  Mää ole kauhia pahollan et vähä heiti herjaa sanos
  Aarno Jii

Jätä kommentti

css.php