Ukraina ja länsimainen pyllistys demokratialle

Video

Yllä olevalla videolla on mallisuoritus hallintorakennuksen valtaamisesta Ukrainassa tammikuussa. Tämä on läntisen valtaliiton johtajien sekä länsimedian mukaan ”rauhanomaista mielenosoitusta” eikä suinkaan mikään mellakka, kuten vaikkapa Kiakkovieras-protesti Tampereella itsenäisyyspäivänä suomalaismedian mukaan oli. Näin meillä mediassa kerrotaan maailman tapahtumista objektiivisesti ja vääristelemättä.

 

Ukrainan tapauksessa on syytä muistaa, että kyseessä on (wikipedian mukaan) 45 miljoonan asukkaan valtio ja maalla on vaaleilla valittu johto. Arviot väkimääristä Kiovan mielenosoituksissa ovat vaihtelevia, mutta vaikka levottomuuksissa olisi mobilisoituna 200 000 ihmistä, niin kyse ei ole edes puolesta prosentista Ukrainalaisia. Toki tuolla porukalla saa aiheutettua uutiskuviin melkoisen sotatantereen ja valtavan kaaoksen näyttämön.

 

Hajanaisen ja väkivaltaisen oppositioryhmittymän taakse asettuminen on koko läntiseltä valtaliitolta, EU:lta ja Yhdysvalloilta perseen näyttämistä demokratialle ja diplomatialle. Edustukselliseen demokratiaan käsittääkseni kuuluu se, että kansaa edustavat vaaleilla valitut edustajat pyrkivät tekemään kansan edun mukaisia päätöksiä kulloisenkin vaalikauden ajan. Toki nämä käsitykset hämärtyvät pahasti, kun seuraa Syyriaa ja sen toisintoa Ukrainaa. Samanlaisia piirteitä lienee myös Venezuelassa.

 

Länsimainen demokratiakäsitys on pahasti kuralla. Viedäänkö tätä onnea ja autuutta maailman joka kolkkaan väkivalloin vain siksi, että joskus pimeässä tulevaisuudessa, jälleenrakennuksesta koituvan velkataakan alla koittavien aitojen ja vapaiden vaalien jälkeen ja niiden jälkeisen ensimmäisen torimellakan koittaessa, voidaan jälleen kerran lausua kauniita sanoja laillista hallintoa vastustavan opposition tueksi? Saavutusten listalle voidaan kirjata palaneita ja rikki revittyjä maita ja mittaamaton määrä inhimillistä kärsimystä sekä ikiliikkuja, josta hyötyvät lähinnä pankkiirit ja sotateollisuus.

 

Miksi meillä mielenosoitukset nähdään häiriköintinä ja rähinöintinä, kun taas kauempana se on kaunista ja rohkeaa oikeustaistelua? Kuka meille luo tällaisen kuvan?

Kommentti artikkeliin “Ukraina ja länsimainen pyllistys demokratialle”
 1. Susanna sanoo:

  Hei Kimmo

  En ota asiaan nyt kantaa niin kuin ehkä toivoisit.

  Tammikuun puolivälissä ”Ukrainan hallitus ajoi läpi lakipaketin, joka rajoitti huomattavasti mielenosoituksia ja muita kansalaisvapauksia.”, kertoo Helsingin Sanomat (http://www.hs.fi/ulkomaat/Mit%C3%A4+Ukrainassa+tapahtuu++ja+miksi+Lue+mik%C3%A4+suisti+maan+kaaokseen/a1392867068342). Tämä ei keskimäärin ole sitä, mitä kansalaiset odottavat vaaleilla valitsemiltaan johtajilta. Vaalitkaan eivät saisi olla valtakirja vaalikauden mittaiseen itsevaltiuteen. Tämä siis yhtenä lisänäkökulmana, ei minään oikeutuksena mihinkään. Mustavalkoista puuhaahan tämä ei ole.

  Toinen näkökulma on poliisin tappamien henkilöiden määrä, erityisesti aseistamattomien henkilöiden. En osaa keksiä oikeutusta tällaiseen mistään demokratian näkökulmasta.

  Tässä vain kaksi lisänäkökulmaa, ei mitään suoranaista kannanottoa. Paitsi että väkivalta ja tappaaminen ovat kohtuutonta touhua – tekee sitä kuka tahansa.

  Yst. Susanna

Jätä kommentti

css.php