HäSan täydellinen rimanalitus

Toimittaja Jorma Virtanen suomi tämän päivän (5.3.) Hämeen Sanomien ulkomaansivujen uutiskommentissaan Aamulehden Ukraina-uutisointia, jossa lehti kirjoitti, että ”Venäjä ärhentelee kuin Yhdysvallat”. Virtanen väittää kirkkain silmin ja ilmeisen tosissaan, että Venäjän huoli kansalaisistaan on propagandaa, kun taas Yhdysvaltain huoli kansalaisistaan maailmalla on aitoa!

Tätä huolta USA onkin todella historiansa saatossa kantanut. Maan historiassa on sotia yhtä paljon, kuin vuosiakin. Ja luojan kiitos, joitakin raukkamaisia ilmapommituksia on saatu jopa estettyä, vaikka niiden perusteeksi syydettyä propagandaa ovat Virtasen kaltaiset toimittajat meillekin toistelleet täysi vailla vastaavaa kritiikkiä, jota nyt Venäjästä esitetään. Mm. Keskoskaappihuijaus ja tiedustelutiedot olemattomista joukkuotuhoaseista Irakissa on unohdettu. Syyrian tapauksessa tehtiin järjenvastaisia olettamia hallinnon syyllisyydestä Ghoutan kemiallisten aseiden iskuun. MIT:n raportista vaiettiin, kun se oli väärää mieltä. Toimittajien mielestä YK:n raportti todisti hallinnon syyllisyyden Syyriassa. Ilmeisesti myös toimittajiin pätee vanha vitsi poliisipareista: Toinen osaa lukea ja toinen kirjoittaa!

Virtasen kommentti antoi tähän keskiviikkoaamuun rautaisannoksen myötähäpeää. Virtanen ottaa asiakseen ohjata lukijan mielipidettä, ikään kuin Aamulehdessä esitetty näkemys olisi tässä sananvapauden kärkimaassa jotenkin väärämielinen ja tarkoin varjeltua konsensusrintamaa rikkova. Koin varsin vaikeaksi päättää, oliko Virtasen kommentti länsimaista toimittajan ylimielisyyttä koko itäistä maailmaa kohtaan vai ihan puhtaasti vain lapsellista sinisilmäisyyttä? Kommentti vahvistaa entisestään käsitystä mediasta vallan sylikoirina, joiden ei ole tarkoituskaan välittää tietoa maailman tapahtumista objektiivisesti, vaan pitää yllä Hollywood-elokuvista tuttua käsitystä länsimaista maailman ylevimpien arvojen aina hyvän puolella olevana moraalinvartijana.

Arvoisa tyhmä lukija, tämä on totuus. Älä pidä muita totuuksia.

7 kommenttia artikkeliin “HäSan täydellinen rimanalitus”
 1. nimimerkki sanoo:

  Enpä voi laittaa kovin suurta painoarvoa useinkaan lehden toimittajien mielipidekirjoituksiin – sen verran asennevammaa ja selän köyristelyä moneenkin suuntaan toimituksessa esiintyy. Mietin itsekin että kun USA hyökkäsi Irakiin ja sai sodallaan aikaan satoja tuhansia kuolleita, ei kansainvälisestä laista puhuttu juuri mitään. Nyt kun laukaustakaan ei ole vielä ammuttu Obama toitottaa kansainvälistä lakia rikotun. Ei venäjän toimet tietenkään oikeutettuja tässä ole mutta jonkin asteista suhteellisuuden tajua odottaisi.

  • Seppo sanoo:

   Merkel soitti ensin Putinille ja sitten kertoili Obamalle ,että Putin elää *ihan muissa maailmoissa*
   Nimimerkiltä tässä edellä hyvä ja ihan oikeaan osunut kommentti.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Pistää kovasti miettimään millaisissa kantimissa sananvapaus ihan oikeasti on maailmassa, jos Suomi on periaatteessa liittoutumaton, jatkuvasti lehdistövapauden top-3 ja demokratian mallimaa, eikä mediassamme kyetä tämän parempaan objektiivisuuteen.

 2. Hannu Jauhiainen sanoo:

  Lukaisin itsekin tuon Virtasen kommentin eikä enempää väärässä tietysti toimittaja voi olla. Kirjoitta vetoaa Amerikkaa riivaavaan terrorismiin, ikäänkuin sama riski ei tosin pienemmässä mittakaavassa uhkaisi venäjääkin.

  Voi karrikoiden sanoa että toimittajat ovat tietyissä asioissa harvinaisen yksituumaisia. Puoluepolitiikassa suurin piirtein kaikki muut kuin kokoomus ovat pahiksia. Suurvalloista Amerikka on aina hyvis ja Venäjä pahis, tekivätpä ne sitten mitä tahansa.

  Hämeenlinnan hallinto koetaan toimituksessa paratiisiksi ja naapurikunnat; Hattula ja Janakkala yleensä helvetin esikartanoiksi.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Näyttää siltä, että Venäjä on ottamassa haltuunsa tuota raskaan sarjan informaatiosotaa ja saanut jopa muutamia niskalenkkejä lännen mediapelistä, kun näitä propagandasyytöksiä on alettu esittää sieltä sun täältä. Viimeisimpänä tämä Salonius-Pasternakin kritiikki Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manniselle: http://m.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288662000821.html

   Jotenkin näyttää siltä, että yhtäältä osa toimittajista on herännyt ottamaan oikeasti selvää asioista, kun kriisi on tullut noin lähelle, kun taas osaa näyttää jotenkin oudolla tavalla harmittavan, että mediarintaman konsensus alkaa rakoilla ja näkökulmat laajentua.

 3. Kimmo Kautio sanoo:

  http://m.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288661911695.html

  Haluanpa myös nähdä, miten media käsittelee tämän uutisen. Tässähän on selvästi lööppikamasta kyse, mutta paukutetaanko tämä huomenna ulos isosti, koska se saa aika ison osan aiemmasta uutisoinnista näyttäytymään peräti valheellisena.

 4. Aarno Järvinen sanoo:

  Tää o suurt peli
  Ku Venäjä otta Krimi ja muu Ukraina siirty länne helmoihi nii Sekä Obamal et Putiinil o puntit tasa ja se o täs mailmas tärkke assi sanos
  Aarno Jii

Jätä kommentti

css.php