Onko rauha sukupuolikysymys?

En voi olla tarttumatta Kirsi Ojansuu-Kauniston (vihr.) Hämeen Sanomien vierailijapalstalla tänään julkaistuun kirjoitukseen ”Populisti kylvää miinoja”, joka on sinänsä hyvällä asialla, mutta tekee rauhan aatteesta härskisti sukupuolikysymyksen.

Ojansuu-Kaunisto kirjoittaa muun muassa, että ”tehokkainta rauhantyötä on tyttöjen ja naisten aseman parantaminen”, ”yhteiskunnan arvot muuttuvat yhä miehisemmiksi ja liuku kohti mustaa keskiaikaa näyttää jatkuvan” ja ”meillä ei ole varaa maskuliiniseen pullisteluun”.

Kirjoituksesta puuttui enää suora kehoitus äänestää eduskuntavaaleissa naista, jos haluaa rauhaa. On melkoisen falskia puhua samassa kirjoituksessa tasa-arvosta tärkeänä tavoitteena ja samalla piilottaa rivien väliin tällainen viesti.

Pasifismi on valinta, joka ei katso sukupuolta. Rauhan aatteesta tekee Suomessa tällä hetkellä tasa-arvoasian ainoastaan miessukupuolta koskeva yleinen asevelvollisuus, josta ei edes pasifistisen vakaumuksen perusteella voi kieltäytyä ilman rangaistusta.

Jos jokin tällä hetkellä heikentää eurooppalaista turvallisuutta ja vakautta, niin se on hysteerinen ylireagointi Venäjän sotilastukikohtansa turvaamiseen kyseenalaisin, mutta mikä tärkeintä, verettömin keinoin Krimillä.

3 kommenttia artikkeliin “Onko rauha sukupuolikysymys?”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  No Ojansuun jutut on Hänen juttujaan. Tuskin niitä kukaan muu ottaa vakavasti kuin umpivihreät, jos kaikki heistäkään.

 2. Kirsi Ojansuu-Kaunisto sanoo:

  Kimmo, kiitos kommentistasi!
  Nobelistit ovat laajalti korostaneet tyttöjen ja naisten koulutusta, kun on teemana ollut maailman ekologisten ja ekonomisten ongelmien ratkaisu. Maailman rauhan kysymyksiin ne liittyvät aivan keskeisesti ja siksi ei tule kapea-alaisesti katsoa vain oman maamme tilannetta. Mielenkiintoista, jos löytyy perusteita kumota tämä argumentti.
  Ystävällisesti Kirsi Ojansuu-Kaunisto

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Melkoinen viiteryhmä tuo ”nobelistit”. Minkä alan nobelistit? Pystytkö yhtään tarkentamaan ketkä?

   Koulutuksella lienee merkitystä noiden ongelmien ratkaisussa ihan sukupuolesta riippumatta. Mielelläni kuulisin hieman tarkempia perusteluja, miksi juuri naisten koulutus edesauttaa rauhan asiaa? Ymmärrän, että monissa maailmankolkissa on tasa-arvokysymyksiä ratkaisematta, mutta mitä näyttöä meillä on siitä, että maailma olisi vähemmän sotaisa, mikäli sukupuoliroolit olisivat esimerkiksi käänteiset?

   Erityisesti minua kiinnostaa miten tätä maskuliinista pullistelua maailmasta vähennetään ensi kevään eduskuntavaaleissa?

Jätä kommentti

css.php