Älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki

Kuuntelin tiistaina töihin ajellessani tuttuun tapaan Yle Hämettä, jossa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) päästettiin ääneen penäämään säästöjä ja ”kuntalaisten osallistumista palvelujen tuottamiseen”. Aikaa kaupunginvaltuuston budjettikokouksesta oli kulunut pyöreät kaksi viikkoa. Kaupunginvaltuusto päätti mm. kunnallisveroprosentista, jonka juuri kokoomus Raution johdolla halusi jättää lukemiin 20,5% ja kaupungin talouden näin ollen 2,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Valtuusto ajoi onnettomuuspaikan ohi, vaikka vasemmistovaltuutetut takapenkiltä ehdottivat, josko pysähdyttäisi antamaan ensiapua.

Hämeen Sanomien mielipidepalstalla Rautio totesi: ”Olemme isojen rakennemuutosten äärellä ja ne on uskallettava tehdä. Hyvinvointipalvelujen säilyttäminen vaatii vahvaa uudistamista.” Kokoomuksen toiminta on täysin tarkoitushakuista hajota ja hallitse -politiikkaa, jossa akuutti ongelma jätetään ratkaisematta, jotta voidaan itse esiintyä edistyksellisinä uudistajina ja rakentajina. Se on vähän kuin rakentaisi tänään talon 70-luvun opein päästäkseen korjaamaan kosteusvaurioita. Rakenteiden uudistaminen ei ole itse tarkoitus, eikä sitä korjata, mikä ei ole rikki. Pienet kauneusvirheet ovat sivuseikkoja.

Kuinka kauan hämeenlinnalaiset ja suomalaiset jaksavat tällaista ideologista sekoilua, jossa prosentin neljänneksestä muodostuu verotuksessa kynnyskysymys, mutta moninkertainen korotus voitaisiin koska tahansa lyödä esimerkiksi ikäihmisten palveluihin?

Rautio kyseli twitterissä; ”onko verojenmaksu ainoa tapa osallistua – kansalaisyhteiskunnassa?” Siinä missä kansalaisyhteiskunta tarkoittaa meille muille lähinnä vapaaehtoisesti järjestäytynyttä inhimillistä ja voittoa tavoittelematonta toimintaa, tuntuu se tarkoittavan Rautiolle ja kokoomukselle sitä, että jokainen maksaa välttämättömistä palveluistaan itse yrityksille, jotka kätkevät voitot veroparatiiseihin. Tämä käsitteiden tahallinen sotkeminen on Kataisen savolaista kokoomuslaisuutta syvimmillään: Kun kokoomuspoliitikko puhuu, vastuu siirtyy kuulijalle. Siksi juuri vastuusta puhuminen on kokoomuksen lempiaiheita. Ja mitä ei voi ulkoistaa, siitä on vaiettava.

Hyvinvointivaltion ja kunnallisten palveluiden peruskivi on verotus. Kunnallisvero voidaan määrittää sellaiselle tasolle, joka turvaa palvelut olemassa olevien rakenteiden puitteissa. Se antaa lisäaikaa kartoittaa aidot rakenneuudistusten tarpeet ja tehdä tarvittavat toimenpiteet. Veroprosenttia voi laskea sitten tulevaisuudessa, jos rakenteita uudistamalla todella saavutetaan säästöjä tai talouskasvu lisää verotuloja. Ehdottomasti parasta olisi kuitenkin se, että ei tulisi juosten kustua.

11 kommenttia artikkeliin “Älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki”
 1. Tapani Silvo sanoo:

  Hyvin kirjoitettu, Kimmo! Yhdyn täysin mielipiteeseesi. Rautio teorioissaan on ihan ”pilvessä”.
  Sos/kok ryhmittymä hapuilee sinne sun tänne, vältellen oikeita toimia.
  Tärkeintä tuntuu olevan ryhmäkuri…
  Tapsa

 2. olavi.romppanen sanoo:

  Kiitokset Kimmo erinomaisesta analyysistä. Sen verran jatkaisin että eniten ärsyttää robotti-Raution sanomassa se ettei asioita sanota niiden oikeilla nimillä . Rautio kiertelee ja kaartelle ja yrittää kuorruttaa paskakasan kermavaahdolla. Jos olisi lupa suomentaa raution sanoma se kuuluisi näin: köyhät ja vanhukset siltojen alle ja keskiluokka maksakoon palveluistaan itse.

 3. Seppo Koskenranta sanoo:

  Kimmo.
  En ota erikoisemmin kantaa Sari Raution puheisiin. Kirjoitustasi muuten kommentoisin. Kirjoitit ” Se ( veroäyrin nosto) antaa lisäaikaa kartoittaa aidot rakenneuudistusten tarpeet ja tehdä tarvittavat toimenpiteet. Veroprosenttia voi laskea sitten tulevaisuudessa” . Hämeenlinnan päättäjillä on kyllä ollut kosolti aikaa miettiä ,suunnitella ja tehdä niitä rakenneuudistuksia. Päättäjiltä puuttuu kuitenkin halu, taito ja kyvykkyys tehdä näitä muutoksia . Kyllä erilaisia visioita ja strategioita on runsaasti tehty, mutta kun pitäisi ryhtyä tositoimiin, ote kirpoaa . Seuraavaksi aloitetaan uusien visioiden laatiminen ja näin jatketaan vuodesta toiseen. Eli ei tässä mitään lisäaikaa tarvita; tarvitaan työmiehiä.
  Kunnallisen veroäyrin laskeminen kuuluu samaan sarjaan kuin hammaskeiju ja joulupukki ; niihin uskovat vain lapset.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Taisi sitä veroäyrin lisäkorotusta kannattaa muutkin kuin vasemmistoliitto. Olen tämän ennenkin todennut. Muutama vuosi sitten (eräälle kaupungin työntekijäryhmälle) kerrottiin veroäyriin olevan huomattava korotuspaine, ellei menoa saada muuttumaan. Johtavat poliittiset ryhmät odottava ilmeisesti ihmeitä tapahtuvaksi. Vaikeiden päätösten tekeminen on mahdotonta, koska ”kuntapuolue” on niin suuri. Kuka sitä omaa oksaansa haluaisi sahata, vaikka tosiasiat tiedostaisi. Yksityisellä puolella on toisin ja siksi sen osuus valtion ja kuntien rahoituksesta kaiken aikaa pienenee. Pelkkä valtion- ja kuntatalous ei Suomea elätä. Tämä tuntuu kuitenkin olevan valittu tie. Lopullisen tuhon tie.

 5. Sari Rautio sanoo:

  Tervehdys!

  Huolimatta Kimmo Kaution virheellisistä ja jopa hieman naiiveista analyyseistä en kuitenkaan tee johtopäätöksiä hänestä, vaan ymmärrän että kyse on populistisesta vaalikampanjoinnista. Eikä siinä mitään, mitä isot edellä, sitä pienet perässä;)

  Yhtäkaikki, talousarviomme on kaikkien puolueiden kanssa yhdessä sovittu, ja nyt virkamiehet työstävät evästysten pohjalta toimenpide-esityksiä 15.12 hallitukseen. Yhteinen näkemys on myös ollut kansalaisten osallisuuden lisäämisestä ja sen tukemisesta eri tavoin. Samoin meillä on yhteinen valittu linja siitä että palveluiden tuottamiseen tarvitaan muitakin kuin kaupungin omia toimijoita.

  Koskenranta taas on ihan oikeassa siinä, että nyt on päättäjien kyettävä tekemään päätöksiä. Visioita, selvityksiä, näkemyksiä ja linjauksia on – nyt pitää uskaltaa tehdä päätöksiä jotka muuttavat rakenteita, vähentävät kustannuksia, tuottavat palvelut tehokkaammin ja joustavammin. Samalla on uskallettava tehdä valintoja, ja kiperiäkin ratkaisuja. Ja on oltava sitä päätöksensietokykyä, kun palautetta muutoksista tulee.

  Vastauksiksi ei kelpaa että ei näin – sitten pitää olla vaihtoehtoja, aitoja sellaisia. Soteratkaisusta tulee lisää rahoituspainetta, joten senkin takia oma kone on saatava kuntoon. Miten Kimmo olet ajatellut Hattulan osalta jatkon? Kokonaan yksityistetty perusterveydenhuolto näyttää teillä tuottavan hyvää palvelua ja ihmiset ovat tyytyväisiä.

  Hyvää Itsenäisyyspäivää,
  Sari

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Sari hei…: ”On osattava….on saatava kuntoon….on uskallettava tehdä valintoja ja kiperiäkin ratkaisuja…”

   No, 0,25% teki kuitenkin niin kiperää, ettei osattu, saatu kuntoon, uskallettu ja kyetty. Esität analyysini populistisena vaalikampanjointina. Minusta on populistista vaatia nyt sitä, mihin ei kaksi viikkoa sitten itse kyennyt. Kokoomuksella jäätyi kädet vetopaikassa, kiekko viuhui katsomoon ja nyt on pelisysteemin vika, ettei tullut maalia….

   Koomista, että juuri nyt esität soteratkaisusta tulevan rahoituspainetta, kun HäSakin kertoo, että Kanta-Hämeessä Hämeenlinna on uuden sote-mallin voittajia rahoitusosuuden laskiessa 15€/asukas.

   Vaikka en tuosta vastauksestasi hirveästi kulmia löytänyt, niin kysymyksesi Hattulan osalta on ihan hyvä. Hattula on järjestänyt palvelunsa ulkoistamalla yhdessä Janakkalan kanssa ja homma on kyllä toiminut, mutta mikä antaa aiheen olettaa, ettei toiminta voisi kunnan omana tuotantona olla yhtä tehokasta? Nykymallissahan joku takoo tuosta välistä vielä voitot. Onko meillä sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä varaa pumpata löysää rahaa jonnekin veroparatiiseihin?

   Pihlajalinnan osalta emme taida Hattulassa tietää sen enempää, kuka kyseisen putiikin voitoista suurimman osan oikeasti kotiuttaa ja minne. Pihlajalinna kehuu kyllä olevansa lääkärien oma yritys, vaikka 56,9 % kuuluu Sentica Partners -sijoitusyhtiölle, jonka omistajista todetaan vain, että ”pääasiallisesti suomalaisia institutionaalisia sijoittajia sekä eturivin eurooppalaisten rahastojen rahastoja”.

   Lisää voi lukea vaikka täältä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3162990/laakarit-privatisoivat-suomen-terveydenhuoltoa

   • Sari Rautio sanoo:

    Hei,

    kokemus on osoittanut että vanha kone syö kaiken minkä sinne syöttää. Eli isompi veronkorotus olisi kyllä saatu käytettyä, mutta veikkaanpa että samassa tilassa oltaisiin vuoden päässä jos muutoksia ei tehdä. Ja samaan aikaa ostovoima olisi heikentynyt entisestään. Ostovoimasta minä ainakin olen huolissani. Tarvitaan siis ennenmuuta sitä muutosta.

    Pihlajalinna on mainio esimerkki siitä miksi monituottajamalli on mainio. Tarvitsemme vertailua ja eri tilanteisiin erilaisia toimijoita. Siksi oli outoa että omistajapoliiitiisia ohjeita hyväksyttäessä pro ja sd halusivat tämän vaihtoehdon vähentämistä heti kättelyssä. Taitaa ollakin niin että muutosvalmiutta ei kuitenkaan ole koko porukalla

    Sari

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Niin se Sari syö kun sinne syötetään. Itse olet juuri johtanut tätä ”syöttäjäporukkaa” etkö huomaa.
     Puheet on puheita nyt tarvitaan tekoja, oletko sinä niihin valmis? Silloin tarvitaan uskallusta päättää muutakin kuin mitä virkamiehet esittää!
     Pihlajalinnasta sen verran jotta itse olit juuri päättämässä jotta Pihjalalinna poistui Lammin terpparissa ja siinäpä meni kaikkien aikojen pätevin ja pidetyin terveyskesskuslääkäri Lammilta vieden sitten mennessään samasasa kuormassa terpparin pätevimpiin ja pitkäaikaisempiin kuuluvan terveydenhoitajan.
     Nyt ovat Juho Nummenmaa ja Anne Lehto ”rajan takana” Hämeenkosken terpparissa.
     Ilmeisesti Hämeenlinnalla on päteviä lääkäreitä ja terveydenhoitajia liikaa kun näin menetellään. Onko näin, Sari?

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Hyvää Itsenäisyyspäivän iltaa kaikille!

   Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaan Sari Raution ei ehkä kannattaisi arvostella Kimmoa naiviksi ja populistiksi. Kimmon tekstejä lukiessa kokee, että mies lukee muutakin kuin Nykypäivää, naamakirjaa tai visertäjää. Samaa fiilistä kaipaa kovasti kh:n pöydän päätyä kuunnellessa.

   Naivi ja populistinen olisivat positiivisimmasta päästä laatusanoja kokoomuksen päättyvällä vaalikaudella ajamien uudistuksien ideologiselle paatokselle ja etenkin toteutukselle. Liikkeelle lähdettiin manifestimaisilla julistuksilla ja verkosto- eli pyramidimarkkinoinnista tutulla hehkutuksella ilman höyryn kiehkuran aavistusta miten uudistukset toteutetaan saati mihin kaikkeen ja miten ne vaikuttavat. Tuloksena on pahin sotku mies… eee… henkilömuistiin.

   Sarin hehkutus ”nyt pitää uskaltaa tehdä päätöksiä jotka muuttavat rakenteita, vähentävät kustannuksia, tuottavat palvelut tehokkaammin ja joustavammin” on kuntatasolla juuri sitä samaa kykypuoluejargonia, jota olemme valtakunnan tasolla saaneet kuunnella puutumiseen asti. Budjetissa on, paitsi toimenpide-ehdotuksia joiden vaikutuksista ei ole hajuakaan, myös monen miljoonan sopeutustarve, jonka toteuttamiseksi ei ole vielä edes ehdotuksia.

   Valtuusto päätti 10.11. seuraavaa: ”Kaupunginhallitus velvoitetaan välittömästi aloittamaan vuosien 2015 ja 2016 budjettiin liittyvä rakennemuutos- ja strategiatyö tuloksellisuusohjelman toteuttamiseksi.

   Mitä kh on sitten 10.11. jälkeen tehnyt? Istunut käsien päällä odottamassa, että virkamiehet (?!) tuovat 15.12. hallitukseen toimenpide-esityksiä! Minkäänlaista strategiatyötä, tai edes strategiakeskustelua, ei puheenjohtaja ole kh:lle sallinut – Hämeenlinnassa kun päätökset kuulemma tehdään virkamiesten valmistelusta. Nii-in, ja valmistelu Hämeenlinnassa tuottaa aina ja vain yhden vaihtoehdon, jossa siinäkin luottamushenkilöiden pitäisi ensin sitoutua lopputulokseen ennen kuin se on virkamiehen valmisteluvaivan arvoinen.

   Sari perää aitoja vaihtoehtoja. Rakennemuutos- ja strategiatyö – MUTTA POLIITIKKOJEN TEKEMÄNÄ – olisi juuri vaihtoehtojen hakemista ja hahmottamista. Nyt kaupungin rakennemuutos- ja strategiatyö on luovutettu täysin virkamiehille. Sari perää myös uskallusta. Puheenjohtajalta riittää uskallusta päättää – mutta vain virkamiehen esityksestä – asioista, joiden toteutumisen edellytyksistä, seurauksista ja syy-yhteyksistä siinä välissä hän ei ymmärrä höykäsen pöläystä. Sen sijaan puheenjohtajalta ei riitä uskallusta avata rakennemuutos- ja strategiatyötä koko kaupunginhallitukselle siinä pelossa, että lopputulos ei ole 110 % haluamansa. Tässä valossa hokema ettei kunnallispolitiikassa ole oppositiota muuttuu epä-älylliseksi pieruksi.

   Kaupungissa, jossa virkamiehet ovat täysin politisoituneet, tämä on perkeleellinen yhdistelmä demokratian kannalta. Näin tuloksista on odotettavissa ihan yhtä hyviä kuin valtakunnan tasolla.

   • Kimmo Kautio sanoo:

    Kiitos kommentista ja hyvää itsenäisyyspäivää myös, vaikka vuorokausi jo ehtikin vaihtua! Lukemisen määrällä en kehtaisi kehua, mutta laatuun oon panostanut…;)

    Politiikkaan ja sen pöytien ääreen toivon ennen kaikkea samaa, kuin Kari Ilkkala edellä: Ajattelevia, lukeneita ja suoraselkäisiä ihmisiä puoluekirjasta riippumatta! En niinkään mainostoimistojen henkilöbrändäämiä, vaikutuksille alttiita lastuja laineilla. Huomautan, etten tässä yhteydessä tarkoita lukeneella sitä, että on hankittuja statuksia tai ostettuja oppiarvoja, vaan sitä, että osaa edes jollain tapaa nimetä edustamansa elämänfilosofian tai kirjoittaa omansa.

    Nykypolitiikkaa seuratessa tulee ensimmäisenä mieleen lause: ”antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät”. Mistä lienee yhteydestä tämäkin tarttunut….haluan uskoa, että tässä mielessä edustamme Karin kanssa samaa kansaa, tai ainakin osaa siitä.

   • Sari Rautio sanoo:

    Hei Kari,

    mielestäni olemme varsin laajasti ja monipuolisesti keskustelleet KH pöydän ääressä. Muistaakseni koko budjettiprosessi oli varsin keskusteleva, ja muokkasimme esityksiä yhteisen näkemyksen suuntaan. On ikävä että katsot oikeudeksesi näin julkisella foorumilla arvioida ihmisten – kuten minun – ymmärrystäni ja perehtymistäni. Samalla kuitenkin kiihkeästi peräänkuulutat arvostusta ja kuulemista. Se toimii molempiin suuntiin.

    Kaikesta huolimatta, tänään taas jatkuu saman pöydän ääressä. Mieluusti keskustellaan siellä taas lisää.

    Parhain terveisin, näin Sibeliuksen syntymäpäivänä,
    Sari Rautio

Jätä kommentti

css.php