Hyvinvointi ilman uusliberalismia on teeskentelyä?

Kokoomus julkisti perjantaina korjausliikkeeksi ristimänsä vaaliohjelman, joka näyttää ammentavan oppinsa
vanhasta kansanviisaudesta, jonka mukaan ”sillä se lähtee, millä on tullutkin”. Kyse on siis yksityistämisestä ja leikkaamisesta, joka oikeistoliturgiassa tottelee paremmin nimeä uudistaminen.

Kokoomus on johtanut maatamme viimeiset vuodet tuhdissa uusliberalismipöhnässä. Nyt puolueen lääke siitä johtuviin isänmaan vapinoihin ja tärinöihin näyttää olevan korjaussarjallinen kollektiivisia krapularyyppyjä. Lieneekö kohtalon ivaa, että olemme vajonneet luottoluokituksessa AA-kerhoon?

Kuten usein riippuvuuksissa, myös kokoomuksen ideologinen riippuvuus näyttää johtavan harhaisiin pelkotiloihin. Tästä hyvänä esimerkkinä toimikoon Venäjän pelko, jota etenkin kokoomusta symppaavat mediat ovat lietsoneet lähestulkoon päivittäin aina Krimin valtauksesta lähtien. Samoihin harhoihin ja ylireagointiin ovat sortuneet myös vihreät, joilla tosin suurempi syy taitaa löytyä lapsenuskosta länsimaiseen hyvyyteen. Monikulttuurisuuden ja erilaisuuden ymmärtäjien kirjoihin on livahtanut paragrafi Venäjästä pahan valtakuntana.

Nato-kiimaisten harvassa joukossa isänmaan historiaa lokaavat suomettumispuheet ovat lämmittäneet, kuin housuun urinointi talvella. Toivoa sopii, ettei kevättalvi ole tässä suhteessa entistä kylmempi. Jotenkin sitä toivoisi muistettavan, että rauhan rakentamisessa vaadittaisiin samaa malttia, pidättyväisyyttä ja tarkkuutta, kuin ripulin parantamisessa pieremällä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb sanoo, että poliittinen kenttä jakautuu uudella tavalla säilyttäjiin ja kokoomuksen kaltaisiin uudistajiin. Oikeampi ilmaus olisi hyvinvointivaltion säilyttäjiin ja romuttajiin. Kokoomuksen korjausliikkeen yksi pääotsikoista toteaa, että hyvinvointia tarvitaan. Kenen hyvinvoinnista kokoomusjohtoinen valtio sitten katsoo tarpeelliseksi huolehtia? Puolueen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen ainakin Verkkouutisten mukaan korostaa, että valtio ei edes teoriassa voi olla vastuussa ihmisten hyvinvoinnista.

Sillai kai…

42 kommenttia artikkeliin “Hyvinvointi ilman uusliberalismia on teeskentelyä?”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Mitä tähän asti olen lukenut niin sanottujen hallituspuolueiden vaaliohjelmista, ei hyvältä näytä Vaikuttaa, että Stubb haluaa hinnalla millä hyvänsä jatkaa puolueen vallassaoloa. Viimeisimpänä tämä heitto Kepun olemisesta samoilla linjoilla kokkareiden kanssa, vaikka heidän politiikkansa on hallituksessa ollut erilaista. Kepu on oppositiossa jauhanut samaa, mitä nyt esittää. ”Stubukka” taitaa olla takinkääntäjä. Forssan ministeri IL-blogissaan revitteli kliintekin ja muun vihertalouden erinomaisuuden puolesta, en usko. Rinne otti taas esiin naisten ja miesten samanpalkkaisuuden. Tein töitä toimistossa ja tehtaassa, kyllä niissä aina maksettiin samasta työstä sama palkka teki sitä nainen tai mies. Rinne tarkoittanee, että esim siivoojien, keittiö- ja toimistoapulaisten (en väheksy ko ammatteja ovat vain naisvaltaisia) tulisi saada samaa palkka kuin hitsarin (taas esimerkki). Työnantaja ei tähän tule suostumaan (eikä kansantalous kestä). Silloin tarvitaan todella ne 35000 maahanmuuttajaa/v tekemään ne työt. Voi olla ettei suomalainen nuorukainen suostu tekemään näitä sinänsä raskaita töitä edes sillä hitsarin palkalla. Kannattaa muuten lukea viikonlopun HS kuukausiliitteestä SiriLankalaisten bussisiivojien töistä ja vähän suhteuttaa. Ja mitä natoon tulee. Olen suurten ikäluokkien kasvatti (puolet sukulaisista siirtolaisia) Vielä 50 ja osin 60 luvulla oli Suuren Itäisen naapurin pelko todella suuri. Ja vaikka Putinin hallinto on osoittanut arvaamattomuutensa, en jaksa uskoa että tosipaikassa Natojäsenyys meitä suurestikaan auttaisi. Ja vielä, kyllä ihminen on varsin pitkälle vastuussa omasta hyvinvoinnistaan On vain kasvava joukko jotka katsovat sen kuuluvan muille, ilman omia ponnisteluja. Tosi tarpeessa olevia tulee kyllä auttaa.

 2. riitta.nyqvist sanoo:

  Moro Kimmo!
  Rinne on resinalla ajamassa vaalijunan perässä
  puhkuessaan into piukalla sama-palkka-vaatimuksiaan.
  Jokainen lukutaitoinen on voinut netistä viime päivinä bongata,
  miesten ja naisten euro on tutkittu/todettu – fifti-fifti.
  Median vaatimuksia ihmettelen, jot puolueiden pitäisi julkistaa
  äänestäjilleen, mistä leikkaisivat.
  Ei mua se kiinnosta, leikkauksistahan sovitaan hallituksessa,
  eivätkä etukäteislupaukset nollatoleranssista työttömyyteen,
  mannan satamisesta vanhuksille, lapsille ja vaivaisille,
  ole tähänkään asti toteutuneet.
  Niiltä on otettu, jotka eivät pysty puoliaan pitämään.
  Siitä oon surullinen, ettei Vapaavuorta valittu Kokoomuksen pj:ksi,
  hän on suorasanainen, eikä jätä epäselväksi linjaansa.
  Toisaalta, Stubbin keikaillessa keulassa yhteisvastuu-fantasioineen,
  pettyneitä ääniä sataa kaatamalla muille puolueille.
  Riitta

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Miksei leikkauslistojakin voida tehdä ja myös toteuttaa:

   Mulla heti pari ajatusta:
   – Eläkekatto säätämällä säästetään 850 miljoonaa/vuosi eläkejärjestelmästä
   – Vähintään puolet alennusta EU-jäsenmaksuista

   Tuossa on melkein puolitoista miljardia heti ja inhimillisistä kärsimyksistä ja uhrauksista ei näissä yhteyksissä juurikaan tarvitse puhua.

 3. riitta nyqvist sanoo:

  Kimmo, ehdotuksesi ovat ok,
  mutta niitä ei toteuteta.
  Samoilla raiteilla mennään.
  Eläkekatosta olen joskus rumpua lyönyt, esim. Tanskan malliin.
  Ne jotka näistä asioista päättävät, eivät luovu saavutetuista edusistaan
  – ylisuurista eläkkeistä.
  Eläkejärjestöjen edusmiehet l. pomot ovat olleet kuin urea sukassa,
  vaikka Lipposen eläke-indeksi-jäädytyksen piti
  v.91- lamatalkoissa olla väliaikaista.
  No, saivathan pien-eläkeläiset just 0,39% korotuksen.
  Kansanradiossa eläkeläisrouva kiitteli päättäjiä ironia äänessään,
  jot nyt voidaan ostaa pari maitopurkkia meidänkin huusholliin.
  Ehkä tässäkin pitäisi nähdä valoa tunnelin päässä, todeta
  – Ei helvetissä tätä hallitusta huonompaa voi enää koota.
  Riitta
  skeptikko

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kautio on nuori mies ja Hänellä pitääkin olla rajuhkoja ja miksei hyviäkin ehdotuksia vaalikampanjassaan. Eläkekatto ei Suomessa toteudu. Huippueläkettä on vesi kielellä odottamassa liikaa herroja ja narreja (puoluekannasta riippumatta). EU-jäsenmaksulle ei voida mitään. Muistan aikanaan kun kovimmat EU-kannattajat ennen kansanäänestystä kehuivat kuinka Suomi tulee maailman tappiin oleva nettosaaja EU:sta. Taisi mennä pari vuotta niin Suomesta tuli nettomaksaja ja varallisuutta täällä lienee pitkälle tulevaisuuteen, että näin jatkuu. Tietysti tällä politiikalla tulemme saamaan kriisiapua EU:sta, se ei lienee tarkoitus. vaikka joskus tuntuu että Suomi halutaan ajaa siihen. Vallitsevaan tilanteeseen ei auta kuin työllisyysasteen nostaminen, tässä lienee puolueilla yksimielisyys. Tällöin tulee ei kivojenkin töiden kelvata, mutta näin ei käy, jos sosiaali ja muut edut pysyvät tapissaan. Minkään puolueen tai edustajaehdokkaan ei tulisi nyt lupailla liikoja, vaan kerrankin tunnustaa, että suunnan on muututtava ja ryhdyttävä suuriin leikkauksiin. Mutta kun halutaan miellyttää kaikkia. Tässä asiassa tulee ”Mooses” Lipposta ikävä-ei muuten.

  • riitta nyqvist sanoo:

   Samaa mieltä Lauri, ei pitäisi poliitikon lupailla liikoja.
   Se on realismia, jota kosiomatkalla olevan sulhonkin morsmaikulle pitäisi laulaa
   ”Haudot vain harhaa, mä sulle luvannut en ruusutarhaa…”
   Ei tule sitten jälkikäteen isompia pettymyksiä.
   Riitta

   • Kimmo Kautio sanoo:

    Ei eläkekatto ole raju ehdotus. Sitä kannattaa yli puolet suomalaisista ja se koskee vain pientä osaa meistä. Tosin sellaista osaa, joilla on vaikutusvaltaa enemmän, kuin pitäisi. Olette varmasti realisteja todetessanne, ettei se toteudu, mutta sehän ei estä pitämästä asiaa esillä. Ei maailmaa muutenkaan päivässä muuteta.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Olen ehdottomasti Nato-jäsenyyden kannattaja. Katselin tuon oman uskottavan puolustuksen 1969. Jo silloin olin perillä millainen on Suomen uskottava puolustus ja se on siitä aina vaan heikentynyt. Kuinkahan suusri prosentti nykyajan miehistä lopettaa puolustusvoimissa ensimmäisen palveluspäivän iltaan mennessä.

  Huomasitko Lauri muuten juttua Hesarista, jossa kerrottiin Sallan naapurista Alakurtista?

  ”Jotenkin sitä toivoisi muistettavan, että rauhan rakentamisessa vaadittaisiin samaa malttia, pidättyväisyyttä ja tarkkuutta, kuin ripulin parantamisessa pieremällä.” Siinä on Kimmolla nimenomaan väärä lääke, ripuli paranee, tai ainakin vointi helpottaa, kun antaa paskan tulla oikein vauhdilla ulos. Pidätteleminen on pitkässä juoksussa huonompi vaihtoehto ja ennen pitkää räjähtää.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Kyllä minä huomasin jutun Alakurtista. Vaikuttaa enempi ”pullistelulta”. Muistaakseni ovat avanneet ja vahvistaneet Suomen rajan läheisyydessä olevia lentotukikohtiaan jo viime ja edellisvuonna. Joskus 60-luvun lopulla tai 70 alussa väitettiin jo kuullun panssariketjujen kolinaa läheltä Suomen rajaa, tiedä häntä. Jos oikein muistan meillä oli Panssariprikaati hälytysvalmiudessa yhden kerran armeijassaoloaikanani. Toi turvallisuuspolitiikka vaikutta hyvin vaikealta. Meillehän ei kaikkea kerrota ja kerrotaan puolitotuuksia vähän puolueesta riippuen. Ja vielä arvaamatonta ei kannata suotta ärsyttää.

 6. Erkki Strömberg sanoo:

  Jotenkin hyvä?
  Kokkareiden höpötyksistä on jo natokiimaisten kautta edetty jo Alakurttiin.
  Mitenkäs sitä nykysotaa käydään?
  Taitais olla paras uhohtaa ne ”suomi-konepistooli-kätköt” joita tää turkulainen ”legenda” esitteli ja sai jopa jotkut uskomaan.
  Ei sotaa enää niin käydä, joka sai koulutuksensa 1960-2000 luvuilla ei ole kuin turhaa ”tykinruokaa”. Turha kaivaa juoksuhautoja ”kannakselle”!
  Suomi kuuluu Euroopan jaossa Venäjän (Neuvostoliiton) etupiiriin, todettiin ennen ja jälkeen toisen maailman sodan.
  Oletteko jossain kuulleet jotta tää sopimus olis rauennut?
  On sulaa hulluutta Suomen lähentyä Natoa, silkka itsemurha!

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Sen takia, en Alakurtti-juttua juuri uhkana osannut ottaa. Voitonpäivän paraatissa Punaisella torilla saattaa jo olla kalustoa, millä merkitystä. Tosipaikan tullen niin käy kuin on käydäkseen oltiin Natossa tai ei.

 7. Antti Sulonen sanoo:

  Erkille nykysodan mallia Ukrainassa, alkaen Krimin valtauksesta.

  Nato on puolustusliitto.

  Kuvitteleeko nuo erkit, että Suomi pystyy itse itseään omilla puolustusvoimillaan puolustamaan, oli sitten sodankäyntimalli mikä tahansa.

  Suomi ei kuulu mihinkään Neuvostoliiton etupiiriin, semmoista Neuvostoliittoa, kun ei nykypäivänä ole. Ukraina on ollut osa Neuvostoliittoa.

  • valitan sanoo:

   Taitaa kuitenkin suurin rikos Ukrainassa ollut demokratian halventaminen lännen toimesta.

   Vai kuuluuko länsimaiseen demokratia käsitykseen, että vaaleilla valittu presidentti syöstään vallasta laittoman vallankaappauksen seurauksena. Vallankaappausta johdettiin äärioikeiston toimesta mukaan lukien uusnatsit. Länsi pesi uusnatsit aivan salonkikelpoiseksi tukemalla heidän rikollista touhuaan.
   Ja kaikki tämä vain sen takia, että länsi koki nöyryytyksenä, ettei Ukraina kelpuuttanut heidän sopimustaan.

   Se mitä Ukrainassa on tapahtunut on seurausta tästä demokratian halventamisesta. Olisi kannattanut odottaa seuraavia vaaleja jossa olisi selvinnyt kenen leirissä Ukraina oikein olisi halunnut seisoa. Näin homma olisi edennyt laillisesti demokratiaa kunnioittaen.

   Mitä Natoon tulee , niin miksi Nato alkoi pommittamaan Balkanilla siis hyökkäsi. Tämä tapahtui vastoin kansainvälisiä sopimuksia siis laittomasti.

   • Kimmo Kautio sanoo:

    Tähän pitää Ukrainan osalta todeta, että pitäisi Maidanin laukausten lisäksi tutkia mitä tapahtui, kun Janukovich pakeni/pakotettiin pakenemaan Venäjälle välittömästi sen jälkeen, kun oli juhlallisesti sovittu, että kansa saa pian uudet vaalit. On kysyttävä, miksi se ei riittänyt Ukrainassa? Lienee syytä epäillä, etteivät uudet vaalit riittäneet niille voimille, jotka vallankaappauksen masinoivat, vaan Janukovichista oli päästävä.

    On myös selvää, että Janukovich oli maansa puolueettomuuden kannalla ainakin mitä tulee hallitusohjelmakirjauksiin, kun taas nykyhallinto haluaa Natoon.

    • saara finni sanoo:

     Jos vallankaappauksen voisi noin vain ”masinoida”, vastoin kansan tahtoa, niin kyllä sellainen olisi meillä masinoitu tuon tuosta.

     • Kimmo Kautio sanoo:

      Mietitäänpä tuota ”kansan tahtoa”. Jos esimerkiksi 50 miljoonan asukkaan maassa äärioikeisto kannattajineen saisi 10 000 henkeä barrikadeille asiansa puolesta, niin kaaos olisi valmis, vaikka mielenosoittajien ja heidän alkuperäistä asiaansa symppaavien määrä ei olisi edes prosenttia koko kansasta. Tietysti massiiviseen protestiin kanavoituu aina kaikenlaista yleistä tyytymättömyyttä, joka lisää protestin suosiota, mutta kuka voi mennä takuuseen, että kansan tahto on toteutunut?

      Jos edellisen itsenäisyyspäivän kiakkovierasprotesti Tampereella olisi äitynyt useamman sadan tai tuhannen ihmisen hallitsemattomaksi mellakaksi, niin olisimmeko ajatelleet, että kansan tahto tässä nyt toteutuu?

 8. riitta nyqvist sanoo:

  Muistanet Antti, että Suomi on ollut osa Venäjää.
  Päämiestemme neuvottelukyvyillä ja kansamme yhtenäisen rintaman
  avulla on luotu arvostus maailmalla ja vakaat suhteet Itä-naapuriimme.
  Stubbin ja muiden Nato-intoilijoiden propaganda, lapsellinen uhittelu on
  tehnyt rumaa jälkeä, mm. presidentti Niinistön maltillisen linjan
  uskottavuutta koetellen.
  Myös kansan yhtenäisyyttä naarmuttaen,
  maltti joka on ollut neuvotteluvalttimme,
  sitä on lietsottu pelon ja koohotuksen ilmapiirillä mediassakin.
  Stubbin unelmana on loikkaus johonkin EU:n tai USA:n duuniin
  täältä ”periferiasta.”
  Taitava dialogi ja ennen muuta tosiasioiden tunnustaminen
  on Suomen pelastanut ennenkin tuhoamasta itsenäisyytemme,
  joka on hankittu myös veren maku suussa, turhia uhoiluja välttäen.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Niin ja olisi ollut aikanaan osana Neuvostoliittoa, jos isäni ei olisi koko nuoruttaan ollut puolustamassa Suomen itsenäisyyttä. Olihan hän syntynyt ennen Suomen julistautumista itsenäiseksi tasavallaksi.
   Eli aivan on turha minulle selitellä mitä Suomi on milloinkin ollut. Isäni kertoi jo paljon aiemmin Mainilan laukausten alukuperän ennen kuin virallinen Venäjä myönsi saman asian. Tosin isäni ei enää tuossa vaiheessa ollut elävien kirjoissa.
   Täällä tosin kirjoittelee sellaisiakin joita todella rassaa noidenkin laukausten alkuperä.

   Isäni tekoa Suomen puolustamisessa kunnioittaen olen ehdottomasti Suomen todellisen puolustuskyvyn kannattaja ja siihen nykypäivänä kuuluu Nato-jäsenyys.

   Kaikkihan eivät kunnioita talvi-, sekä jatkosodan käyneiden miesten saavutuksia. Heidän toiveensa ilmeisesti on Venäjän länsirajan siirtäminen nykyisen Ruotsin ja Suomen rajalle.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Olen aina kunnioittanut sotaveteraaneja ja sotainvalideja. Isäni ja lukuisat sukulaiseni sekä tuntemani kuuluivat heihin. Olen myös käynyt paikalla mihin NL suurhyökkäys pysähtyi Ihantalassa. Siihen on rakennettu näyttävä muistomerkki sen kunniaksi, missä voitettiin? Suuri Isänmaallinen Sota. Ottamatta mitään pois suomalaisilta sotilailta ja sotilasjohdolta täytyy sanoa, että NL joukkojen hyökkäyssuunta oli ”järjetön”-suoraan siittä vaan. Lisäksi täytyy muistaa, että Isä Aurinkoiselle tuli kiire Berliiniin. Jotain vääryyttä on siinäkin, että äitini suvun kotipaikka Hannilassa jäi rintamalinjan suomalaisten puolelle suht selvästi, mutta rauhan raja piirrettiin toisin. mutta se siitä.

    • saara finni sanoo:

     Kaikenlaisia sattumia. Tulin tänne ihan toisesta ajasta ja maailmasta. Kirjoitan parhaillaan tarinaa siitä kun äitini kävi 8-vuotiaana isänsä kanssa Viipurin torilla kauppareissulla vuonna 1900. Roskat- nimellä hevoskärrillä körötellen se kesti kaksi päivää. Tänään ollaan paluumatkalla, on ohitettu Ihantala ja Kavantsaarikin, ollaan nousemassa Sussalmen sillalta Pullilan kylän Sepänmäkeä ylös, tietysti koko ajan jutellen.
     Päätin pitää pienen lepotauon, poikkesin tänne, ja suoraa sinun kirjoitukseesi Ihantalasta ja äitisi kotikylästä, Hannilasta, joka on Pullilan naapurikylä.
     Maailma on pieni. Minä muuten olen syntynyt Antrean Häklilässä, josta olen kaksi kertaa joutunut lähtemään evakkoon. Silloin oli puikoissa Stalin, nyt Putin, samanlaisia vallanhimoisia vajakkeja molemmat

     • Lauri Kivimäki sanoo:

      Olen kerran käynyt äitini kotiseudulla (2009). Hannilan asemanseudulla vielä pystyssä suomalaisten rakentamia rakennuksia, mm setäni kotitalo. Nykyasukkaat olivat ihan ystävällisiä (työtä ei vain ole). Tuli mieleen Suomen maaseutu 50-luvulla. Johtajilleenhan eivät mitään voi. Hannilaseura tekee tulevana kesänä vielä retken sinne-olen maanitellut tyttäriäni menemään-saa nähdä. Ehkä arvostus Suomen oloja kohtaan hieman nousee. Maailman pienuudesta:ensimmäinen työpaikkani oli Talovalmisteen konttori (Henttoset Henttolan kylästä). Autokoulussa olin yhtä-aikaa Olkinuoran Helvin kanssa.

 9. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kimmo!
  Venäjä on heikoimmillaankin liian vahva Suomelle!
  En ymmärrä virolaisia: 10 divisioonaa venäläistä kävelee Viron yli ennen kuin Nato:ssa on ehditty kokouskutsuja lähettää.
  Viimeiseen saakka pitää yrittää diplomatiaa, mutta antaa ymmärtää, että sen jälkeenkin on keinoja.
  Kävin kepuristeilyllä, ja tunnelma oli hyvä. Hieman sitä haittasi, kun eräs lappeenrantalainen rouva -selvin päin- kertoi kaupungista nähdyn venäläisiä panssarivaunuja, toki omalla puolellaan.
  Armeijan lisäksi meillä on myös Toinen Säätiö, n. 300 000 miestä, jotka harjoittelevat säännöllisesti ampumista ja metsässä liikkumista. Syksyisin he käyttävät oransseja liivejä.
  Tämä oli koepallo, haluaako naapuri kieltää meiltä metsästysseurat?
  Suomelle Ukraina ja Viro ovat hankalia asioita. T. Hessu K.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Moro!

   Saiko kepuristeilyllä vielä keskikaljaa kaupasta? Kävittekö maissa tutustumassa realismiin tämän asian tiimoilta?

   Joo, tuollaiset selvin päin risteilijät on pahimpia tunnelman pilaajia. 😉

 10. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kimmo!
  Tälle palstalle minä vielä pääsen.
  Kokoomuksen eväät on syöty sekä valtakunnassa että Hämeenlinnassa.
  Tosin heidän sloganinsa kuuluu, että tyhmimmän eväät syödään ensin. Voi olla yllätyksiä vielä edessä.
  Tämän tarinan kirjoitin Kärpäsen blogiin, mutta kommenttini oli cheating huh!
  Me tarvitsemme voimakkaan hallituksen eli reilu enemmistö eduskunnassa. Toivottavasti hallituspuolueita ei ole kuin neljä. Joudumme tekemään säästöjä, mutta Sipilän sanoin tuloeroja kasvattamatta. Kaikista pidetään huolta. Sosiaalisissa asioissa ymmärtääkseni vihreillä on sama huoli.
  Se, että vihreät eivät mahdu hallitukseen, johtuu byrokratiatalkoista. Luvitusta ja suojelua on pakko keventää. Muistaakseni ympäristöministeriössä on n. kolmen miljardin investoinnit odottamassa leimaa.
  Talouden pitää olla ennustettavaa, ja lupien myöntämisaikojen pitää olla alle vuosi.
  Jos hanke ei kerta kaikkiaan ole sovelias, siitä pitää ilmoittaa heti. Hylyt tietoon heti.
  Vaimoni oli mukana kepuristeilyllä, ja hänellä on vahva suojakerroin poliittisia puolueita kohtaan. Tällä kertaa hän oli positiivisesti yllättynyt ja ajattelin luontaisena skeptikkona, että tästä voi kehittyä muutos.
  Voimia vaalityöllesi! Hessu K.

 11. saara finni sanoo:

  Suo anteeksi Kimmo, että menin räpiköimään sinun asiallista Ukraina tekstiäsi. Minä raukka kun en tunne yhtään ukrainalaista. Sinä varmaan tunnet heistä suurimman osan, koska osaat kertoa, mikä siellä oli/on kansan tahto.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Taisin nimenomaan kysyä, että kuka voi mennä takuuseen, että kansan tahto on toteutunut? En siis millään muotoa esitä, että tiedän varmaksi mikä siellä on tilanne.

   Ukrainaan liittyvissä keskusteluissa on muuten perin erikoista, että on ihmisiä, jotka kuvittelevat tietävänsä sieltä totuuden ja sitten on maltillisia näkemyksiä, jotka korkeintaan kyseenalaistavat näitä totuuden toitottajia, mutta tulevat leimatuiksi peräti putinisteiksi tai ties miksi…

   Toivon, ettei tällainen ahdas keskusteluilmapiiri rantaudu blogiini!

   • saara finni sanoo:

    Teen pyhän lupauksen: en tule enää ikänä tämän jälkeen kirjoittamaan sanaakaan blogiisi. Ole huoleti.
    Saara Finni

   • Antti Sulonen sanoo:

    Kyllä kai se totuus kuitenkin on ettei Ukrainan Separatisteilla ole omasta takaa sellaista asearsenaalia mitä siellä on käytetty.

    Mikäli pohjois-karjalaiset rupeavat muuta Suomea vastaan taistelemaan, niin taistelu on nopeasti loppu mikäli itäraja pitää eikä ase- ja ”humanitääristä” apua rajan takaa tule.

    • Kimmo Kautio sanoo:

     Aseavun standardeja on osaltaan määritelty Syyriassakin. Kun länsi on siellä tukenut kapinallisia/terroristeja, niin nyt on todella vaikea tuomita Venäjä proxy-sodankäynnistä. Ja Venäjän armeijan yksiköistä ei liene kuitenkaan Itä-Ukrainassa kyse. Sotilaita vapaaehtoisina varmaan on ja aseitakin.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Jos Venäjän sotilailla jonkin asteinen kuri ja järjestys on, niin ei sieltä vapaaehtoisia sotilaita mihinkään lähde eikä aseita häviä.

      Kovasti kimmo puolustelee Venäjän toimia, vaikka Venäjän nykyhallinto lienee kaukana Neuvostoaikaisesta ilmeisesti Kimmon ihannoimasta yhteiskunnasta. Miksi Kimmo ei puolustele Ukrainaa, joka oli myös Venäjän ohella osa Neuvostoliittoa?

 12. Kimmo Kautio sanoo:

  Antti Sulonen: Jos tarkastellaan Venäjää samoilla laseilla, kuin muitakin suurvaltatoimijoita, ei voi päätyä johtopäätökseen, että Venäjän proxy-sota on pahaa ja lännen (Syyria) hyvää. Se olisi kerrassaan lapsellinen ajatus.

  Ja nyt jos vielä Yhdysvallat alkaa aseistaa Kiovaa, niin se on piru irti. Ketä syytetään, jos aseapu Kiovalle eskaloi tilannetta entisestään? No Venäjää tietysti. Ovathan USA:n aseet ilman muuta rauhan aseita, kuten Moskovan aikanaan…

  Media ruokkii täysin edesvastuuttomasti mustavalkoista kuvaa hyvän ja pahan taistelusta. Sen voi joko niellä tai olla nielemättä.

 13. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Antti!
  HeSa 8.2. ”HS tapasi vähäpuheisia venäläissotilaita Murmanskin alueen
  uudelleen heränneessä varuskuntakaupungissa.
  ”En tiedä ketä vastaan puolustaudumme,
  mutta Suomesta vihollinen ei varmasti tule,
  sanoo arktisen prikaatin sopimussotilas…”
  (HS Alakurtissa toimittaja Anneli Ahonen)
  Koetetaan Antti karistaa NL-ennakkoluulomme pelukoppaan,
  pysytään puolueettomana, rakennetaan kauppasuhteita Itä-naapuriin,
  Nato ei meitä pelasta, rahastaa kylläkin, ilman vastinetta.
  Riitta

 14. Antti Sulonen sanoo:

  Kimmo. Katsos, kun olen saanut sellaisen kotikasvatuksen useampi lapsisessa perheessä, että jos joku teki jotain pahaa niin hänellä ei ollut minkäänlaista veto-oikeutta, että toinenkin oli tehnyt pahaa. Meidät opetettiin kukin kantamaan oma vastuumme tekemisistämme, riippumatta siitä mitä toiset sisarukset teki. Siis ei voi puolustella Venäjän tekosia Ukrainassa Syyrian tapahtumilla ja toisekseen Venäjällä on ollut sormensa pelissä myös Syyriassa. Kovin on lapsellista vedota toisen pahoihin tekoihin. Tuskin Norjassakaan, vaikka natomaa onkin kukaan henkirikoksen tehnyt on voinut vedota oikeudessa, että ampuihan se Breiviikin useamman ihmisen.

  Kun nyt olet jossittelulinjalla, niin voisitko jossitella mitä tapahtuisi, jos länsi ei millään muotoa huomioisi ukranalaisten tämän hetkistä tilaa. Eikö olisi rauhan kannalta kaiken paras ratkaisu ettei länsi puuttuisi asioihin ollenkaan. Ei esim. meidänkään pitäisi keskustella koko asiasta, kun emme kumpikaan asiasta mitään tiedä. Ihaillenhan meidän pitää katsella ”humanitaaristen” rekkojen liikehdintää, missä sitten avoimesti liikkuvatkaan. Eihän Kimmon muuten tarvitse niiden liikkeiden avoimuutta vaatiakaan, hänelle riittää avoimien venäläisten sana.

  Riitta ei ole ilmeisesti lukenut Putinin lausuntoa ”olet joko meidän puolella, tai meitä vastaan”. Siinä ei puolueetonta tahoa ole, vaikka kielellä mitä tahansa lipoisi.
  Mitä sitten Natoon tulee niin Suomessa ei tällä hetkellä ole uskottavaa puolustusta, sen tietää varsin hyvin ainakin Venäjä minun lisäkseni. En osaa sanoa miksi vihaat natomaita, siis puolustusliittoa, joka puolustaa tarvittaessa jäsenmaitaan. Ei hyökkää esim Norjan puolesta Venäjälle, eikä Venäjän tarvitse sen kummemmin Norjaa pelätä, rajanaapureita ovat.
  Natojäsenyydestä olisi Suomelle ainakin yksi ehdoton etu, mikään muu natomaa ei Suomeen hyökkäisi. Venäjähän ei muutenkaan Suomeen hyökkää niin sitä vartenhan ei kannata pitää minkäänlaisia puolustusvoimia, ei omia sen enempää kuin natovoimiakaan. Miksi muuten arktisen prikaatin sopimussotilas puhui vain puolustamisesta?

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Suurvaltapolitiikka on kotikasvatusta yhtä vähän, kuin valtiontalous on kotitalous.

   Norjassa Breivik tuomittiin, joten vertauksesi ontuu. Länsi sen sijaan tuomitsee sujuvasti Venäjän, mutta toimii itse Syyriassa ihan vastaavalla tavalla, poislukien miehitys, ellei sitten terroristien tukemisen seurauksena vahvistuneen ISIS-ryhmän miehityksiä lasketa. Syyriassa Venäjä on maan hallinnon puolella, kuten länsi Ukrainassa. Osat ovat toisin päin. Eikö johdonmukaista olisi, että se mikä on väärin, tuomitaan tekijästä riippumatta? Tai sitten ei tuomita ketään. Välimuodot ovat irvokkaita.

   Mitä tulee Itä-Ukrainaan, niin tuomitkoot siis ne, jotka nyt ylipäänsä haluavat maailmalla tuomaria leikkiä. Suomi olisi voinut vanhaan hyvään ja maltilliseen ulkopoliittiseen linjaansa vedoten todeta, että emme hyväksy Venäjän toimia, mutta siinä se. Ei olisi tullut pakotevahinkoakaan omaan nilkkaan.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Kimmo

    Vertauksesi Syyria/Ukraina olikin sinun vertaus ei suinkaan suurvaltapolitiikkojen vertaus. En ole huomannut, että suurvallat keskenään ainakaan julkisesti vertaisivat noita konflikteja keskenään.

    Syyriasta kuitenkin voisitko vaikka piirtämällä piirtää Syyrian alueesta kolkan mihin jokin länsimaa on tunkeutunut ja ilmoittanut ottavansa alueen omaan hallintaansa, järjestämällä alueella demokraattiset vaalit kansan keskuudessa, joka tietenkin tukee 99 % tuota uutta hallitsijaansa.

    En oikein ymmärtänyt miksei Norjan kansalainen yhden henkirikoksen tehtyään voisi verrata tuomiotaan Breivikin tekemään monen ihmisen surmaamisesta saatuun tuomioon.

    Kimmo lausuntosi ”Suomi olisi voinut vanhaan hyvään ja maltilliseen ulkopoliittiseen linjaansa vedoten todeta, että emme hyväksy Venäjän toimia, mutta siinä se.” on lievästi sanottuna melko lapsellinen ilmaus. Venäjän toimiin kyseisellä ilmauksella ei ole mitään merkitystä. Onko sinulla tarkkaa käsitystä mihin tuollainen toteamus olisi johtanut, jos länsi olisi asian noin alun alkaen ilmaissut.

    Tuossa ulkopolitiikassa, kun on toinenkin puoli, tai oikeammin kolmas ja tulee aina olemaan. Länsi ei missään muodossa hyväksy Venäjän toimia Ukrainassa ja katsoo, että venäjämieliset kumppanit eivät ole kovin luotettavia.

 15. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Antti!
  Tiedät kyllä, tässäkin keississä on aimo annos tiettyä psykologiaa.
  Suomettumis-puheet ja nuolemiset ovat liian helppoa päättelyä,
  kun oikein syvälle ko. väittämiin ja historiaan sukeltaa,
  Suomi on harjoittanut erittäin taitavaa diplomatiaa.
  Maailmalla meitä tästä taidosta arvostetaan.
  Suomessa ei.
  En ole Antti vieläkään oppinut vihaamaan.
  Isäni vietti nuoruutensa sodissa Suomea puolustaen.
  Palattuaan ko. keikalta, hän ei jäänyt ryssittelemään,
  ei tuleen makaamaan.
  Isä hoiti duuninsa, rakensi omakotitalon opettaen
  meidät ajattelemaan omilla aivoillamme,
  katsomaan asioita laajemmin.
  USA:lle, Naton emämaalle tulen olemaan hyvin kiitollinen
  – Elviksestä.
  Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Aivojen kapasiteetistahan se riippuu, kuinka laajasti pystyy omilla aivoillaan katsomaan.

   Minun aivoilla katsottuna Suomen puolustuskyky tänä päivänä on heikko. Sellaiseen puolustuskykyyn ja tahtoon ei nykysuomalainen pysty, mihinkä ylsivät isämme 1939-1945. Vaikka historia toistaisi kuinka itseään niin tuon toisintoon en usko.

   Kun isäni on palvellut nuo vuodet ja rakentanut osaltaan sotien jälkeisen hyvinvoinnin maahamme, en voi realistina hyväksyä isäni työn hävittämistä millään syyllä. Isäni ei haukkunut USA:ta eikä Neuvostoliittoa, tosin ajoittain naureskeltiin naapurin propagandalle. Isäni kertoi kuitenkin jo aikapäiviä sitten, että Neuvostoliitto tulee häviämään ja Saksat yhdistymään. Kumpaakaan noista hän ei nähnyt tapahtuvan, mutta ne ovat tapahtuneet.
   Isäni näki USA:ssa hyvääkin, mutta ei minun tavoin antanut suurtakaan arvoa laajemmin ajateltuna Elvikselle.

   Riitta meillä on siis eri Jumalat, joillain Elvis joillain Putin, paljon on niitäkin joille Kekkonen on suurin. Me emme isäni kanssa kumartaneet ketään noista, isäni ei tosin Putinista mitään tiennyt, mutta tuskin olisi häntäkään jumaloinut.

   En jumaloi myöskään Natoa, mutta katson sen ainoaksi puolustukykymme takaajaksi tänä päivänä, tuuliajolla on Suomi yksinään.

 16. riitta nyqvist sanoo:

  Kappas vaan Antti, onhan meillä jotakin yhteistä, ei
  isänikään Elvistä digannut.
  Mitä tulee näihin maallisiin ”epäjumaliin,”
  niihin en usko.
  Uskon johonkin suurempaan, jota ei voi pilkata,
  eikä ihmisen aivokapasiteetti riitä sellaista edes selittämään.
  Siihen uskoon en tarvitse minkäänsortin maallista trokaria välittämään.
  Voithan Antti lohduttautua sillä,
  että ”vääräuskoinen” mielipiteeni on vain yksi viidestä
  miljoonasta.
  Valoisaa helmikuuta Lammillekin!
  Riitta
  ruutukaavalta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Riitta, voitko esittää missä vaiheessa olen esittänyt tuossa edellä mainitsemaasi trokaria tarvittavan.
   Puutuin vain noihin epäjumaliin joihin Elviskin kuuluu.

   Mistä muuten tulee tuo viisi miljoonaa?

   Pidän niin luonnon pimeästä ajanjaksosta kuin luonnon valoisastakin ajanjaksosta, siis toivon, että Hämeenlinna edes säästösyistä ymmärtäisi sammuttaa Lammilta kaikki katu- ja urheilukenttävalaistukset.

   Sähkövalo luo pimeän, jota osa ihmisistä kammoksuu. Minä en pelkää pimeää, olen sitten vaikka yksi viidestä miljoonasta. Luonnonvalossa liikkuminen auttaisi tarvittaessa vaikkapa suomalaista sotilastakin, jolloin ei ehkä sitten tarvittaisi Natoa. Nyt emme pärjää, kun pojilla pitää pimeätä pelkäävä äiti olla kädestä kiinni pitämässä, muuten tulee mörkö.

   Toivotan keskustaajamaankin luonnonvaloisia aikoja, kautta vuodenaikojen.

 17. Harri sanoo:

  Älkääs mollatko Elvistä, voihan ajatella Jeesuksen olleen kuitenkin se vanhin viininkeittäjä. Liekö oleet luvat kunnssa? Siitä ne muutkin oppi sitten..

 18. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Harri!
  Elviksen It´s now or never oli tehdä minusta huutolaisen.
  Soitin sitä viikonlopun tauotta, kunnes hyvähermoinen isäni
  – Nyt flikka, joko sinä tai Elvis lähtee tästä huushollista!
  Isä rahoitti silloiset opiskeluni, niinpä Elvis sai lähteä.
  Mitä tulee viininkeittäjä Jeesukseen,
  tämä nykyinen alkoholipolitiikka on varsinaista jeesustelua.
  Toivottavasti Kimmo ei pahastu blogi-aiheensa pääpolulta
  poikkeamisesta.
  Elvis is best!
  Riitta

 19. Harri sanoo:

  Moro. Mä taas olin mielestäni niin Elviksen näköinen, että oli joskus jopa kivaa.

  Nyt tarvittaisiin jommankumman uusi tuleminen ” the next generation” ja viinan muuttaminen takaisin vedeksi, niin ei olis ongelmia, missä myydään..

Jätä kommentti

css.php