Kaution lista

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) esitteli maanantaina oman leikkauslistansa. Lista on kertakaikkiaan edesvastuuton. Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja opintotukiin kohdistuvat leikkaukset ovat työttömyyden kasvaessa ja työttömyysjaksojen pidentyessä inhimillisesti kestämättömiä. Julkisen sektorin työajan pidennys 15 minuutilla valuu tässä ajassa kahvitaukoihin ja sosiaalisen median selailuun työaikana. Laskennallista säästöä on mahdoton arvioida.

Kun nyt kuitenkin oikeistomediat huutelevat ”leikkauslistojen” perään ja kiittelevät sellaisten esittäjiä rohkeudesta, niin esitänpä tässä nyt oman listani:

– Eläkekaton säätäminen 3000 euroon kuukaudessa, 850 milj. euroa. Tämä koskee vain n. 60 000 suomalaista. Eläkekatto on käytössä useissa Euroopan maissa.

– EU-jäsenmaksujen leikkaus puolella, n. 550 milj. euroa. Esimerkiksi Iso-Britannia, Hollanti ja Ruotsi ovat saaneet alennuksia omiin jäsenmaksuihinsa. Suomi ei ole edes yrittänyt.

– Yksityisen hammashuollon Kela-korvausten poistaminen 100 milj.euroa. Tässä yhdessä ja ainoassa kohdassa voin kompata Beniä.

– Suuryritysten verovälttelyn estäminen 320 milj.euroa.

Tämä ”Kaution lista” on arvoltaan n. 1,8 miljardia euroa. Leikkaukset jäävät Benin listan raflaavasta 2,6 miljardista vain hyvin kyseenalaisen työajan pidennyksen verran. Suurin ero on se, että näillä toimilla ei jaeta kurjuutta kansalle.

8 kommenttia artikkeliin “Kaution lista”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Kiitos Kimmo Rohkeudesta tulla esiin!

  Olen aina ihmetellyt miten ihminen on toista arvokkaampi kun ei tee mitään. Siis on eläkkeellä tai työttömänä. Eikös silloin olis oikein saada sama summa oli herra tai narri?

  Suomi on niitä harvoja ”niin vauraita maita” jotta voi pitää yllä kaksinkertaista järjestelmää terveydenhoidossa. Voitaisiin ihan hyvin lopettaa kaikki tukeminen yksityiseen terveydenhuoltoon Kelan kautta. Kaikkiin sairauksiin on mahdollisuus päästä hoitoon julkisen terveydenhoidon kautta joten he jotka ei sitäkautta halua maksakoon koko lystin itse. Siis ihan kaiken!
  Paljonkohan tulisi säästöä?
  Saattaisi jopa ruveta yksityisten lääkärisasemien taksat tippuu!

  Yleinen oikeusturva olisi ruodittava uudelleen, sehän on vain lakimiesten rahastusautomaatti valtiolta. Jotain järkeä heidän taksoihinsa. Ei diipadaapaa kirjoittaminen voi todella maksaa tuhansia per A-4.

 2. Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta Kimmo,

  hyvä lista. Elämme kuitenkin avoimessa maailmassa, jossa kaikkeen liittyy yleensä Catch-22…

  Eläkejärjestelmän osalta viittaat ilmeisesti Voiman tekemään tutkimukseen ja selvitykseen. Ainoa tapa toteuttaa eläkekatto nopeasti on tehdä se veroleikkurilla, jossa 3.000 € ylittävän kuukausieläkkeen veroprosentti on viileät 100.

  Seuraavissa laskelmissa on käytetty Veronmaksajien julkaisemaan taulukkoa https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Elakkeensaajan-veroprosentit/

  Kuvitellaan pariskunta, joilla ei ole enää työtuloja, ja joiden eläketulot ovat 60.000 € / nenä. Nykyisellään he maksavat veroa 37 % eli 22.200 € / nenä, yhteensä 44.400 €.

  Eläkeleikkurin jälkeen he maksaisivat veroa 36.000 € eläketuloihin asti 10.476 € / nenä, yhteensä 20.952 €.
  Lisäksi he maksaisivat eläkeleikkuriveroa 24.000 € / nenä, yhteensä 48.000 €. Koko potti olisi 68.952 €, eli heidän asemansa huononisi 24.552 €/vuosi (68.952 – 44.400 €).

  Jos mies ehtii olla eläkkeellä 12 vuotta ja nainen 18 vuotta, eläkeleikkurissa he menettävät nimellisarvona 368.280 € nettoeläkettä. Sillä jo järjestelee elämäänsä aika lailla. Kysehän on vain esimerkistä, eläkeleikkurin vaikutukset ovat pienet lähellä eläkekattoa mutta kasvavat voimakkaasti mitä suuremmaksi eläke kasvaa.

  Pääsääntöisesti Suomessa ansaittu eläke verotetaan Suomessa. Espanja, Portugali ja Ranska verottavat Suomesta muuttaneita eläkeläisiä kuten omia kansalaisiaan. Nyt Portugali antaa ensimuuttajille 10 vuoden verovapauden. Suomen ja em. maiden väliset verosopimukset siirtävät yksityiseltä sektorilta ansaittujen eläkkeiden verotusoikeuden tietyin edellytyksin Suomesta pois näihin maihin.

  Kun katsoo panoksia, aika moni tekisi Onvestin Toivanen-Koivistot ja muuttaisi kirjansa em. maihin. Sinne menisi paitsi eläkeleikkurirahat, myös koko ”jo pivossa ollut” veropotti, eli nykyjärjestelmän mukainen verokertymä.

  Tuon reiän tukkiminen edellyttäisi mainittujen verosopimusten irtisanomista, jolloin käytännössä kukaan ei voisi muuttaa noihin maihin, koska tulisi tuplaten verotetuksi.

  Ajatus on kaunis, mutta pitkän ajan kuluessa luodun, juridisesti ja sopimuksellisesti sitovan järjestelmän vastainen. Järjestelmän muuttaminen oikeusvaltioperiaatteiden vastaisella lainsäädännöllä runttaamalla poikisi satavarmasti Suomen autoverotusfarssin veroisen juridisen sotkun.

  Eläkekattoa voidaan alkaa rakentaa, mutta sen vaikutukset ovat kaukana tulevaisuudessa, eivätkä auta tässä akuutissa tilanteessa.

  Laman syyt yksityissektorin velkataakassa ja kulutuskyvyn vajeessa – nyt on kulutuslama

  Eläkkeiden indeksileikkaukset ovat itse asiassa olleet lamaa syventäviä päätöksiä.

  Eläkeiän nostossa ei ollut niinkään kyse eläkejärjestelmän rahoitusvajeen paikkaamisesta – eläkejärjestelmässä on lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä yllin kyllin rahaa maksaa eläkkeet, vaikkei indeksejä olisi leikattukaan. Eläkeyhtiöiden maksutulot kattoivat eläkkeet ja hoitokulut, lisäksi eläkevarat ovat yhteensä noin kaksinkertaiset vastuuvelkaan nähden (2013 vastuuvelat 88 miljardia, eläkevarat 162 miljardia, maksutulo 23 miljardia samoin kuin hoitokulut + maksetut etuudet 23 miljardia).

  Ennemminkin eläkeiän nostoa voidaan perustella työssäoloajan, työllisyysasteen ja talouden tuotantokyvyn lisäämistavoitteilla.

  Eläkejärjestelmän kestävyys perustuu toimivaan talouteen. Nyt talous on kulutuslamassa, ja yksi käsijarru muiden hidasteiden joukossa on se, ettei eläkeläisille makseta heidän itsensä ansaitsemia eläkkeitä. Indeksileikkaukset ampuvat Suomea molempiin polviin: oikeaan koska kulutuskysyntä ja verotulot hiipuvat, vasempaan koska eläkeläiset tarvitsevat yhä enemmän tulonsiirtoja kuten asumistukea ja jopa suoranaista toimeentulotukea selvitäkseen.

  Tässä ympäristössä eläkekatto on ymmärrettävä oikeudenmukaisuuskysymyksenä, mutta perusongelmaan se ei valitettavasti ehdi tuomaan ratkaisua.

  Heti voitaisiin sen sijaan palauttaa eläkeläisille täysimääräisesti heiltä indeksileikkurilla viedyt tulot.

 3. Kimmo Kautio sanoo:

  Katson jälleen hieman kauemmas. Eläkekaton rakentaminen ja verovuotojen tilkitseminen tulee aloittaa nyt. Ja koska se tietää miljardiluokan säästöjä tulevaisuudessa, se on pelivaraamme talouden elvyttämiseksi. Välittömät vaikutukset saadaan velkaelvytyksen kautta, kun meille tällä hetkellä käytännössä maksetaan siitä. Velka ei ole Suomen suurin ongelma, eikä se muutu sellaiseksi millään tietyllä BKT-tasolla, kun huolehditaan vastuullisesti siitä, että verokertymä kasvaa enemmän kuin velka.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Eläkekatosta. Kansanedustajaehdokkaat ovat varmaan perehtyneet eri maiden eläkesysteemeihin, koska halukkaasti vetoavat niissä olevaan eläkekattoon. Olen ymmärtänyt, että useimmissa EU-maissa eläkkeet maksetaan valtion budjettivaroista. Suomen yksityisen puolen eläkejärjestelmää on kehuttu maailmassa ainutlaatuiseksi, joten siihen järjestelmään ei hallituksen tule puuttua. Jos valtion ja kuntien huippueläkkeet menevät budjettivaroista, ei kun eläkekatto sinne vain. Siinähän säästyy verovaroja. Minulle on aivan sama mitä Koneen toimitusjohtajalle maksetaan eläkettä-ei ole minulta pois. Arveluttavampaa on valtio-omisteisten yhtiöiden huippueläkkeet. Kun muistelemme miten paljon pahaa teki E-G:n toimitusjohtaja Härmälä yhtiölle, hän ei lisäetuja tarvinne. Mies kun on vielä vaikuta ymmärtävän mitä on tehnyt. Kun katsoo peiliin-hyvä minä. Populismin sijaan Kautio voisi ottaa vaaliteemakseen meidän pien- ja keskieläkeläisten asioiden kuntoon saattamisen(leikattu indeksi) ym. Siinä nousee kotimainen ostovoima kohisten (ainahan se PA siitä pauhaa). Se on vaan kumma kuinka työeläkeläisten etujen heikentämisestä löytyy helposti puoluerajat ylittävä konsensus. Mahtaako Kautio tietää, että taviseläkeläinen maksaa n2000-2500 kk eläkkeestä 6% enemmän veroa kuin vastaavasta palkasta. Tuon n 2000 kuukausieläkkeen saavuttaa olemalla 45 vuotta töissä suht pienellä palkalla missä tahansa. Eikä saivartelua tulevaisuudesta-moni asia voi muuttua.

 5. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Kimmo ja Lauri!

  Kimmo, kauas pitää katsoa… silti, eläkekaton otin esille vain siksi kun lisäsit siitä 850 miljoonaa leikkauslistasi tulopuolelle nyt. Ei ole järkevää rasittaa työllistämismahdollisuuksia ja kilpailukykyä keräämällä työtätekeviltä ja työllistäviltä yrityksiltä melkoisia eläkemaksuja ja sitten lopuksi kuitenkin verottaa ne eläkkeistä pois.

  Lauri, ks. edellä. En vedonnut halukkaasti eläkekattoon, vaikka sellaisen rakentelua voidaankin aloittaa tulevia vuosikymmeniä varten. Suuriin eläkkeisiin tarvittavan tulotason omaavat pystyvät kyllä työssäoloaikanaan rahoittamaan itselleen vanhuudenturvaa monin eri tavoin. Esimerkiksi yrittäjäeläkemaksujen sijoitustoiminnan tuotto on niin huono, että jokainen jolla on pulssi, pystyy sijoittamaan rahansa vanhuuden varalle tuottavammin. Eläke pitäisi nähdä kaikkien perustoimeentulon varmistamisen keinona eikä harvojen työaikaisen huippuelintason ylläpitämisenä – siitä pitäisi vastata työaikaisilla tuloilla.

  Kun eläkekatto on etukäteen tiedossa, voidaan se huomioida eläkemaksujen keräämisessä ja siten osaltaan helpottaa työllistämisen ja yrittämisen kustannuksia.

  Eläkeindeksien leikkaus on vain yksinkertaisesti erinomaisen huonoa talouspolitiikkaa. Perussuomalaiset vastustivat sitä eduskunnassa.

  Nyt Euroopan keskuspankki aloittaa jättimäisen velkakirjojen osto-ohjelman, jolla ei suoranaisesti ole mitään vaikutusta yksityissektorin ja kansalaisten ostovoimaan. Jotta EKP:n operaatio hyödyttäisi kulutustaloutta, Suomen tulee löytää keinot välittää määrällisen elvytyksen vaikutukset yksityisten kansalaisten talouteen. Tästä myöhemmin lisää, mutta tällä välin tulee välttää puhdasta idiotismia, jota eläkeindeksin leikkaus edustaa. Ne tulee perua, ja palauttaa täysimääräisesti pieni- ja keskituloisille eläkeläisille.

 6. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kimmo!
  Lähtisin eläkkeiden roplaamisessa hieman pidemmälle kuin sinä.
  Kannatan verotonta tasaeläkettä, joka alkaisi tietystä iästä.
  Eläke ei ole palkkaa vaan toimeentulotukea. Eläkeikä joutaisi myös romukoppaan. Jokainen voisi saada ansiotuloa niin pitkälle kuin kunto ja työnantaja sallii verottoman eläkkeen lisäksi.
  Vanhuus on kaikille sama. T. Hessu K.

 7. Antti Sulonen sanoo:

  Olen tuossa asiassa Heikin kanssa samoilla linjoilla. Eläke pitäisi olla kaikilla sama kuten nyt on lapsilisä.

  Tuota eläkeikää ennen kuitenkin pitäisi jokaisen saada työstään kokonaispalkka, joka sisältäisi nykyiset työ-, yrittäjäeläkemaksut. Nykyisessä mallissa, kun on sellainen valuvika ettei kaikki saa koskaan maksamiaan ja tienaamiaan eläkevakuutusmaksuja, siis osa palkasta on ulosmitattu eläkevakuutusyhtiöiden ylettömiin hallinnoimiskuluihin.

Jätä kommentti

css.php