Ajammeko Suomen vai EU:n etua?

Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 23.3.2015 otsikolla ”Ukrainan sota ei ole Suomen sota”.

Kävin torstaina 19.3. Hämeenlinnassa kuulemassa Ulkoministeriön alivaltiosihteerin Matti Anttosen alustusta Suomen ulkopolitiikasta. Päällimmäisenä jäi mieleen kritiikitön EU-myönteisyys. Ajammeko Suomen vai EU:n etua?

On totta, että globaalit ongelmat vaativat globaaleja ratkaisuja, mutta kansainvälisyys ja avoimuus ovat asenteita, jotka eivät lähtökohtaisesti vaadi liittoutumista ja isänmaan myymistä minimaalisesta vaikutusvallasta. Yhteistyökyky ei ole vietäväksi antautumista.

Ruotsi ei ole Suomea vähemmän kansainvälinen ilman euroa, eikä Sveitsi ilman EU-jäsenyyttä. Suomenkaan ei tule pelätä sitä, mitä muut meistä nyt ajattelevat, jos olemme eri mieltä. Tarvitaan isänmaan edun ajamista, eikä patologista häpeää, jota tietyt voimat maassamme ovat poteneet sotiemme päättymisestä saakka.

Esimerkiksi Venäjä-pakotteiden kritisointi ja pyrkimykset irtautua niistä olisivat kansallisen etumme mukaisia. Suomi tarvitsee kipeästi Venäjän kauppaa taloutensa tueksi. Ukrainan sota ei ole Suomen sota. Suomen vaikutusvallan tae myös EU:ssa on ollut vahva talous, jonka pohja on kuluneella vaalikaudella harjoitetun politiikan seurauksena alkanut murentua.

25 kommenttia artikkeliin “Ajammeko Suomen vai EU:n etua?”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Kyllä noilla puheilla pääsee Putiinin kaveriksi.. mutta kuinkahan montaa Suomalaista nuo sanat miellyttää?

  Pitäis poliitikoksi ja eduskuntaan pyrkivän pikkuisen miettia ja punnita puheitaan, et sinä poikaparka uhoamalla sinne pääse, sano minun sanoneen.

  Mölyt pitää pitää mahassaan niin kauan kun on kääntänyt vallankahvaa ja päässyt oven toiselle puolelle. Sitten on ihan sama mitä pelle juttuja kynästään suoltaa!

  Nyt sää taas nuolaiset, ennenkuin putoo…

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Onko kansallisen edun mukaista lopettaa kansainvälinen kauppa ja valita kauppakumppaniksi arvottoman valuutan maa?

  Mikäli Suomi valitsee Venäjän mielistelyn, lyhytnäköisellä kaupalla, saattaa läntisen puolen kauppakumppanit hyvinkin ajatella etteivät he tee kauppaa oman edun tavoittelijan kanssa. Muut EU- maat eivät pidä silloin Suomea kovinkaan luotettavana kauppa- eikä muunakaan kumppanina, jos suomalaiset eivät pysy yhdessä sovitussa ruodussa.

  En minäkään pidä Kimmoa kovin luotettavana henkilönä, jos me Kimmon kanssa sovimme jostain asiasta jotain ja Kimmo ei pysy sopimuksessamme.

 3. kaisa kuusinen sanoo:

  kimmo on oikeassa. On järjetöntä että me joudumme kärsimään pääosin jenkkien laajentumispyrkimysten vuoksi taloudellisia tappioita, sillä siitähän tässä on perimmiltään kyse. Missähän oli kauppapakotteet silloin kun jenkit hyökkäsivät irakiin ja vieläpä YK:n tahdon vastaisesti joukkotuhoaseiden perässä joita ei koskaan löytynyt.

 4. Beobachter sanoo:

  Hyvä, että Anttosen esityksestä avaajalle päällimmäisenä jäi mieleen EU-myönteisyys. Se kannattaakin pitää mielessä, sillä EU-myönteisyys on Suomen edun mukaista. EU’n kaikinpuolinen vahvuus ja yhtenäisyys on myös Suomen etu. Parhaiten ajamme Suomen etua tukemalla toimia, jotka vahvistavat EU’n yhtenäisyyttä. Ajankohtainen Unionin yhteinen asia ovat Venäjän vastaiset pakotteet, jotka sille on langetettu Ukrainan suvereniteetin räikeän loukkaamisen ja Krimin Ukrainalta varastamisen johdosta. Suomen etu on myös pakoteasiassa olla EU’n yhteisessä rintamassa ja kääntäen pakotteiden kritisointi ja niistä irtautumaan pyrkiminen on yhteisen edun vastaista toimintaa. Toivottavasti sellaisia pyrkimyksiä omaavat henkilöt eivät menesty vaaleissa.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Eli EU:n yhtenäisyyden nimissä kannattaa antaa muiden viedä Suomea, kuin kuoriämpäriä? Jatketaanko myös leikkauspolitiikkaa ja kansan kurjistamista, koska EU? Mennäänkö myös TTIP:hen, koska EU?

   Onko meillä ihan oikeasti varaa pakotteisiin toivottoman heterogeenisen EU:n takia samalla, kun esimerkiksi kokoomus puhuu KUUDEN MILJARDIN LEIKKAUKSISTA seuraavalla vaalikaudella? Entä onko varaa maksaa reilu miljardi EU-jäsenmaksuja EU:n yhtenäisyyden nimissä, yrittämättä edes neuvotella jäsenmaksujen alennuksista?

 5. Erkki Strömberg sanoo:

  Tosta Ukrainasta?
  Krimi on ollut aina osa Venäjää, siis staarin aikaisia juttuja. Sinne on venäläiset paljon sijoittaneet siellä lomailleet ja aikaansa viettäneet.
  Sitten tuli vallankumous ja Neuvostoliitto jona aikana annettiin Ukrainalle ”itsenäisyys” ja Krimi.
  Nykyinen Venäjä on jatkumoa straarien Venäjästä, eivät he kunnioita mitä Neuvostoliiton aikana sovittiin, sehän oli vain ”väliaikaista” Venäjän alakuloa.
  Straarien Venäjän aikaan Suomen silloisen suurruhtinaskunnan kauppa kävi vilkkaana Venäjälle. Suomi eli ja kukoisti Venäjän kaupalla ja turismilla. Miksi se ei voisi käydä nytkin jos emme olisi alinomaan kumartamassa EU:lle ja NATO:lle. Kyllä Venäjälle tavaraa mahtuisi ja menis kun ei itte ittemme möhlittäis kaikella kauppapoikotilla. Siinä on ainoastaa ”kustu omille kintuille”.
  Kun kommentoitte tutustukaa ensin historiaan ja aukokaa päätänne sitten jos enää aukomista on!

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Eikä tarvitse tutkia kuin lähihistoriaa Ukrainan osalta. Janukovits pyrki vallassa ollessaan tekemään Ukrainasta puolueetonta. Sittemmin maahan on saatu länsimielinen ja Natoon pyrkivä hallinto. Sen pitäisi olla jokaiselle järjissään olevalle selvää, että Nato-Ukrainassa ei voi olla Venäjän sotilastukikohtaa, eikä strategisesti tärkeästä Krimistä luopuminen varmasti tule Venäjän kannalta kysymykseenkään.

   70-luvulla Suomen hakiessa EEC-jäsenyyttä, Moskovasta todettiin, että politiikka tulee seuraamaan vapaakauppaa. Juuri näin on meillä käynyt, eikä historiallisessa kontekstissa siten pitäisi ihmetellä myöskään Venäjän reaktioita EU:n ja Ukrainan vapaakauppa- ja assosiaatiosopimukseen. Historiasta oppiminen ja sen viisaan perinnön vaaliminen olisi meilläkin hyödyksi. Sanon vaan, että Kekkosen ajan Suomi ei olisi näistä pakotteista ja muiden sotien takia turpiinsa ottanut ja Suomella voisi puolueettomuuspolitiikan linjalla olla ratkaiseva merkitys Ukrainan rauhan rakentamisessa.

   Kekkosen ajasta saatte olla mitä mieltä haluatte.

  • riitta nyqvist sanoo:

   Kommentistasi saat Eki 10p ja papukaijamerkin.
   Pelkästään jo suomalaisten katoavien työpaikkojen puolesta.
   Matkailuala on kusessa,
   tuottajat kusessa, listaa voisi jatkaa kilometrikaupalla.
   Suomen itsenäisyys on säilynyt,
   kun olemme pysyneet kylmäpäisinä&puolueettomina.
   Inttäkööt historiaa tuntemattomat foliopäät mitä tahansa.
   Sveitsi on hyvä esimerkki pienestä maasta,
   jonne ei ole hyökätty,
   sensijaan sinne ovat venäläiset ja amerikkalaiset tallentaneet rahojaan
   turvaan.
   Riitta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Mikähän into siinä on, että historiaa pitää sitten omien mieltymystensä mukaan tulkita.

   Chersonesus taurica, Tauris ei ole aina ollut Venäjän vallan alla, vaikka Erkki toisin väittää.

   Ei jäsenyys EU:ssa ja Natossa tarkoita mitään kumartelua, vaan vastuun kantoa. Se on joskus otettava tekemisistään taloudellinenkin vastuu.

   Onko näillä historijoitsijoilla muuten minkälainen kuva esim. aikoinaan Suomesta Amerikkaan lähteneiden ja sieltä Venäjälle (Neuvostoliittoon) idän aurinkomaahan muuttaneiden kohtalosta.
   Onko nykyään muuten Suomesta tuonne idän aurinkomaahan suomalaisten muuttotulvaa? Kyllähän sinne mahtuu muuttamaan kuten Erkki sanoo sinne tavaraakin mahtuvan.

   • riitta nyqvist sanoo:

    Moro Antti!
    Kyllä tämä kataisen-urpilaisen-stubbin vastuunkanto on tullut helvetin kalliiksi
    suomalaisille.
    Jos tässä vielä pitää Natollekin maksaa elatustukea, ollaan kohta kaikki
    persaukisia.
    Odotan tilinumero valmiina, koska nämä ulkomaille suomalaisten rahaa kylväneet
    poliitikkomme kantavat päätöksistään myös taloudellista vastuuta.
    Riitta

    • Antti Sulonen sanoo:

     Palataan nyt vain sinne historiaan, niin ei se kovin halpaa ole ollut suomalaisille sotakorvausten maksuajoista lähtien. Monenlaista hallitusta siellä on tähän mennessä ollut ja tavallinen tallaaja on aina maksumiehen roolia vetänyt..

     • riitta nyqvist sanoo:

      Moro Antti!
      Oli sillä hyvätkin puolensa, mutta en sukella syvemmälle.
      Siinä samalla luotiin kauppasuhteet,
      jonka ansiosta suomalainen tekstiiliteollisuus kukoisti.
      Tosin meillä ei osattu kehittää kauppaa useampaan ilmansuuntaan ja
      sitten kävi niinkuin kävi.
      Tiedä vaikka oma osuutensa olisi ollut niillä Lenitan moittimilla valkoisilla tennissukilla.
      Just kuuntelin juttua, miten näiden EU-pakotteiden takia on
      Espoon kaupungin verran vajausta venäläisostajien virrassa mm. tekstiilikaupassa.
      Hehän eivät hinnoista tingi, kertoi antiikkikauppias-tuttukin.
      Artjärven keikalla viime viikolla meille kerrottiin
      venäläisten ostaneen järvenrantatontteja,
      joiden datsalla käyvät Pietarin suunnasta lomilla kalastamassa ja hiihtämässä,
      kun Suomessa on ni puhdasta ja turvallista.
      Asioissa on puolia ja puolia, en ole minkään sortin sosialisti, en puolue-immeisiä,
      ehkä juuri se saa katsomaan kolikon molemmat puolet.
      Riitta

 6. kuningasjätkä sanoo:

  Kun katsoo noiden EU-meppien kirjoitelmia, niin merkillepantavin kirjoittaja on jokapaikanhöylä Sirpa Pietikäinen (kok). Hän se skrivaa milloin mitäkin talouskasvusta vanhuksiin ja sen lisäksi on huolissaan PLO ja Israelin sopimuksista ja vaatii suomeakin tunnustamaan Palestiinan itsenäisyyden. Jotenkin tuntuu että on meppien mopot karanneet käsistä.

  En minäkään tuosta EUsta niin välitä. Ei se enää mikään salaisuus ole, että äänestin vuonna 93 neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä EYhyn liittymistä vastaan, koska katsoin ettei itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden menettämisestä tulevat houkutusmiljoonat juurikaan tule minun henkilökohtaista tilannettani silloisena pitkäaikaistyöttömänä mitenkään korjaamaan. Lähinnä ne rahat olivat tulossa kepulaisten maataloustukien lisäksi.
  Nyttemminhän Suomi on moneen kertaan maksanut saamansa liittymisporkkanat takaisin korkojen kera.

  Euroopan unionin laajentumis-strategia on samanlaista kuin huumausainekauppa, ensin annetaan ilmaisnäytteitä tai jopa rahaa jos otat, sitten hiljalleen nostetaan hintaa, samalla tavaran laatu huononee ja lopuksi viedään koko mies/ maat ja omaisuus, tai jopa henkikin..
  Näinhän tässä on käynyt, annettiin pirulle pikkusormi ja nyt se kiskoo jo jalkoja alta. Ja kaikki vai siksi että maatalous sai aikoinaan ylimääräisiä maataloustukia ja kaljan ja viinan tuonti pienellä viiveellä(vasta 1999) tuli sadoittainlitroin mahdolliseksi..
  Mitään järkevää ei viimeaikoina ole tullut EUsta, kyllä kansa sen tietää ja niin tietävät politikotkin. Mutta se ja sama mitä politikot tietävät, eivät he asioille tee kuitenkaan mitään, sillä edut menevät aina järjen edelle.

  Niin sinäkin Kimmo uhoat nyt että pitäisi tehdä niin tai näin, mutta jos tulet valituksi, mitä epäilen edelleenkin suuresti, niin huomattuasi miten hienoja eutuja EUsta sinkoilee sullekin, niin takkisi kääntyy aika nopsaan!

  Eihän sitä koskaan tiedä vaikka saisi joskus kiintiölupausviran huippuhommiin Eurooppaan tai Lontooseen, niinkuin nyt esimerkiksi Johannes, Jyrki, Tarja tai Jan…

  Ehkäpä sinunkin seuraava tavoitteesi on päästä hienoon huippuvirkaan ulkomaille?

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Kuningasjätkä kirjoitti:
   ”Mitään järkevää ei viimeaikoina ole tullut EUsta, kyllä kansa sen tietää ja niin tietävät politikotkin. Mutta se ja sama mitä politikot tietävät, eivät he asioille tee kuitenkaan mitään, sillä edut menevät aina järjen edelle.

   Niin sinäkin Kimmo uhoat nyt että pitäisi tehdä niin tai näin, mutta jos tulet valituksi, mitä epäilen edelleenkin suuresti, niin huomattuasi miten hienoja eutuja EUsta sinkoilee sullekin, niin takkisi kääntyy aika nopsaan!”

   Pakko sen verran korjata, että enhän minä mitään uhoa. Sanon mitä ajattelen, enkä sanallakaan väitä muuttavani asiaa mihinkään suuntaan, jos minut valitaan. En muuta mitään yksin, tarjoan vain vaihtoehdon.

   Yksi yksittäinen kansanedustaja ei tietenkään voi tehdä asioille paljoakaan yksin. Sen pitäisi olla selvä asia jokaiselle kansalaiselle. Ei tämän realiteetin kuitenkaan pidä estää kampanjoimasta itselleen tärkeillä asioilla, eikä pidä syyttää takinkäännöstä, jos ei yksin saa muutosta aikaan.

   • kuningasjätkä sanoo:

    Juu kyllä se asia on jo moneen kertaan tullutkin selväksi että sinä kampanjoit ITSELLESI tärkeiden asioiden puolesta, mutta mihinkäs väliin ne mahtuisvat suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ja sen tärkeät asiat, eli siis meidän pienten ihmisten tärkeät asiat? Jostain syystä en ole vieläkään saanut sinulta tyhjentävää vastausta siihen moneen kertaan esittämääni kysymykseeni; ”mitä tähän mennessä olet oikeasti saanut aikaan”? siis muutakin kuin ITSELLESI tärkeitä asioita?
    Suomessa on toinenkin jolla itselle tärkeitä asioita riittää, se suomen kuuluisin minä itse tyyppi, jolle täysin tuntematon käsite on sana ME. Arvaat varmaan että kyseessä on Kepulilaisten kunniapuheen/harhaanohtaja Paavo Väyrynen.

    Arvaas mitä Kimmo, suomen kansa tuskin tarvitsee sinusta uusintapainosta Paavo Väyrysestä?

    Eikä Suomen kansa tarvitse varmasti enää yhtäkään sellaista politikkoa joilla on vain itselleen tärkeitä asioita kampanjoitavanaan!

    • Kimmo Kautio sanoo:

     Koko vasemmistoliiton voimalla kampanjoimme hyvinvointivaltion korjaamisen puolesta. Itselleni tärkeät rauha ja työ lienevät tärkeitä monelle muullekin.

     Ja mitä aikaansaannoksia odotat mun luettelevan? Tulee pitkä lista kertoa koko elämäntarina. Vai onko tässä oletus, että pitää olla kansanedustajatason saavutukset jo hakuvaiheessa? Vähän kuin työelämässä, että pitäis olla parikymppinen viisikymppisen kokemuksella…

     Keskinäisen kunnioituksen hengessä voimme jatkaa asiapitoista keskustelua kaikki. Provoilua ja leukojen louskuttamista ei viitsi hirveästi kommentoida.

     • kuningasjätkä sanoo:

      No aivan sama mulle, jos kerran halu ei riitä tekemisiään kertoilemaan, niin eipä sitten tarvitse ihmetellä miksi leuat louskuu mutta äänisaaliista ei tule pietarin kalansaalista. Veikkaanpa että semmoinen viis kuuskymmentä ääntä ei ihan riitä läpimenoon.

      Harmillista ettei ääniä voi ostaa.. vaikka maksaisit satasen per ääni, niin et voi olla varma piirtääkö maksun saanut sinun numerosi, vaikka itse hänet kuskaisit vieläpä vaalipaikalle…

 7. Antti Sulonen sanoo:

  Jossain Kimmo sitten hyväksyy minimaalisen vaikutusvallan. ”Yksi yksittäinen kansanedustaja ei tietenkään voi tehdä asioille paljoakaan yksin.”
  Toisaalla hän ei minimaalista vaikutusvaltaa hyväksy.”isänmaan myymistä minimaalisesta vaikutusvallasta”

  Suomella on EU:ssa suhteutettu vaikutusvalta, jos se on minimaalista niin kyse on samasta kuin yhden kansanedustajan vaikutusvallasta eduskunnassa. Yhteistyökyvystä on kysymys, yhteisten arvojen ja yhteisten taloudellisten arvojen yhteen sovittamisesta.

  Ei viisimiljoonainen kansa voi sanella nykymaailmassa yksin mitään. Jos se vaihtaa esim. kauppakumppaniaan yhtenään ja pitää yhtä kauppakumppania toista tärkeämpänä on kansa hyvin pian ”omillaan toimeen tuleva”. Valuuttana oravan nahat.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Joo. Hyväksyn suhteellisen vaikutusvallan kotimaani sisällä kansan keskuudessa, kun kaikilla on (ainakin toivottavasti) yhteinen päämäärä isänmaan etu, mutta en sitä, että Suomi on valtiona samanlaisella osuudella mukana päätöksissä, joilla poljetaan Suomen etua. Euroopan komissiossa taas ei edes saa ajaa kotomaansa asioita.

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Sori Kimmo!
  Kaksi onpi kovaa ”umpiluuta” tämä ”aina ja ikuisesti oikeassa oleva Antti” ja perässä peesaa Jätkä.
  On ajanhaaskausta yrittää ”ympyränsä jo keksineitä” hiffaamaan jotain muutakin.
  Keskity vain omiin vaaliteemoihisi, hyväthän ne on ja omat ne täytyy olla, kukas ny lainahevosella vaaleissa ajelee!

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Näin teenkin. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu. 🙂

  • kuningasjätkä sanoo:

   Pyörä keksittiin kauansitten jo liekö ollut Mesopotamiassa, mulla ainakaan ei ole omia ympyröitä. Olisin kyllä valmis hiffaamaan muutakin, jos vaan arvon herrakaarttiin haluava osaisi kertoa jotain tekemisistään ennen vuotta 2015? Sanotaanpa vaikka vain viisikin vuotta taaksepäin, kai se nyt ei kovin paljon palstatilaa vaatine, ei siinä tarvitse jokaista sukkien ja kalsarien vaihtoa luetella, kunhan kertois edes kuinka tämä ideologia on syntynyt itselle ja mistä kipinä syttyi ja miksi? Onko tuo paljon vaadittu? Mutta jos on niin täynnä omaa vaaliteemaansa, niin minkäs sille sitten voi . Toistelkoon sitä sitten vaan konemaisesti edelleenkin. Äänestäjät sitten päättävät oliko se oikea valinta?

   Kyllä muuten sinä Erkkikin voisit omia ympyröitäsi tarkistaa, on ne kyllä aika suppeat, niinkuin tahkonpyörittäjällä konsanaan..

 9. Erkki Strömberg sanoo:

  Pyörän, ympyrämuodon teknisen sovellutuksen keksimisellä ei ollut mitään yhteyttä sanontaani.
  Anttihan on painottanut aina luetun ymmärtämisestä!

 10. Antti Sulonen sanoo:

  Ympyrällähän on kehä, mitä sitten tuon kehän sisään mahtuu, kertoo tietenkin ympyrän sisällön. Jos jollain esim. historian tieto yltää valitusti, vain ja ainoastaan johonkin aikakauteen niin hänen ympyränsä kehä ei ole kaukana ympyrän keskipisteestä.

 11. Erkki Strömberg sanoo:

  Joopa joo, Antti!
  Juuri todistit kuinka olet ”ympyräsi jo keksinyt”.
  Toistele sitä vaan…..!

Jätä kommentti

css.php