Newsweek, reserviläiskirjeet ja myrsky vesilasissa

Suomessa kannattaa tänä päivänä seurata turvallisuuspoliittista keskustelua lehdistössä, sosiaalisessa mediassa ja blogeissa, sillä se on kutonut kuluneen reilun vuoden aikana eteemme varsin kummallista seittiä. Se on karua tarinaa muun muassa oikeamielisistä ja väärämielisistä, vaikka mielipiteen perusteella ei meillä ketään pitäisi tuomita. Se on tarinaa, joka sopii äärimmäisen huonosti yksiin sen kanssa, millaiseksi moni meistä kuvittelee länsimaisen arvopohjan. Siis kuvittelee, koska esimerkiksi sanan- ja lehdistönvapaus näyttää olevan monille yllättävänkin vaikea pala niellä silloin, kun sitä harvakseltaan intoudutaan ihan oikeasti käyttämään.

Viimeisimmän esimerkin tarjoili Newsweekin juttu Suomen reserviläiskirjeistä ja sen yhteydessä olleet, meillä putinisteiksi leimattujen, Peter Iiskolan ja Jon Hellevigin kommentit. Juttu itsessään oli poikkeuksellisuudessaan virkistävä, näkökulmia luotaava ja kohun arvoinen korkeintaan toisen haastatellun aiempien toilailujen takia. Niistä tosin ei ollut millään muotoa kyse. Jutusta kuitenkin kävi ilmi virallisen tahon, siis puolustusministeri Haglundin näkemys reserviläisille lähetetyistä kirjeistä, mutta myös se, että Iiskola ja Hellevig monien muiden muassa liittävät reserviläiskirjeet suoraan nykyiseen kiristyneeseen turvallisuuspoliittiseen ilmapiiriin Euroopassa ja myös Suomessa meneillään olevan Nato-kampanjan jatkeeksi. On tietenkin selvää, että tällainen kampanjointi kiistetään viralliselta taholta maassamme, mutta tuskin kukaan tolkun ihminen voi väittää, etteikö minkäänlaista Nato-kampanjointia olisi viime aikoina Suomessa käyty. Kukaan järjissään oleva ei kai myöskään voi rehellisesti sanoa yllättyneensä, jos tällaisten sodanajan sijoituksia koskevien kirjeiden lähettely tässä maailmantilanteessa mediakampanjan säestämänä aiheuttaa monenlaisia tulkintoja?

Newsweekin jutusta nostatettu kohu on sananvapauden nimeen vannovassa maailmassa naurettava myrsky vesilasissa. Lehdistönvapaus ja sananvapaus tarkoittavat sitä, että kukin mediajulkaisu valitsee vapaasti haastateltavansa. Venäjämyönteisten ja Nato-vastaisten suomalaisten haastattelu tuntui olevan monille liikaa. Ei liene kenellekään mikään yllätys, että kovin meteli alkoi juuri pro-Nato poteroissa. Sen sijaan, että me muut menisimme mukaan tähän suurieleiseen käsienheilutteluun, pitäisi kai pikemminkin kysyä, miksi Iiskolan ja Hellevigin edustamaa näkemystä pitäisi medioissa peitellä? Miksi sitä ei saisi avoimesti kertoa ja miksi sitä eivät saisi kertoa juuri Hellevig ja Iiskola, joilla moinen käsitys on?

Miten minusta tuntuu, että Newsweekin suurin rikos tässä jutussa olikin se, että haastatelluille ei lyötykään totuttua leimaa, vaan mielipiteen muodostaminen jätettiin lukijalle. Kerrassaan edesvastuutonta toimintaa vapaalta medialta siis!

17 kommenttia artikkeliin “Newsweek, reserviläiskirjeet ja myrsky vesilasissa”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Kimmo!
  Saman asian puin sanoiksi toisaalla kun sanoin: Meille syötetään paskaa joka ilta klo 20.30 YLE:n kautta ja sitä pidämme ehdottomana totuutena. Jokainen hallitus, valtaeliitti, muovaa tavalla tai toisella ”uutisensa” mieleiseksensä. Niin myös Suomessa kuten Venäjälläkin.
  Itse olen ”vesi kielellä” odotellut pääesikunnan kirjettä, en vain ole sitä saanut. Olenkohan jo liian vanha armeijan minulle antamaan erityistehtävään.
  Totta puhuen ja kerron jopa siksi jotta Hartolan jätkä saa taas uutta irvailtavaa, olen sotilaskoulutukseltani alokas. Minulla on sotilaspassi jossa palvelusta 58 vrk ja sotilasarvo alokas. Yleisissä kelpoisuusehdoissa, kohdassa sopivuus, minut määritellään sotatilan sattuessa kotirintamalle siitostehtäviin. Tarkoitusta varten Suomen valtiokonttori on kustannuksellaan ”raudoittanut” selkäni kestämään moisen paskaduunin. Lisäksi olen kuntoisuusluokkani näyttänyt toteen, olenhan kahden tyttären ja yhden pojan isä, ……..toistaiseksi.
  Jokaisenhan on kortensa kekoon kannettava näinä vaikeina aikoina!

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Kiitos Kimmo, kun otit kantaa terveydentilaani, ……..myönteisesti!
  Onhan jotkut suhtautuneet siihen perin kriittisesti ja aivan ilman medisiinillistä koulutusta vaikka hallussani on Iisakin kateellistama lääkärintodistus, joka toista puhuu.
  Itse en terveyttäni kovin kummoisena pidä, pitkien vakavien selkäleikkausvirheiden ja iän myötä syntyneisiin vaikeuksiin verenpaineen ja sydänoireiden kanssa.
  Voi olla jotta tuotan pettymyksen puolustusvoimien minulle suotuun uskottuun tehtävään, mutta jospa minä saisin teistä nuoremmista tovereista apua kyseiseen vaativaan paskaduuniin.
  Isänmaan etu vaatii kaikkia uhrautumaan, hallelujaa!

  • kuningasjätkä sanoo:

   Juu meilläkin oli armeijassa sellainen yksi tyyppi joka ekat alokkaanaolonsa 58 päivää keräili kaikenmaailman lappuja pihalta ja poluilta, katsoi niitä ja heitti pois ja sanoi ”se ei ollut tämä”.. Kun sitten lääkäri kirjoitti vapautuspaperit ja määräsi hänet kotirintamalle viihdytysjoukkoihin, niin poitsu katseli paperia hetkisen aikaa ja leveä hymy tuli hänen kasvoilleen ja hän sanoi ”Tämä se on!”
   Voi olla että mä näin untakin tai sitten kuulin tään jutun jostain joskus.
   Itse olen sotilas-arvoltani Autosotamies. Alokkaana olin Poltinaholla 4Er.Autok sen aikaa että päästiin pois parempiin paikkoihin palvelukseen. Taist.K.lla olin sitten ja ajelin autoilla milloin missäkin päin suomea lähinnä taksikuskina, maastotiedusteluja kapitulanttien kanssa tehden, etupäässä Pohjanhovissa ja Kalajoella tai Mikkelissä..
   Kertausharjoituksiin ei ole tarvinnut osallistua, meille se kerrottiin jo kotiutustilaisuudessa, ettei meitä enempää vaivata tulevaisuudessa, se palveltu 11 kuukautta riittää.
   Nyt on sitten jo maagiset viiskymppiä lasissa ollut jo jonkinaikaa, eli parin vuoden päästä saadaan olla ihan vaan kotirintaman viihdytysjoukoissa ( osasto 60 +) . Nuoret sonnit pannaan tapettaviksi linjoihin ja vanhoilla jatketaan sukua, että taistelijoita ”kodon, uskonnon ja isänmaan kuppaajien tarpeisiin” tulee lisää, että Wahlroosin jälkeläiset ja uskonveljet voivat haukkua porukoita idiooteiksi jatkossakin..
   Idioottejahan me olemme, sillä ei kai kukaan muu kuin idiootti suostu tekemään lähes ilmaiseksi töitä, saaden palkakseen vain haukkumiset ja muutamia roposia, jotka nekin valuvat jatkuvana virtana rahanahneiden pankkiirien kassaholveihin!

   Että Sikäli..

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Jätkä hoi!
  Kokemuksistasi päätellen olemme olleet sitten samaan aikaa ruotuväessä samassa paikassa. Meitä viksujahan on vähän ja tarinani kulkee polvesta polveen!

 4. kuningasjätkä sanoo:

  No eikä oltu ! Mä olin sellaisessa paikassa oikeesti jossa tehtiin miehiä, eikä marjanpoimijoita. Ei sieltä kukaan maitojunalla lähtenyt kotiin kesken leikin…
  Se on kato tuo autosotamiehen homma sellainen, että aika usein joutuu hommia hoitamaan yksin, ilman tukijoukkoja joten koulutuskin on sen mukaista, ei tarvii kertailla sitä koulutusta. Sitä nääs autosotamiehen pitää tappamisen lisäksi osata liikkua metsittyneillä teillä, kuravellissä ja kivikossa, huoltaa auto ja tavarat niin että amiissionit kulkee varmasti sinne missä niitä tarvitaan, kuskata sapuskat ja joskus jopa jakaa ne niin että joka ukko saa annoksensa eikä välistäsyöjät rohmua pihvejä päältä jolloin loppu porukka syö vain pottua ja vanikkaa..
  11 kuukautta sellaista koulutusta (se on hiemasen enemmän kuin viiskytkahdeksan päivää) ja siihen muutama erikoiskoulutus päälle josta en hiisku mitään, niin ei ole tarvinnut kertailla. Eikä katua että en heittänyt lössiksi inttiä vaikka suoraan sanottuna , kyllä hiemasen vi—ti. silloin kun Ahvenistonharjua marssittiin poikkipuolin ylös ja alas täyspakkaus selässä ja peltinen rynkyntorrakko mahan päällä. Tai ryvettiin panssarivaunukentillä kuravellissä tetsareissa ja paleltiin sissiteltassa, siirrellen sitä yöllä etelän- tai pohjoisen suuntaan aina sen mukaan kun jollain tolvanalla oli vilu tai kuuma.
  Mutta nyt ei enää vi–tuta yhtään, kun se homma opittiin kerralla.

  Maitojunamatkaajat , kumipäät, letkuapinat ja marjanpoimijat on tänäpäivänä yhtä tyhjää sakkia kuin siviilipalvelus”miehet” ja JT.t ym. liuhuparrat…

  Että Sikäli…

 5. Erkki Strömberg sanoo:

  Jätkä hoi!
  Missäs se Sun huumorintajus on?
  Musta noloo antaa ittestään noin kapeekatseisen kuvan, halunsa kullakin.
  ”Antaa himon vaan yltyä” sanos Laineen Aulis!

  • kuningasjätkä sanoo:

   Huumorintajuakin on monenlaista. Sä et ilmeisesti osaa sanaleikkiesi lumoissa, lukea asioita rivien välistä? Opettele sitä lajia, niin huomaat että pilke silmäkulmassa kirjoitan minäkin. Ehkä hieman sarkastisesti mutta kuitenkin..
   Mutta siitä asiasta onko musta , susta tai punaisesta noloo antaa kuvaa tai mitä vaan, niin se on sun mielipiteesi. Minusta tuollainen kommentti ei ole noloo vaan naurettavaa..
   Mutta annappa vaan himos yltyä, ei siinä mitään. Himothan ne on hiirelläkin, miksei siis sulla?

 6. Antti Sulonen sanoo:

  Tosikolle ei ilmene, missä tuossa on huumoria.

  Olisiko punainen noloo mustaa parempi?

 7. Erkki Strömberg sanoo:

  Antti!
  Jos ei ymmärrä, ei ymmärrä, en mä sille mitään voi!
  Lukisit kumminkin tän blokin ekaa kommenttini ja futsaa sitten mites äijä reakoi?
  En mä jaksa enempää rautalankaa vääntää!

 8. Antti Sulonen sanoo:

  Jos olisit käynyt armeijan, niin ei ottaisi rautalangan vääntö voimille. Se on siitä hyvä laitos, vaikka siellä ei muuta oppisikaan.

 9. Erkki Strömberg sanoo:

  Mitenkähän tolle Antille vois olla mieliks?
  Mikään ei koskaan kelpaa ja aina vastahankaan.
  Luonnevika?

  • kuningasjätkä sanoo:

   Hjuumorilla, Hjuumorilla hyvä Erkki!

   Missäs sun huumorintajusi ny luuraa, vastahan sitä kuulutit juuri äsken?

 10. Antti Sulonen sanoo:

  Tässäkään osiossa ei ilmeisesti ollut tarkoitus mennä henkilökohtaisuuksiin, mutta näyttää olevan niin, että, kun ei ole kykyä vastata omiin huuteluihinsa niin moititaan toista.

  Inhoan ihmisiä, jotka mielistelevät toisia. Rehellisyyteen ei kuulu mielistely ja aina se kelpaa eikä sitä vastaan tarvitse edes olla vastahankainen.

  11 kk aikoinaan armeijaa joten lienee luonnevika sieltä lähtöisin sellaisen silmissä, jolla ei itsellä tuota kokemusta ole. Eikä haittaa itseä, vaikka luonnevika olisikin, eihän se muitakaan luonnevikaisia haittaa..

 11. Harri sanoo:

  11 kk täällä varmaan joka toinen on armeijassa ollut.
  Eipä tuota silloin osannut minään suurena sankaruutena pitää, suurimman osan aikaa v…tti, kun olis ollut parempaakin tekemistä. Eri aselajien välisiä nokitteluja en ole ikinä ymmärtänyt. Kaikille on paikkansa, nimittäin monttu sitten, jos iso rytinä alkaa.
  Nykymenolla ei ole mitään asiaa naapurin suuntaan heilutella meisseleitä, mutta eiköhän kohta saada armeijan käynyt puolustusministerikin jo. Osaa ehkä rynkyn purkaa ja koota sentään, jos nyt ei Uaz ihan taitukaan vuoristo-olosuhteissa joka mutkaan, tai Chili starttaa? Eikä ehkä vaivaa ihottuma juuri, kun pitäisi ampuilla..saa näkee.

 12. kuningasjätkä sanoo:

  Tuli muuten tuossa mieleen sellainen tapaus, kun alokasaikana opeteltiin ”auton” öljynvaihtoa (Gaz).
  Joka mieshän oli autoon öljyjä jo vaihtanut mutta kun se pilkuntärkeä teknikkoluutnantti, halusi mahtailla ja opettaa, kun se kai sen homma olikin..
  Jo vanhaan aikaan opetettiin autonkorjaus opuksissa, että teetpä mitä tahansa konetilassa, niin irroita ensiksi akun miinuskaapeli. Niinpä sitten yksi alokas meni omatoimisesti irrottamaan miinuskaapelin, jolloin Tekn.Luut hirmustui vallan kamalasti ja piti kovan saarnan siitä kuinka armeijassa tulee toimia. ”Te teettee vain sen mitä käsketään ja juuri niin kuin käsketään, ettekä ajattele mitään muuta kuin käskyä!”

  No sitten laskettiin käskytettynä öljyt pois Gazin moottorista, pestiin öljynsuodatin, laitettiin öljynlaskuroppu paikoilleen, jne.. Sitten puhelin soi ja luutnanttia pyydettiin puhelimeen. Luutnantti antoi seuraavan käskynsä; ”Minä menen nyt puhelimeen ja sillä aikaa te laitatte moottorin täyteen öljyä!” No mikäs siinä käsky oli käsky ja kun ei omia aivoja saanut käyttää, niin toimimme käskyn mukaan ja laitoimme moottorin täyteen öljyä, ihan piripintaan korkkia myöten. Melkein kokonaista 25 litraa saimme mahtumaan. Kyllähän joku välkky ex. autonasentaja/silloinen alokas, sanoi ettei Gaziin ohjekirjan mukaan laiteta kuin viisi litraa, mutta kun meitä oli juuri kielletty ajattelemasta, niin mikäs auttoi.

  Kun luutnantti tuli puhelimesta hän kysyi; ”onko öljyt jo laitettu?” Ja me vastasimme huutaen kuorossa, asennossa seisten; ”Kyllä on herra teknikkoluutnantti, kuten käskitte, on moottori laitettu täyteen öljyä!!”

  Ja sitten startattiin ja öljyä lensi kamalat määrät pitkin konehallia joka ikisestä huohotusreiästä..
  No koneremonttihan siitä tuli ja ensin kamalat huudot kaikille alokkaille, mutta kun muistutimme joukolla mitä Tekn.Luut. oli juuri äsken meille sanonut, omilla aivoilla ajattelemisesta, niin meni mies hiljaiseksi.

  Armeijassa kun käskijä vastaa käskystänsä. Jos käsky on esitetty väärin ja se toteutetaan kirjaimellisesti , eikä omia aivoja saa käyttää, niin sen seurauksena voi tulla kasa ruumiita tai romua!

  Joskus jopa molempia….

  En ole sen jälkeen jättänyt aivoja narikkaan missään töissä….

  Että tämmöinen..

 13. kuningasjätkä sanoo:

  Sitten sellainen toinenkin mukava opettavainen armeijajuttu muistui mieleen:

  Sen toisen ja viimeisen kerran kun suoritin vartiopalvelusta, jo autosotamiehenä taistelukoululla. Olimme saaneet ylimääräistä vartiopalvelusta, rangaistuksena siitä ettemme olleet suorittaneet (autosotamiehet) koulun toimistokapteenin määräämää suunnistusharjoitusta oikein. Kun ei huvittanut rämpiä munat märkänä pusikoissa, vaan olimme lusmuilleet metsässä löytämättä (etsimättä) ainuttakaan rastia!

  No sitten minun vartiohukillani sattui sellainen tapaus että eräs kapteenikurssin yliluutnantti tuli viihteeltä koululle joku nainen kainalossaan, siviilikamppeissaan. No kun meillä oli sellainen sääntö että vain koulun henkilökuntaa tervehditään ei muita, niin en sitten vedellyt kättä lippaan. Enkä kysellyt kulkulupiakaan koska tunsin naamalta tyypin.
  No tämäpä innostuikin äkseeraamaan, ikään kuin näyttääkseen naiselle kuinka suuri sotaherra hän onkaan, egoaan kohotellakseen ja parempia saumoja varmistellakseen.

  ”sotamies miksi ette tervehdi”? – Koska olette siviilikamppeissa ! ”no koska olen siviilikamppeissa, miksi ette kysy minulta kulkulupaa?” -Koska tunnen teidät !
  Sitten seurasi pitkä puhuttelu känniläisen yliluutnantin suusta, vartiomiehen velvollisuuksita, jonka jälkeen minä sanoin, että otettaisiinko uusiksi tämä tuleminen, että voisimme noin ikäänkuin harjoituksen vuoksi minulle, suorittaa asiat oikein?

  Näinpä tehtiin sitten. Yliluutnantti meni hieman etuvasemmalle kikattavan naisensa kanssa ja tulivat sitten uudestaan portille.

  Jolloin minä karjaisin SEIS. Kulkuluvat olkaa hyvä! Jonka jälkeen yliltn. esitti suureellisin elein kulkulupansa jota tarkasti tutkiskelin ja pitkään. ja sitten pyysin kulkulupaa myös naiselta. No hänellähän ei sitä tietenkään ollut.
  ”Hän on minun sheuralaiseni ” sönkötti yliltn. selitykseksi.
  Mutta ei auta, vartiomiehen täytyy noudattaa ohjesääntöjä kirjaimellisesti joten sanoin yliltnantille: ”Te pääsette portista sisään, mutta nainen jää ulkopuolelle, en voi päästää häntä alueelle koska hänellä ei ole kulkulupaa tai virallista vierailulupaa!” ”sitäpaitsi hän on juovuksissa kuten tekin ja jos jotain vakavaa sattuisi, olen minä vastuussa, enkä minä kaikkien känniläsiten vosujen toilailuista voi vastata!”

  Niin siinä kävi että jäi yliluutnantti ilman pesää, kun muija suuttui, otti ja lähti omille teilleen haukkuipa vielä lähtiessään rumpaliksi koko äijän…

  Mitäpä tastä opimme….?
  Olis yliluti pitänyt mölyt mahassaan, eikä alkanut viduilemaan vartiomiehelle, vartiomies se onkii sellainen mies, että sille pitää olla siivosti.

  Jotkut eivät vaan opi koskaan mitään, jos on voimaa, niin aivot voi olla narikassa, vai voiko?…………….

  Että Sikäli..

Jätä kommentti

css.php