Hämeenlinna mainostaa luvatonta vesipuistoa?

Tällä viikolla silmiini osui Rengossa 10-tien varressa iso mainos Ahveniston olympiapuistosta. Olympiapuistoa mainostetaan Flow-seikkailupuiston ja Wibit-vesipuiston kuvin. Näistä jäljempänä mainitun osalta uutisoitiin eilen, ettei ELY-keskus myöntänyt lupaa vesipuistolle. Markkinoinnin lisäksi voi ihmetellä tämän päivän HäSassa ollutta kaupungin rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malvialan kommenttia, jonka mukaan vesipuiston siirto uimahallin rantaan ei onnistu, koska ”toimijalla on omat sopimuksensa ja työntekijänsä”. Toisin sanoen toimija on jo laskenut sen varaan, ettei heitä mikään pidättele? Vai joko härvelit on järvessä?

Vesipuistosuunitelma on poikinut kaupungille valituksia ja sitä on netissä vastustettu adressilla, jonka on allekirjoittanut tähän hetkeen mennessä 1344 ihmistä. Adressi löytyy osoitteesta http://www.adressit.com/sano_ei_ahveniston_muovipuistolle

Näyttää vahvasti siltä, että ELY-keskuksen kannasta ja kansalaismielipiteestä riippumatta kyseinen puisto on päätetty juntata läpi tai sitten Hämeenlinnan kaupungilla on edelleen liikaa rahaa, kun markkinoinnissa otetaan riskejä ennen lupakäsittelyn ratkaisuja. Ellei ennenaikainen markkinointi sitten ole keinovalikoimassa asian läpiviemiseksi väkisin, kun ”on jo markkinoitu, luvattu ja sovittu”. Ja ELY-keskus näyttäytyy lopulta yhtä hyödyllisenä toimijana, kuin Talvivaaran tapauksessa.

Kommentointi on vapaasti auki.

18 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinna mainostaa luvatonta vesipuistoa?”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Entäpä jos tämä vesipuisto-idea olisikin ollut Kimmo Kaution idea? Olisiko ääni kellossa sama?

  Ei vesipuistoa voi mitenkään verrata Talvivaaraan !

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Editoin sun viestistäs aivan härskisti pois nillitykset, jotka ei asiaan millään tavalla kuulu. Mikäli tämä olisi Kimmo Kaution idea, niin en jumaliste lähtis markkinoimaan ennen kuin asiat on varmalla pohjalla. Enkä myöskään yrittäjänä tekisi sitovia sopimuksia, ennen kuin byrokratia on läpäisty…

 2. Leena Tervakorpi sanoo:

  Hämeenlinnassa on taidettu tottua jo hoitamaan asiat näin. Toivoa sopii, että löytyy selkärankaa päättäjiltä ja ELY-keskukselta pitää kiinni siitäm, että Ahveniston alue on suojelualuetta eikä sinne muovirakennelmia kaivata. Asumme veden äärellä. Löytyisikö uuden Kantolan tapahtumapuiston ääreltä sopivaa paikkaa? eikö alueen pitänyt olla asukkaiden uusi ulkoilu- ja tapahtuma-alue? Sinne siis lisää houkuttimia, että valmistuessaan alue otetaan aktiiviseen käyttöön heti!!

  • kuningasjätkä sanoo:

   Eikse ole kummallista, että vaikka itse asuu veden äärellä ja varmasti aiheuttaa asumisellaan päästöjä veteen, niin ei sitä samaa soisi muille.. Onko hieman ristiriidassa ajatukset?

   Vai onko niin ettet halua iloisia ja riemuitsevia ihmisiä lähellesi , kun synkkänä elelet järven rantamilla odotellen vääjäämätöntä kohtaloasi.
   Kerranhan täällä maan päällä vaan ollaan, miksi siitä olemisesta ei voisi nauttia täysin siemauksin, niin kauan kuin eloa riittää ja muovia…

   • Leena Tervakorpi sanoo:

    Ei taida kyseisen järven rannalla asukkaita olla… Muualle veden ääreen tervetuloa iloitsevat ihmiset ja muovihärpäkkeet synkkää elämääni piristämään

 3. Timo sanoo:

  Olisiko mahdollista, että on tehty huonot sopimukset, joissa on sanktioita Hämeenlinnan kaupungille jos vesipuisto ei ole Apparalla. Saako kaupunkilainen nähdä sopimuksen jossain?

  Se, että toimijalla on työntekijänsä ja sopimuksensa ei ole sellainen HML:n kaupungin virkamiesten ongelma, josta kaupungin pitäisi ottaa taloudellista osumaa (varmaan ELY-keskuksen päätöksen vastaisesta toiminnasta tulee myös sanktioita), kun on ollut tiedossa alusta asti jokaisella, että ELY-keskuksen lupa vaaditaan.

  ”Malvialan mukaan ainut haitta olisi maisemallinen, ja sekin vain tilapäisesti.” HäSa 21.5.
  ELY-keskuksen päätöksessä oli toinenkin syy, se oli kulun ja pysäköinnin vaikutukset luontoon, joita ei oltu selvitetty.

  Pistäkää nyt vain tämä vesileikkipaikka uimahallin rantaan, siellä on jo wakeboardyrittäjä jolle myös kelpaisi kaupungin tuki, ja moottoritieltä näköyhteys niin, että varmasti parempi paikka houkutella vieraspaikkakuntalaisia.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   ”Se, että toimijalla on työntekijänsä ja sopimuksensa ei ole sellainen HML:n kaupungin virkamiesten ongelma, josta kaupungin pitäisi ottaa taloudellista osumaa”

   Juuri näin. Ja millainen yrittäjä rakentaa itselleen ansoja sitovilla sopimuksilla, jos on tiedossa, että lupakäsittely ratkaisee ja hylsy voi tulla..? Luulisi, että olisi punnittu myös vaihtoehtoiset sijoituspaikat etukäteen.

   Se on vaikea laji tuo strateginen ajattelu…

 4. Sari Rautio sanoo:

  Moro,

  Hämeenlinnan kaupunki on jo viitisen vuotta sitten hyväksynyt Ahvinistovision, ja alueen kehittämissuunnitelmat. Maauimala oli yksi osa kehittämistä, ja linjaus on ollut että toiminann kehittäminen ei ole kaupungin perustehtävää vaan on haluttu yksityisiä toimijoita mukaan tekemään. No, päätöksenteko on kestänyt, ja osa yrittäjistä luopui jo, kun liiketoiminnan riskit näyttäytyivät liian suurena. Nyt ollaan tässä kohdassa menossa, ja kannattaa kyllä perehtyä nyt koko prosessiin ennenkuin antaa palautetta… https://www.hameenlinna.fi/pages/125554/Ahveniston%20visio%20presentaatio%20kh%205%2012%20%20lopullinen.pdf löytyy tuo visio ja täällä muuta infoa Apparasta.
  http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/LinnanInfra/Luontopalvelut-ulkoliikunta-ja-virkistys/Ulkoilu–ja-virkistyspalvelut/Ahveniston-Hattelmalan-harju/

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Moi Sari,

   En kritisoi prosessia sinänsä, en alueen kehittämistä enkä visiointia. Allekirjoitin tuon muovipuisto-aloitteen, mutta pääasiassa pointtini on ihmetellä ennenaikaista markkinointia.

   Sinä tietänet paremmin, onko olympiakylä-mainokset, joissa wibit esiintyy, kaupungin markkinointia vai yrittäjän kustantamaa mainontaa? Se on nimittäin tämän bloggauksen ihmettelyn pointti. Eikö ole varsin erikoista, jos kalliita mainoksia painetaan tietämättä toteutuuko koko puisto?

   Tietty mä huutelen taas täältä rajan takaa Hattulasta vieraisiin pöytiin, mutta kun spottaan kummallisuuksia työmatkan varrella, niin tokihan mä kirjoitan niistä…ja tuossa kun kattelen melkein päivittäin Sunny Car Centerin tolppaa motarin varressa, niin en mä välttämättä suosittelis ainakaan Hämeenlinnan kaupungille Ritaluoman markkinointistrategioiden adoptointia, koska kaikki turhaan tuhlattu raha on pois seutukunnan yhteisestä hyvinvoinnista tällaisina aikoina. Jos joku yrittäjä haluaa pystyttää mainoksen jostain olemattomasta, niin sama sen väliä.

  • Timo sanoo:

   Aikanaan oli pöydässä yksityisten toimijoiden taholta myös muunsuuntaisia kehitysehdotuksia Ahveniston varalle, kun asiasta oli kilpailutus.

   Kaupunki päätti valita tämän suunnan (jonka idea on sinänsä hyvä) silloin, ja varmasti oli tiedossa, että luonnonsuojelualueella toimiessa voi tulla ongelmia tiettyjen suunnitelmien kanssa. ELY-keskuksen kanta oli riski hankkeelle, riski joka oli tiedossa.
   Kuinka paljon tähän ELY:n päätökseen vaikutti nuorten keräämät 1350 adressin allekirjoitusta? Ei voi olettaa muuta kuin että ei vaikuttanut mitenkään.
   Nuorten syyllistäminen tai adressin ajankohdan syyttäminen on typerää kaikin puolin. Toivon, että kukaan ei tähän sorru.

   Osa yrittäjistä tosiaan luopui hankkeesta aikanaan, muistaakseni se jonka oli alunperin tarkoitus vastata kahviotoiminnasta tässä kilpailutuksen voittaneessa kehityssuunnitelmassa. Vai onko luopuneita yrittäjiä muitakin? Hienoa, jos osaa luopua sellaisesta suunnitelmasta, jonka riskit ovat liian suuret.

 5. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Kimmo!
  Kaupungin juristikaarti voisi näitä markkinoinnin ”hunaja-ansoja”
  vilkaista, ennenkuin joku asioista tietämätön singneeraa sopimuksia.
  Apujohtaja pysykööt vähintään korttelin päässä.
  (Vrt. SCC mm.)
  RH/haastattelussa joku ao. vertasi muovipuiston muuttavan
  Ahveniston ainutlaatuista maisemaa yhtä tilapäisesti,
  kuin paikalle poikkeava onnikka?!
  Koskas ootte paikallisliikenteen harvinaisuuksia
  siellä nähneet. Ehkäpä olympialaisten aikaan 50-luvulla…
  Hämeenlinnan markkinointi on niin syvältä ja sekavaa,
  että ammattilaista kauhistuttaa.
  Ps. Viikonlopun vieraani ihastelivat kaunista puistokaupunkiani,
  Aulankoa, Linnan ympäristöä…
  Kauhistelivat betoniseinillä raiskattua Lintumäki-maisemaa.
  Totesimme yhdessä, jot täällä olisi japanilaisille, kiinalaisille,
  valmis paketti, ellei kaavoitus ehdi edelle.
  Tutkimusten mukaan ko. turistit karttavat muovipuistoja
  ja meteliä lomareissuillaan.
  Nämä kansat eivät myöskään roskaa,
  eivätkä kuseskele yleisillä paikoilla.
  Riitta

 6. Janne K sanoo:

  Oliko se 10-tien varren mainos tosiaan kaupungin, vai sittenkin Ahveniston olympiapuiston kahvila, wibit ja flowpark yrittäjän kustantama? Noin yhtäkkiä veikkaisin jälkimmäistä.
  Sen enempää ottamatta kantaa sopiiko vesipuisto ja kiipeilyradat Apparalle vai ei, niin jotenkin asiassa ärsyttää juuri ja vasta nyt aloitettu möykkä aiheesta. Asia kun ei ole vallan uusi.
  Tuota yrittäjää Ahveniston puistoon haettiin jo ties koska. Tästä oli lehdessä juttua.
  Yrittäjä löytyi, ja yrittäjä suunnitelmineen oli lehdessä esillä. Kukaan ei asiasta tuolloinkaan jaksanut närkästyä.
  Nyt kun kausi olisi alkamassa, ollaankin yhtäkkiä aivan pöyristyneitä. Voi tässä hieman yrittäjä ihmetellä, että mistä tietotyhjiöstä nämä ihmiset talven aikana tähän kaupunkiin tulivat? Sikäli tässä yrittäjää kyllä kovasti sympatiseeraan.
  Ymmärtääkseni yrittäjää valitessa nimenomaan haluttiin tietää jo suunnitelmista, siis miten ja minkälaista toimintaa alueelle olisi tuomassa. Jos tuolloin oma esitys on ollut se valittu visio, niin ehkä sitä yrittäjä uskoo melko tukevalla pohjalla asiansa kanssa seisovansa, vaikkei virallisia lupia moiselle toiminnalle vielä olisikaan. Jos näin uskoi ja puistoonsa on jo investoinut, niin oppirahat on jälleen jonkun kohdalla maksettu.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Janne: Se ei tietenkään mainoksessa lukenut, että kuka sen on maksanut, joten tarkempaa tietoa ei ole.

   • Janne K sanoo:

    Jees… Ei tämä varman tiedon puute kuitenkaan jarrutellut kaupungin markkinoinnin kivittämistä aiheesta?
    Ei sillä, ei minulla ole yhtään sen parempaa onua mainoksen ostajasta. Saattoi sormesi osoittaa oikeaankin, en sillä.
    Erittäin huonosti ajoitettua ja virheellistäkin markkinointia, sitä ei käy kiistäminen.

 7. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Janne!
  Muista kivittäjistä en tiedä,
  kaupungin markkinoinnin ”kivittämisen”
  aloitin jo v. 2009, mm. blogeissani.
  Lystin kustantajalla on oikeus arvostella ko. touhoilua.
  Alan ammattilaisena, arvostelin kaupunkilaisten rahan polttamista tuloksetta.
  Valitan Janne, mutta surkeassa jamassa ko. kaista edelleenkin on,
  ”luovasta ajattelu-kohinasta” huolimatta.
  Jopa niinkin yksikertainen juttu,
  kuin brändin ja imagon ymmärrys puuttuu,
  se kertoo meikäläiselle, missä mennään.
  Markkinoinnin tarkoitus on takoa rahaa, niin yksinkertaista se on.
  Paljon melua tyhjästä!
  Riitta

 8. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Kimmo & Co,

  syyskuussa viime vuonna kun Olympiakeskuksen hanke oli kh:n pöydällä, emme (PS + VAS) innostuneet herkkään harjumaastoon sijoitettavista kiikuista puihin ja vielä vähemmän veteen tulevasta muovihauskasta. Alueelle paremmin sopivaa toimintaakin olisi ollut tarjolla, mutta kun on ensin järjestetty itsemme pinteeseen (miten pitää Ahveniston käyttökulut kurissa), niin huonoja ratkaisuja joudutaan paikkaamaan vielä huonommilla.

  Esitimme silloin, että hankkeen vaikutuksista ja soveltuvuudesta alueelle olisi hankittu lausunnot kaupungin ympäristöasiantuntijoilta, Hämeen ELY-keskukselta ja museovirastolta ennen pidemmälle menevää suunnittelua saati sopimista – sen olisi luullut olleen yrittäjienkin riskienhallinnan kannalta toivottavaa.

  Ei kelvannut, hävittiin 3-8. Hanuri edellä pitää aina mennä puuhun ja niin nytkin.

  ”Jokaisen onnettomuuden jälkeen tyhmyrit syöksyvät himokkaasti seuraavan tuhoon tuomitun tehtävän kimppuun.”

  Boxsel, M, (2005), ”Tyhmyyden ensyklopedia”, Gummerus 2005

 9. Kimmo Kautio sanoo:

  Mitä mä sanoin….ei paina ELYn sana, eikä kansalaismielipide….

  http://yle.fi/uutiset/ahveniston_natura-alueelle_hameenlinnaan_nousee_muovinen_vesihuvipuisto_ely-viranomaisen_vastustuksesta_huolimatta/8017700

  Seuraava askel on sitten se toriparkki….

Jätä kommentti

css.php