Kun perintö ei merkitse mitään

Alan pikkuhiljaa ymmärtää Suomen innokkaimpien natottajien näkemyksiä Suomen ulkopoliittisen linjan muuttumisesta. En vain ole halunnut uskoa sitä todeksi. Uskottava se kuitenkin on, kun tätä saatanan historiatonta tunarointia osattomana seuraa. Venäjän ETYJ-edustajien maahan pääsyn evääminen oli ulkopoliittisen johtomme surkein päätös sitten EU-pakotepolitiikkaan sitoutumisen. Vertoja näille päätöksille vetää vain liittyminen EU:hun ja EMU:un. Maatamme lamaan ajavan Venäjän vastaisen pakotepolitiikan takia olemme nyt valmiit romuttamaan myös turvallisuutemme perustan ja historiallisen, aktiivisen rauhanrakentajan maineemme, jonka rakentaminen oli maamme pitkäaikaisimman ja kansainvälisesti arvostetuimman valtiomiehen, presidentti Urho Kekkosen elämäntyö ja perintö.

ETY-kokous 40 vuotta sitten oli yksi Suomen aktiivisen rauhantahtoisen ulkopolitiikan huippuhetkistä. Diplomaatti Jaakko Iloniemi kommentoi sitä YLE-uutisille näin: ”Luulen, että se oli rauhan ponnistuksista tätä lajia suurin. Olihan kyseessä ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeinen korkeimman tason poliittinen konferenssi, johon kaikki Euroopan johtajat ja pohjoisamerikkalaiset osallistuivat.” ETY-kokous korosti aikanaan Suomen suurta roolia sillanrakentajana idän ja lännen välissä. Kaiken mahdollisti puolueettomuuspolitiikka.

Todellinen valtiomiesperintö, saati sitten rauhantyö, ei tunnu 2010-luvun Suomessa merkitsevän enää mitään. Kekkosen perintöä on loattu avoimella suomettumispuheella, kutsuen sitä muka asialliseksi turvallisuuspoliittiseksi keskusteluksi. Missä muualla, kuin Suomessa voitaisiinkaan näin vahvasti hyväksyä ja omaksua muualla alun perin esitetty, omaa historiaamme lokaava käsite? Suomettumispuheen vanavedessä vedetään myös presidentti Kekkosen ETYK-perintöä vessasta alas. Siinä missä historiaansa arvostava kansakunta tuntisi ylpeyttä niinkin ylevään tavoitteeseen, kuin rauhanrakentamiseen liittyvästä mahdollisesta suurvalta-asemasta, että rakentaisi sen ympärille vähintään kansanjuhlan, tekee ulkopoliittinen johtomme kaikkensa, latistaakseen kokouksesta pannukakun, jolla ei ole mitään onnistumisen edellytyksiä. Siltojen rakentamisen sijasta Suomi tuntuu haluavan piiloutua siltojen alle. Me emme ole täällä. Emme ainakaan rauhaa rakentamassa.

EU-Suomen suoritus kaikkien rimojen alittamisessa alkaa hakea pikkuhiljaa vertaistaan: Olemme EU-jäsenyytemme aikana syöksyneet Euroopan vahvimpien talouksien joukosta talouden tarkkailuluokalle, sotkeneet naapurisuhteitamme urakalla ja möhlineet sen rauhanrakentamisenkin suuren mahdollisuuden, missä meillä vielä olisi varaa loistaa kansainvälisesti ja missä lippumme voisi liehua korkeimmissa saloissa. Seuraava etappi on kansan kurjistaminen ja edistyksellisen pohjoismaisen hyvinvointivaltion romuttaminen EU:n talouskurisääntöjen puitteissa, joko troikalla tai ilman. On se EU meille kuitenkin niin hyvä.

Suomen ulkopoliittinen johto on kokenut tärkeäksi korostaa, että Suomi teki myös ETYJ-asiassa päätöksen itse, mutta presidentti Niinistön mukaan ”vaihtoehtoja ei ollut.” Niinpä niin. Jos joku ei muista, miltä itsenäisen EU-maan yritykset päättää itse näyttävät, niin kääntäköön katseet Kreikkaan.

29 kommenttia artikkeliin “Kun perintö ei merkitse mitään”
 1. Tapani Silvo sanoo:

  Terve Kimmo! Muistan hatarasti Kekkosen aikakauden, ja kunnioitan hänen toimintaansa Suomen presidenttinä.
  Häntä parempaa tuskin siihen sodanjälkeiseen aikaan olisi löytynytkään.
  Mutta Kimmo… käsi sydämellä, oliko Suomi todella itsenäinen?

  Tapsa

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Kannattaa peilata tähän päivään. Kuinka itsenäisiä olemme nyt, kun annamme EU:n ja Yhdysvaltojen määrätä mm. pakotepolitiikasta, jotka syövät omaa talouttamme ja samaan aikaan Yhdysvallat nostaa omaa Venäjänkauppaansa.

   Suomi taisi olla itsenäisimmillään 92-95, kun Neuvostoliitto oli hajonnut ja EU-jäsenyys oli vasta pilke huonot liittymissopimukset tehneiden tunareiden silmäkulmissa…

  • valitan sanoo:

   Käsi sydämelle, kuinka itsenäinen Suomi on nyt. Jos on rehellinen itselleen niin tästä viimeistä tunaroinnista päätellen Suomi ei todellakaan ole itsenäinen.
   Suomettumisella ei ole mittaa eikä määrää, häpeällistä.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Putin sanoi viimeiksi suomalaisille: ”paras turvanne on puolueettomuutenne”.
  Tätä ei pari viimeistä pääministeriä tajunnut, toivottavasti nykyinen tajuu tai sitten meitit hukka (karhu) perii!
  Ruottalaisilla on aina ollut halu käyttää Suomea kilpenään itään, valitettavasti!

 3. Beobachter sanoo:

  Ihmetyttää, miksi Venäjä nimesi delegaatioonsa henkilöitä, jotka ovat EU’n matkustuskieltolistalla. Kieltolistalle ja muille sanktioille on perustellut syynsä, Krimin varastaminen ja Itä-Ukrainan venäjämielisten separatistien aseistaminen. Matkustuskieltolista on ollut olemassa kohta vuoden, joten aikaa oli riittävästi nimetä ETYJ-delegaatioon muut edustajat. Toiminnallaan Venäjä ei osoittanut vähäisintäkään yhteistyöhalua, vaan päinvastoin epäystävällistä halua aikaansaada provokaatio. Mitä Kekkoseen tulee, hän todella oli taitava valtiomies silmämääränään NL-yhteistyön, ystävyyden ja luottamuksen vahvistamisen kautta ulkopoliittiisen liikkumatilan laajentaminen tavoitteena taloudellinen ja myöhemmin poliittinen integraatio lännen kanssa. Kekkosen taitava politiikka teki mahdolliseksi Suomen liittymisen ensin EFTA’aan ja myöhemmin EEC’iin, joka oli EU’n esiaste.

  • valitan sanoo:

   Varmaan on ihan etiketin mukaista, että duuman puhemies edustaa maata ja delegaatiota tämänkaltaisessa tilaisuudessa. Ja kait kukin maa nimeää oman delegationsa. Ei kaikki maat Suomen tapaan tarvitse ohjausta muilta ulkopolitiikkansa hoitoon. Jotkut maat ovat oikeasti itsenäisiä.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Luulen, että eri edustajia kiinnostavat eri asiat ja heillä on erilaisia vahvoja alueita. Ei Suomestakaan ehkä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevään konferenssiin lähetetä edustamaan henkilöitä, joiden suurimmat intressit ovat turkistarhaus ja homoavioliitot. Ja tuskinpa tällaiset henkilöt toisaalta myöskään päätyisivät ensimmäisinä pakotelistalle.

 4. John The Beautyfool sanoo:

  Oikein kiva kun alkaa olla muutakin juteltavaa kuin toriparkki. Vaalitkin meni ja on ollut vähän hiljaista näillä sivuilla. Nyt onneksi tahti paranee, ainakin hetkeksi.
  Minusta on ikävää kun naapurissa on kiukutteleva kakara jota pitäisi kokoajan olla paapomassa ja kehumassa kuinka hyvä oika sinä olet. Kaverilla ei ole vielä ollut edes puberteettia ja nyt se on jo kuin aikamies. Tosiasiassa tämä poika on ilkeä ja pahantahtoinen kiusahenki joka yrittää olla kovempi kuin oikeasti kykenee. Mistä se nyt tähän juuri meidän viereen tuli?

  Se entinen naapurin vekara oli aluksi myös aika veikeä ja omituinen mutta sen kanssa tultiin toimeen kun yhdessä leikittiin roolipelejä joiden säännöt molemmat osasivat. Käytiin jopa kaverilla kylässä ja sama peli jatkuin aidan toisella puolella. Esittelimme ritsojamme toisillemme ja naapurilla oli aina isommat ja paksumpi kuminauha. En kertonut sille, että sen kuminauha oli surkeaa ja repesi heti kun ritsat vedettiin tiukalle. Sen kanssa oli loppujen lopuksi oikein kiva leikkiä kun opittiin tuntemaan ja kehui sitä vahän niin se tykkäsi ja sen äiti tuli meidän kauppaan ja osti kaikki mitä löytyi. Me saatin siltä kuulemma bensaa autoihin sitten vastalahjaksi. Meidän roinat ei olisi levannut muualle.

  Mutta sitten sen äidin firma teki konkurssin, ja leikit loppuivat. Tämän uuden naapurin pojan äiti on oikea öykkäri ja pirttihirmu. Sen äiti on käskenyt sitä kiusaamaan naapureita ja poika tottelee, tottakai kun äiti käskee isätöntä poikaa. Tuleeko se uusi naapurin poika meillä käymään ja minkälaiset ritsat sillä on mukana? Onko kuminauha jo parempaa.

  Meidän isukki on kysellyt ohjeita muilta kavereilta. En oikein tiedä olisiko pitänyt kysyä kun ne eivät ole ihan naapureita kuten me, me ollaan ihan sen riiviön vieressä. Mitä jos se koulukiusaaja oikein suuttuu?

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen nyt 65-vuotias, eli elänyt lähes koko ikäni aikaa, jolloin pyrittiin saavuttamaan ja yläpitämään hyvät suhteet Neovostoliittoon. Muistan 50-luvun, jolloin äitini evakkosuku pelkäsi ”ryssän” valloittavan Suomen. Paasikivi ja Kekkonen pyrkivät kaikin tavoin luomaan mm hyvät kauppasuhteet NL:n. Patamustin porvarikaan ei voi väittää, etteikö Suomen raskas teollisuus luotu sotakorvaustuotteita valmistamalla (niiden kohtuuttomuudesta huolimatta). Ennenhän täällä kuljettiin humman perässä vetäen auraa. Mielestäni besservisser T Soini voisi käyttää hieman ”siivompaa” kieltä ministerinä kuin ilmoittaa: ”meitä ei määrää kukaan” On eriasia vitsailla eduskunnassa Arhinmäen kanssa kuin Venäjän duuman kanssa. Kas maantieteelle ei voida mitään joku on sanonut. Täytyy edelleen muistaa, että Venäjä on vaikeuksistaan huolimatta suurvalta. Voi hallituksen ja ay-liikkeen tavoitteet työllisyystilanteen paranemisesta karata yhä kauemmaksi jos Venäjä asettaa kauppapakotteitä meille. Yhteiskuntasopimustahan ei tänne saada, sen estää Ay-liike. toteutunee vasta, kun kansainvälinen valuuttarahasto ottaa määräysvallan. Olis vissiin jo ottanut mutta emme vielä ole kaikkein surkeimpia talouden hoidossa. Tämäkin hallitus on jo ”kyntensä” näyttänyt. Kun ei muilta voi ottaa otetaan eläkeläisiltä ja muilta jotka eivät voi puolustaa itseään (ay-liikekin unohtaa heti kun ei tule enää jäsenmaksuja). Loppu meni aiheen ohi.

  • valitan sanoo:

   Ihan vaan tiedoksi Laurille, ei Ay-liike ole yhteiskuntasopimusta vastaan. Ehdot vaan pitää olla kohtuulliset myös työntekijäpuolelle. Eihän tämä Sipilän ehdottama Nagani-takaraivolla sopimus ole sivistyneen sopimusyhteiskunnan arvon mukainen. Kiristys on johtamisen välineenä vastenmielistä ja osoittaa, että todellisia neuvotteluhaluja ei edes ole. Raamattuun tutustuttuani olen oppinut, että Jumalaan uskova on heikon ja huonompiosaisen puolella.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Eihän ay-liike ole yhteiskuntasopimusta vastaan, vaan haluaa tehdä sen omilla ehdoillaan=mikään ei muutu. Maksoin 45-vuotta sak:laisen liiton jäsenmaksua, en kokenut saavani juuri mitään. Parhaita sopimuksia olivat paikalliset sopimukset (toki liiton hyväksynnällä). Eräs koulutusjärjestäjä arvuutteli meitä kerran tiesimmekö, missä liiton toimiston väkioli virkistäytymässä. Pariisissa ja söivät kuulemma Eifeltornin ravintolassa, koska kaupungista ei löydy kalliimpaa. Moni luulee, että ay-jäsenmaksulla katetaan ansiosidonnainen päiväraha. Valtio taitaa maksaa 95 %. Kiljavanopiston käyneen aypomon uhoaminen työehtosopimusneuvottelujen jälkeen meinasi johtaa koko teollisuusalan loppumiseen Suomessa. Että sellaisia ay-johtajia.

    • valitan sanoo:

     Maksoit 45 vuotta ay-jäsenmaksua kertomasi mukaan saamatta rahalle katetta. Sehän kertoo enemmän sinusta kuin ay-liikkeestä. Miksi maksaa vuosikymmeniä jos kokee kuten sinä.
     Minä taas puolestani olen kokenut saaneeni paljon vastinetta ay-maksullenin. Esim. Inhimilliset työ-olosuhteet, lomat, sairausloman paljon ym. Kun en ole ahne niin mitä minun olisi vielä pitänyt saada, mitä vaille sinä olet jäänyt, mikä on aiheuttanut noin suuren katkeruutta.

     • Lauri Kivimäki sanoo:

      En todellakaan ole katkera. Olen saanut työelämäsä kaiken minkä olen ansainnut joskus enemmänkin. Joskus olen epäonnistunut pahanpäiväisesti ja se rassaa minua vielä vuosikymmenten jälkeenkin, niistäkin olen saanut ansioni mukaan, kukaan ei ole täydellinen. Enempi minua rassaa tämä suomalainen sopimusjärjestelmä. Milloin on luotu se epäluottamuksen ilmapiiri. Kumpikin puoli esittää mitä mahdottomampia vaatimuksia, tietäen että siltäpohjalta ei mitään synny. Ehkä nuoremmat ay ja ta johtajat oppiivat elämään ajassa. Vaarini loi minulle sosaialidemokraattisen ajattelumaailman. En kuitenkaan koskaan ole uskonut propagandaan. En minkään puolueen, johtajat haluaavat pitää vallan itsellään, rahvaan ei tarvitse tietää kuin osatotuuksia.

 6. Ismo Soukola sanoo:

  Ety-päätösasiakirjan allekirjoittamiseen johtaneen Helsingin huippukokouksen 40-vuotisjuhlakokousta eli ”Helsinki +40” – teemakokouksen valmistelut aloitettiin jo ennen Ukrainan kriisiä. Tämä oli myös silloisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan tiedossa. Kun EU:ssa päätettiin Venäjä-pakotteiden myötä tulleista matkustuskielloista, mm. EU:n huippukokoukset rajattiin kiellon ulkopuolelle. Miksi Tuomioja ei esittänyt myös Etyj-yleiskokoukselle samaa statusta?

  Olen, Kimmo, samaa mieltä Etyj:n merkityksestä, siitäkin huolimatta, että maailma on muuttunut ja jäsenvaltioiden ja kumppanusmaiden määrä on alkuperäisestä kasvanut melkein kaksinkertaiseksi. Etyj:n merkitys on muutaman laihan vuoden jälkeen saanut uutta voimaa Ukrainan kriisin myötä. Iso ansio tässä on Viime vuonna Etyj:n yleiskokouksen presidentiksi valitulla kansanedustaja Ilkka Kanervalla, joka on ahkerasti toiminut neuvottelijana niin Venäjän duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin kuin Ukrainan presidentinkin Petro Porosenkonkin suuntaan.

  Euroopan Neuvoston yleiskokouksessa Venäjältä vietiin väliaikaisesti äänioikeus Ukrainan tapahtumien johdosta. Sen sijaan Etyj:ssä Venäjä on pysynyt täysivaltaisena jäsenmaana, mikä sekin on vahvistanut Etyj:n roolia rauhanvälityksessä.

  Siksi onkin valitettavaa, ettei Venäjä halunnut osoittaa tahtoaan rauhanomaiseen ratkaisuun ja valita Helsingin kokouksensa valtuuskuntaan sellaisia jäseniä, joita matkustuskielto ei koske. Tämä pieni ele ei varmastikaan olisi jäänyt huomiotta, eikä se olisi horjuttanut Venäjän asemaa järjestössä.

  Tosiasia on, että vuonna 1975 Helsingissä allekirjoitetun Ety-päätöslauselman pöytäkirjassa on myös silloisen Neuvostoliiton pääsihteeri Leonid Breznevin allekirjoitus. Venäjä ei käsittääkseni ole sanoutunut irti yhdestäkään lauselman kohdasta, mutta se on vuosien varrella rikkonut niitä jokaista omien etujensa ajamiseksi. Liekö se taustalla, ettei Venäjällä ymmärretä EU:ssa sopimuksen tehneen Suomen päätöstä pitää matkustuskiellot voimassa?

 7. Jarmo Koponen sanoo:

  Jos nyt eletään kuitenkin reaali-ajassa ja maailmassa, niin se ei paljon meitä Suomalaisia lämmitä, vaikka kuinka paasaisimme kuinka väärin Venäjä teki lähettäessään niitä tai näitä tyyppejä kokoukseen. Vai kuvitteleeko joku että nyt venäjäkin ymmärtää lähettäneensä väärät kaverit ja pyytelee anteeksi Suomelta huonoja valintojaan.

  Niin aivan oikein, joku jo arvasikin että vahinko on nyt tapahtunut, eikä sen suuruutta voi vielä kuin arvailla ja varmasti Suomi kärsii tulevaisuudessa vain entistä enemmän Venäjän taloudellisista pakotteista ja muista toimista. Jos rautaa ei työnnetä jo kohta rajan tälle puolen, niin ei paljon muutakaan. Niinistön tai kenenkään muunkaan on turha paeta EU- maiden selän taa, sanomalla että eihän me mutku noi pakotti.

  Jos näillä meidän johtajillamme olisi nyt hitusenkaan järkeä, niin yrittäisivät nyt kiireen vilkkaa edes jonkinlaista paikkoa Venäjän suuntaan, koska me itse nyt kuitenkin hoidamme suhteemme itään, eivätkä muut maat siitä tuon taivaallista välitä, vaikka Venäjä lopettaisi kaikenlaiset kauppasuhteet Suomeen.

 8. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Mielestäni presidentti Niinistö piti monimerkityksellisen,
  poikkeuksellisen terävän puheen Etyjin kokouksessa.
  Siitä hänelle täydet pisteet.
  Riitta

  • valitan sanoo:

   Ulkopoliittisen pelisilmän puuttumisesta nolla pistettä, ei valtiomiestasoa.

 9. riitta nyqvist sanoo:

  Valitan!
  Olen eri mieltä, Niinistö on mielestäni valtiomiestasoa, jolla on
  pelisilmää isossa mittakaavassa.
  Kumpi meistä mielipiteellään osuu lähemmäksi,
  sen näkee vasta myöhemmin.
  Peli on vasta alkanut.
  Riitta

  • valitan sanoo:

   Kyllähän se tässä jo nähtiin. Nyt olisi ollut tilaisuus ihan oman päätöksen tekemiseen mutta kapasiteetti ei riittänyt. Selityksenä, että kyllähän me mutta kun muut on ihan hiekkalaatikkotasoa. Vastuu pitää kantaa ei siirtää.

   • Seppo sanoo:

    Ulkopoliittisen johdon ml. ja varsinkin Soinin ja Sipilän olisi pitänyt kunnolla selvittää asiat etukäteen. Tuli iso moka! Vahingot nähdään vasta myöhemmin. Niinistön puheista kuulosti kyllä kovasti selittelyn maku ja vastuun siirtely. Jos UKK Kekkonen olisi ollut vielä presidentti olisi Suomi päättänyt ja päästänyt venäläiset tänne aivan varmasti ihan itse!

 10. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  UKK:n aikana pressalla oli laajemmat valtaoikeudet, eikä Suomi ollut
  ko. ajankohtana EU:n jäsen.
  Kuten tiedämme, eduskunta, jonka pitäisi edustaa kansaa, kavensi
  pressan valtaoikeudet minimiin, joka mielestäni oli iso moka.
  Mitä tulee itse sylttytehtaaseen, eiköhän tämän blogi-aiheen varsinainen asiantuntija
  Soukola jo selvittänyt taustat kommentissaan,
  – mitä, missä, milloin.
  Mitä S&S&S-hallitus jätti kotiläksyistään mahdollisesti tekemättä,
  siihen en ota kantaa.
  Riitta

 11. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Viittaan edelleenkin Etyj-valtuuskunnan varapuheenjohtajanakin toimineen
  Ismo Soukolan kommentin asiantuntija-sisältöön.
  Kaikki kunnia emeritus-poliitikko Ilaskiven uraputkelle.
  Olen usein ihmetellyt näiden eläkkeelle jääneiden poliittisten vaikuttajien ”avautumisia”
  vasta vallasta luovuttuaan.
  He soimaavat kovin sanoin muita turvatutti suussa,
  – jälkijunassa.
  Iiro Viinanen taitaa olla poikkeus joukossa,
  hän on julkisesti myöntänyt omat aktiivi-aikaiset virheensä päättäjänä.
  Riitta

  • valitan sanoo:

   Epäselväksi kyllä jää mikä on kyseisen kommentin ”asiantuntija” osuus.
   Lieneekö se osa jossa vastuuta siirretään toiselle?

   • riitta nyqvist sanoo:

    Valitan!
    Oletko Etyj:n valtuuskunnan jäsen, tms. asianosainen, jolle vastuu on
    siirretty, vai yritätkö toistuvasti siirtää tulkinnastasi vastuuta muille?
    Sori, jos ko. kommentissa on jäänyt jokin asia epäselväksi itsellesi?
    Minulle kyseisen Etyj-valtuuskunnan varapj:n faktat riittävät.
    Olen monesti todennut täälläkin, viestintä on vaikea laji,
    varsinkin jos viestin/kommentin lukijan vastaanottokyky on rajallinen
    omien ennakkoluulojensa vuoksi.
    Riitta
    Ps. En pidä jankkaamisesta, eikä minulla ole tarvetta oikeassa olemisen sementointiin,
    joten lopetan asiaan liittyvän kommentoinnin tähän.

    • valitan sanoo:

     Hyvä, että tiedostat omat rajasi. Kunpa valtiojohto myöskin ymmärtäisi tehdä samoin.
     itsehän olet jankannut ja yrittänyt kuorruttaa läjän kakuksi.

     Suomi mokasi Etyjin asiassa, siinä sinulle fakta.

 12. Erkki Strömberg sanoo:

  Kokoomus joutui sivuraiteelle nykyhallituksessa. Parissa aiemmassa oltiin sentään johtoasemissa.
  Onko tämä halu sotkea idänsuhteet totaalistisesti vain yritys saada Suomi Natoon jos saadaan itänaapuri ärhentelemään ja sitten sitä hyväksikäytetään.
  Taidamme elää aikaa jolloin suuria tyhmyyksiä on tekeillä?

 13. Lauri Kivimäki sanoo:

  Saksalaiset ovat lehtitietojen mukaan sitä mieltä, että suomalaisten tulkinta kokoukseen kutsumissta on virheellinen- tiedä häntä. Suomessahan on yleinen perinne, että presidentti tukee ja puolustaa ulkoministerin tekemiä päätöksiä

Jätä kommentti

css.php