Pakolaiskeskustelussa on tuttu klangi

Pakolaisten tulva Eurooppaan on saanut suomalaisen kansalaiskeskustelun pahasti rikki. Jo toinen kerta parin vuoden sisällä. Sosiaalisen median syövereissä sukellellessa eteen tulee toinen toistaan iljettävämpiä kommentteja, joista ei oikein enää voi päätellä mistä puhutaan. Tuskin ainakaan ihmisistä. Rasistinen retoriikka on lyönyt läpi lujaa, mutta myönnettäköön nyt, että ylilyönteihin on toki sorruttu myös toisella puolella aitaa.

Vastakkainasettelu ”rasistien” tai ”maahanmuuttokriittisten” ja muun Suomen välillä tuntuu hämmentävän tutulta: Keskustelu on täysin verrattavissa Ukrainan kriisin puhkeamisesta virinneeseen vastakkainasetteluun ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Venäjän näkökulmaa kohtaan vähänkään ymmärrystä osoittavat on automaattisesti niputettu suomettuneiden ja ”putinistien” joukkoon. Pakolaiskeskustelussa on sama klangi: Pieni, mutta äänekäs ja rumasti vastakkaisia mielipiteitä esittäviä leimaava vähemmistö pyrkii aktiivisesti edistämään piilotettua agendaansa keinoja kaihtamatta. Ideologia asetetaan ihmisyyden edelle. Natottajien tapaan rasistit ja ”maahanmuuttokriitkot” hallitsevat tilaa kansalaisten tunteisiin vetoamalla: Aggressiivinen ja vihamielinen Venäjä ja ulkomaalaiset rikolliset ja raiskaajat toimivat Suomen kansaan aina. Veteraanikortti käy jokeriksi molemmissa pakoissa. Iskulauseet ovat kuin saman copywriterin kynästä: ”Hoidetaan omat ensin!” – ”Ei enää koskaan yksin!”

Suomi on suvaitsevainen maa ja olemme Naton ulkopuolella. Hyvin yksiselitteisesti kyse on kansan enemmistön tahtotilasta. Niin pakolais- kuin Nato-keskustelussakin äänekkäällä vänkäämisellä ja leimakirveen heiluttelulla pyritään verkkokeskusteluissa syömään kaikki tila maltillisiltä ja viisailta näkemyksiltä, jotka puolustavat tätä vallitsevaa tahtotilaa.

Suomalaisen valtamedian rooli liittyen pakolaiskriisiin ja turvallisuuspolitiikkaan on huomionarvoinen. Natotusta tuetaan suurentelemalla marginaalisia ilmiöitä, kuten esimerkiksi venäjämielistä trollausta, jonka johdosta julkinen venäjämielisten ajojahti on ollut täysin häpeämätöntä. Pakolaiskeskustelua sitten kuitenkin ollaan mm. uutiskommenteissa valmiita vaientamaan ylilyöntien ja vihapuheiden johdosta. Tätä en luonnollisesti totea sillä, että rasismille pitäisi antaa tilaa, mutta voisimme myös myöntää, että kaikki maahanmuuttoon liittyvä kritiikki ei voi pudota rasismin kategoriaan. Kehottaisin kuitenkin erityisesti kiinnittämään tarkasti huomiota siihen, miten paljon ja miten laajalla palstatilalla länsimaiden (erityisesti Nato-maiden ja USA:n) toimia tarkastellaan kriittisesti, oli kyse sitten Ukrainasta tai pakolaiskriisiin johtaneista tapahtumista Lähi-Idässä.

Vaikka Ukrainan kriisin tapauksessa läntisen sekaantumisen saisi vielä leimattua foliohattuiluksi teennäisesti naureskellen, niin tämän pakolaisten kansainvaelluksen lähtömaiden Syyrian, Libyan ja Irakin kohdalla ei oikeastaan ole muuta mahdollisuutta, kuin todeta, että koko tämänhetkinen kaaos on suoraa seurausta läntisestä sekaantumisesta suvereenien maiden sisäisiin asioihin. Pakolaiskriisi on länsimaille mitä voimallisin osoitus siitä, ettei sekaantuminen asein ja pommein tuota demokratiaa, sananvapautta ja ihmisoikeuksia, vaan pelkkää kaaosta ja murhaa.

3 kommenttia artikkeliin “Pakolaiskeskustelussa on tuttu klangi”
 1. Joo suomen pääministerikin on kunnostautunut asiassa ilmoittamalla että antaa asuntonsa pakolaisten käyttöön. Siis jopa kaksikymmentä pakolaista hän aikoo majoittaa tyhjillään ja tuottamattomana olevaan taloonsa jossain pohjoissuomessa.
  Mutta ei hän suinkaan tee sitä ilmaiseksi. Valtio maksaa tonnin per pää, talon tai asunnon luovuttajalle. Bisnes on bisnesmiehellä mielessä taas ja aina.
  Aina on porukassa niitä jotka haluavat ja voivat hyötyä toisten ahdingosta, tavalla tai toisella he kitkettelevät omaisuutta itselleen ja pakenevat itse, kuka Ruotsiin kuka Portugaliin verottajaa pakoillakseen.
  Ja kansalaiset, siis me tavalliset työtätekevät tai eläkeensaajat maksamme tämänkin tulonsiirron, alennetuilla palkoilla ja lisilläkin…

  Ja mitäpä tekevät politikot, eivät muuta kuin kaivavat korvaansa ja säätävät lisälakeja joilla työläisten lomatkin lyhennetään kohta puoleen, perustellen suunnitelmiaan, että muka lisää työpaikkoja syntyy kuin sieniä sateella sen myötä… Ei ole toiminut se ennenkään, kuinka se toimisi nytkään. Saavutettu hyöty valuu pääomasijoittajien taskuihin ja firmojen tulospalkkiobonuksiin!
  Olisiko mitään jos pääomatulojakin verotettaisiin progressiivisesti, eikä niinkuin nyt, eli mitä enemmän pääomatuloja sitä vähemmän veroja?

  Kysynpä vaan!

 2. TriplaX sanoo:

  Epäilemättä on totta, että myös maahanmuuton puolustajien joukossa on syyllistytty joihinkin ylilyönteihin, lähinnä natsikortin liian herkkään vilautteluun. Maahanmuuttoa kun todellakin voi vastustaa myös täysin asiaperustein, ilman rasistista leimaamista. Toisaalta häiritsee se, että tiedotusvälineissä on yleistynyt sellainen linja, että on muka olemassa kaksi ääripäätä rasistit ja ns. suvaitsevaisto ja suuri hiljainen enemmistö on sitten siinä välissä. Rasistit on helppo määritellä, mutta sen suvaitsevaisen toisen ääripään määritteleminen ontuu aika pahasti. Saatetaan väittää, että ns. suvaitsevaisto jakaa kansaa mielipiteillään, ihan kuin mikä tahansa mielipide ei sitä muka tekisi ja samalla tullaan väittäneeksi, että kansalla muka on joku mielipide asiasta. Jos viaksi lasketaan kansan jakaminen mielipiteellään, niin silloin kukaan ei oikeastaan voisi esittää minkäänlaista mielipidettä mistään. Mielestäni maahanmuutto on nähtävä myös suurena mahdollisuutena, sillä Suomi kaipaa kipeästi nuorta työtä tekevää ja yrittävää väestönosaa. Tosin liian suuri pakolaisvirta joka ylittää selkeästi viranomaisten resurssit, ei ole kenenkään etu, sillä tällöin helposti maahanmuuttajien kotouttaminen jää puolitiehen ja maahan voi syntyä uusi syrjäytyneiden ihmisryhmä.

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Lainaus edelliseltä kommentoijalta:
  ”Tosin liian suuri pakolaisvirta joka ylittää selkeästi viranomaisten resurssit, ei ole kenenkään etu, sillä tällöin helposti maahanmuuttajien kotouttaminen jää puolitiehen ja maahan voi syntyä uusi syrjäytyneiden ihmisryhmä”

  Jota voisi jatkaa näin;

  -joka ryhtyy kaikin keinoin vaatimaan oikeuksiaan, kotomaassaan oikeaksi ja hyväksi tuntemallaan tavalla ja sitten meillä vasta asiat ovatkin mullinmallin. Silloin suomi saattaa olla jopa sisällissodan partaalla kun alkuperäisväestö ja maahanmuuttajat mittelevät siitä kuka määrää ja ketä…
  ……………………………………………….
  Mä olen elämäni aikana monia asioita ennustanut käyvän toteen ennemmin tai myöhemmin. Moni asia on jo toteutunutkin. Uskokaa vaan että tämäkin tulee eteen vielä, jos asioihin ei puututa jo alkuvaiheessa heti.
  Nyt vaan on niin että päättäjiksi valitsemiemme henkilöiden on lopetettava korvan kaivaminen ja pullan syönti ja ryhdyttävä säätämään lakia joka estää liiallisen maahantulon.
  Jos kerran suomen talouspolitiikka ei kestä kantaväestön oikeuksien täyttämistä muutoin kuin palveluita karsimalla ja palkkoja pienentämällä, niin kuinka se kestää monituhatpäisten pakolaisjoukkojen hyysäämisen?

  Soinikin voisi jo lopettaa huippu-EUviran kyttäämisen ja kääntää takkinsa takaisin ja olla vaalipuhettensä mittainen mies, eikä pullaa pupeltava kumiankka!

Jätä kommentti

css.php