Suvaitsevaisuus ei ole kaiken sietämistä

Tiedotusvälineet raportoivat keskiviikkona laajasti Oulun Hiukkavaaran hätämajoituskeskuksen turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta, joka kohdistui keskuksessa tarjotun ruoan tasoon. 

Hiukkavaaran hätämajoitusyksikön apulaisjohtajan Janne Salmivaaran mukaan keskuksessa on tarjottu ihan normaalia ruokaa. 

”Käytännössä tarjotaan samoja ruokia kuin kaupungin laitoksissa, esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa”, totesi Salmivaara Iltalehden jutussa. (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015093020444892_uu.shtml

Eri tiedotusvälineiden artikkelit aiheesta levisivät heti tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Itse seuraan mm. useita erilaisia facebook-ryhmiä ja ehdin jo illan mittaan nähdä monenlaista kommentointia aiheesta. Näyttää siltä, että tämä korsi katkaisi kamelin selän monen maltillisenkin seurailijan kohdalla. Täytyy myöntää, että itselläkin kierrokset nousivat uutisia lukiessani ja ymmärrän aiheesta nousevan raivon enemmän, kuin hyvin. 

Suomalaisen laitosruoan tasosta kouluissa ja päiväkodeissa on puhuttu paljon. Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus asettaa meidät erikoisen valinnan eteen: Nyt olisi itse päätettävä, onko suomalainen laitosruoka kouluissa ja vanhainkodeissa hyvää vai ei? Yllättävän paha rasti, koska toteamalla sen hyväksi, tavallaan menettää oikeuden väittää ruokaa huonoksi omille lapsille ja vanhuksille. Toteamalla sen huonoksi, olisi hyväksyttävä turvapaikanhakijoiden kritiikki. Itse kallistun siihen, että ainakin kouluissa ruoka on yhä pääosin hyvää.

Maahanmuuttokriittisissä piireissä on kyselty paljon, joko tämän myötä ”suvakit” ottavat päänsä pois pensaasta. Itse tunnustaudun suvaitsevaiseksi humanistiksi, mutta myös älyllisesti rehelliseksi. Tämä ei todellakaan muuta suvaitsevaisuuttani mihinkään. Suvaitsevaisuus on myös sitä, että kiittämättömyys harmttaa, eikä se harmitus tee eroja sen enempää etnisen alkuperän, kuin vaikkapa seksuaalisen suuntautumisenkaan suhteen. Suvaitsevaisuus on myös sitä, ettei edelleenkään rynnätä yleistämään: Kaikki pakolaiset eivät ole valittaneet ruoasta. Maahan on tullut tuhansia ihmisiä. Oulussa mieltään osoitti satakunta ihmistä. 

Maahanmuuttajataustainen vapaaottelija Makwan Amirkhani puhui taannoin mainiolla videollaan maahanmuuttajanuorille väkivallasta ja siitä, miten se tekee hallaa koko heidän edustamalleen viiteryhmälle. Nämä oletettavasti kouluruokatasoisesta ruoasta mieltään osoittavat tekevät täsmälleen samaa. Ratkaisu on sama, kuin omina kouluaikoina: Jos ei kelpaa, voi kävellä kotiin syömään.

28 kommenttia artikkeliin “Suvaitsevaisuus ei ole kaiken sietämistä”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Näinpä juurikin.

  Täytyisi laittaa rajalle monikielinen kyltti jossa kerrotaan että ; Suomen maassa ollaan ja eletään maan tavalla tai lähdetään maasta pois.
  Mutta minnekäs me suomalaiset menisimme jos/kun ei ole hyvä olla?
  No muutamahan onkin jo lähtenyt, mutta vain muutama joilla on ollut varoja matkustaa tai jotka ovat saaneet huippuvirkoja EU-sta tai euroopan pankkijärjestelmistä…

  Oppositio on ollut aikas hissuksiin kaikesta tapahtuneesta. Millähän ihmeellä nykyinen hallituskoaliitio on ostanut työ-/touhuilurauhan itselleen.
  Eipä ole paljon solisaliraatit tai vasemmistokaan puuttunut työväen oikeuksien polkemiseen.. Rinne ja Jutta on olleet ihan hipihiljaa. No vasemmistoliiton Arhinmäki kerkesi tviittaamaan kaljapäissään, lomarahoista sen verran että kansanedustajat eivät saa lakisääteistä lomarahaa, vaikka ministerit sen saavat kyllä..
  Kaikki päättäjät ovat olleet kuin ku*isukassa.
  Tää pakolaisjupakka lienee ihan järjestetty juttu, että saataisiin huomio kiinnitetyksi toisaalle niistä ongelmista joita on vielä suorittavalle luokalle tulossa?

  Mitäpä jos kaikki suomalaiset muutettaisiinkin Kreikkaan, Portugaliin tai Ruotsiin, kun siellä on niin paljon paremmin asiat, kiitos J.Kataisen ja Jutan?
  **************************

  Että Sikäli…

 2. Kimmo Kautio sanoo:

  Oma ihana ekaluokkalaisemme, tietämättä pakolaisten nirsoilusta mitään, sanoi tänään, että söi koulussa hirmuisen annoksen kaalilaatikkoa ja pastaa. Oli kuulemma hyvää. Sen sijaan isi laittoi kotona pahaa…<3

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Täällä Hämeenlinnan Lammilla on ilmeisesti eri sapuskat kuin sielläpäin. Tyttärenpojat 8 ja 5 v tulevat meille koulun ja päivähoidon jälkeen. Varsinkin vanhemmalla on kova nälkä. Tänään oli menussa ohrapuuroa. Nyt menee toinen lautasellinen perunaa ja broilerileikettä. Vaarin muusi on kummaankin mielestä maailman parasta. Sekin minua ihmetyttää, että ruokailuun on koulussa varattu 15 min, minkä jälkeen 30 min ulkoilua Ruokailu on kymmene jälkeen.

 3. Vesa-Matti Seppälä sanoo:

  Moi Kimmo

  Ikävä napata toisen kirjoituksesta pätkä ja olla siitä mieltä, kiinnittämättä huomiota kokonaisuuteen. Kuitenkin, kirjoitat että nyt meidän tulee päättää koulu-ja laitosruoan tasosta.

  Tämä ei ole ”yllättävän paha rasti”. Päätöksen koulu-ja laitosruoan tasosta tekevät suomalaiset koululaiset ja vanhukset. Heiltä tulee kysyä, ei pakolaisilta. Pakolaisten tarpeet eivät voi olla mikään alkusysäys koko valtion laitosruokien uudelleentekemiselle. Jos suomalaiset eivät saa samoja muutoksia valituksista huolimatta ja pakolaisten (-ja vain heidän) laitosruokansa muutetaan paremmaksi…

  Mitä mieltä turvapaikanhakijat ovat ruoan mausta, on merkityksetöntä, koska pakolaisuuteen kuuluu se tosiasia, ettei voi valita ateriotaan ja majoitustaan, kunhan on turvassa. Toki huomioidaan ruoka-aine allergiat ja uskonnollinen tausta, mutta siinä kaikki. Todellinen, henkensä edestä Suomeen paennut turvapaikanhakija ei valittaisi ruoasta, elintasopakolaiselle taas mikään ei käy.

  Jos ei kelpaa, voi lähteä.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Moro V-M! Tarkoitin tuolla päättämisellä tässä yhteydessä sitä, että muodostaessa kantaansa tähän soppakapinaan, joutuu päättämään mitä mieltä kouluruoan tasosta on. En varsinaisesti sitä, että tässä nyt pitäisi tehdä asialle jotain muutoksia. 🙂

 4. kuningasjätkä sanoo:

  Katselin tuossa iltapäiväuutisista kun muutamaa iraiklais nyorukaista haastateltiin, ”miksi olette tullut suomeen?”

  Oli kuin olis Paavo Väyrysen vastauksia kuunnellut; Miä haluan opiskella, minä haluan elää hyvää elämää, Minä halua hyvän ammatin ja hyvää palkkaa ja sitä ja tuota ja Minä minä -haluan jne..
  Siksikö tänne sankoinjoukoin tullaan, että halutaan jotain itselle.
  Voisikohan toimittaja joskus kysyä kysymyken: Minä annettavaa sinulla on suomalaiselle yhteiskunnalle.. ? Haluatko oppia suomen kielen ?

  ??

 5. Jukkis sanoo:

  Mä en henkilökohtaisesti ymmärrä miten termi ”suvaitsevaisuus” esiintyy jatkuvasti pakolaiskeskusteluissa. Onko suvaitsevainen nykyään rasistin vastakohta. Jotenkin tuntuu että mielipiteestäsi riippuen voit olla vain jompikumpi.

  En hyväksy enää yhtäkään pakolaista tähän maahan. On mielestäni väärin että ihmiset jotka ovat olleet rakentamassa tätä maata viruvat laitoksissa paskavaipoissaan ja meillä tärkeimpänä aiheena lehdissä on miten voitaisiin avustaa pakolaisia. Perustetaan vastaanottokeskuksia joka kolkkaan ja samaan aikaan hallituksessa mietitään mistä pitäisi leikata jotta maa pysyy pystyssä. Olen siis ilmeisesti ajatuksineni rasisti.

  Rinnastan tilanteen lentokoneen paineistushäiriöön. Happimaski täytyy pukea ensin itselle ja sitten vasta auttaa muita. Ja miksikö? No siksi että täytyy pysyä hengissä auttaakseen muita…

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Terve Jukkis! Kiitos hemmetin hyvästä kommentista. Tuo paineistushäiriö-rinnastus oli julmetun hyvä. Juuri näinhän se on. Kaikesta leikataan, joten kyllä kannattaa miettiä, että jos se määrä, jota voidaan vastuullisesti ja kotoutumisprosessi kunniallisesti hoitaen auttaa, on varsin pieni, niin ei kyllä kannata polttaa rahaa ainakaan niihin, jotka ei saamaansa apua näytä arvostavan.

 6. Seppo Koskenranta sanoo:

  Kun Kimmo Kautio komppaa Jukkista ja samanaikaisesti kutsuu itseään humanistiksi, niin joku ei siinä täsmää.
  Kun me arvioimme pakolaisten käytöstä, kannattaa muistaa miten he ovat tänne tulleet. Useat ovat tehneet matkaa yli 2kk. Heitä ovat salakujettajat ja poliisit pahoinpidelleet. Varmuutta siitä ettei juuri hänen sydäntään tai munuaisia tarvita pimeillä elinsiirtomarkkinoilla ei ole ollut. Aamulla ei ole ollut tietoa siitä missä ollaan illalla. Mukana olevista lapsista on jatkuva huoli. Ennen matkalle lähtöä he ja heidän perheensä ovat olleet jatkuvassa hengenvaarassa.Kyllä meidän täytyy ymmärtää etteivät nämä ihmiset tälläkään hetkellä ole aivan normaalitilassa.
  Suomalainen media elää kohu-uutisista. Iisakki Kiemungin mukaan ei aina kannata uskoa kaikkea mitä lehdissä kirjoitetaan. Tässäkin tapauksessa taustalla voi olla sellaisia tekijöitä, joita emme tiedä ja jotka julki tuotuna pilaisivat hyvän uutisen.
  Mitä tulee vanhusten huonoon vaippatarjontaan, niin se tapa oli käytössä jo paljon ennen kuin tänne oikeastaan pakolaisia oli tullut. Tämä toimintatapa kertoo siitä mitä me oikeastaan arvostamme. Kyllä kaupungilla on esim. Engelinrannan toimintaan varaa laittaa 250 000€ vuodessa vaikka mahdollisesti rakentamaan päästään 2020-luvulla. Pesäpallokentän siirtoon menee miljoona euroa!
  Annetaan pakolaisten pikku hiljaa tottua näihin meidän joskus hankaliin olosuhteisiin . Uskon että heistä ja heidän perheistään ajan mittaan tulee hyviä suomalaisia.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Tarkennan sen verran, että en nyt varsinaisesti komppaa, vaan kehun kommenttia ja osuvaa rinnastusta. Sitä ”ei yhtään pakolaista enää” -kohdasta olen jopa eri mieltä. Yhtäläisyyksien etsiminen ja sillanrakentaminen on kuitenkin mielestäni viisasta tilanteessa, jossa huomaa, että hei…minäkin harmistuin nyt tästä kiittämättömyydestä, jota joukolla meille osoitettiin. Monet on toki tehneet matkaa pitkään, mutta hei…aika ison osan matkasta kuitenkin turvallisessa Euroopassa päästäkseen tänne asti.

   Ei mun humanismini siitä vaarannu, että ajattelen samalla tämän kansakunnan kantokykyä ja pitäydyn realismissa. Paitsi jos humanismia on vain yhtä ja oikeaa.

 7. Harri sanoo:

  Joo, ”ei yhtään pakolaista”-tyyppiset kommentit eivät ole tätä päivää. Suomella on oma osansa tässä osin USA:n toimien aiheuttamassa Lähi-Idän happikadossa. Se tuskin kovin heti helpottaa.
  Osasta pakolaisia on varmasti hyötyäkin, pääasia on auttaa hädänalaisia. Siipeilijöitäkin tulee, sille ei oikein vielä voi mitään.

 8. Lauri Kivimäki sanoo:

  Koskenrannalle. Tiedän lukuisia maahanmuuttajia jotka ovat saapuneet Suomeen 1990 luvulla ja kotiutuneet hyvin tänne. Ovat ammateissa ja yrittäjinä, maksaneet vuosia veronsa suomeen. Kas muutaman sadan vuosittaisen tulijan kotouttaminen onnistui resursseillamme. En ole idealisti kuten Koskenranta. Uskon kuitenkin Hänen väittämäänsä, että nyt saapuvasta ruuhkasta tulee aikaa myöten kunnon suomalaisia. Se koska heistä tulee nettoveronmaksajia vienee vuosikymmeniä. Tämä voi käydä kantaväestölle turhan kalliiksi. Mediassa on kyselty tulijoilta heidän ammattitaidostaa, varsin usein vastaus on työmies, opiskelija tai kotiäiti. haaveena valmistua täällä lääkäriksi, insinööriksi yms. Jotkut ovat jopa rehellisiä ja kertovat tuleensa hakemaan vain rauhaa. Tällä asenteella meillä on kohta tuhansia maahanmuuttajia motivoivia akateemisia, jotka työtätekevien on rahoitettava verorahoillaan tai valtion otettava miljarditolkulla lisälainaa. Ei hyvä.

 9. Jarmo Koponen sanoo:

  Se ei oikein aukene, että miksi muuttaa esim. Irakista tänne tuhansien kilometrien päähän, koska takuuvarmasti maa on suurelta osin ihan turvallinen. Veikkaan että Suomen hyvä sosiaaliturva onkin tässä suurempana pontimena. Tanskalais tutkimuksen mukaanhan kun vain 12-17 % tulokkaista pakenee sotaa tai muuten turvattomia olosuhteita.

 10. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tänäänhän se selvisi, etteivät nuoret miehet olleet kuin rahaa vailla. Olivat saaneet jostain käsityksen, että vastaanottokeskuksissa ollaan stelitukut pöydällä jakamassa heille mammonaa. Siitä syömalakko. Onkohan joku SAK:sta heitä neuvomassa. Ja mitä tulee sianlihansyöntiin. Kieltäähän islaminoppi alkoholinkin, mutta hyvin tuntuu olut maistuvan.

 11. kuningasjätkä sanoo:

  Alkaa näemmä Hartolassa järki kohottaa päätään!

  Kuningaskunnan hallitus eilisessä kokouksessaan päätti ettei hosumalla ja huonolla valmistelulla aloitettu pakolaisten sijoitusyksikkö ole vielä valmis päätöksen käsittelemistä varten.
  http://www.itahame.fi/Uutiset/2015/10/01/hartolan-kunnanhallitus-ei-ottanut-vastaanottokeskuksen-perustamista-kasittelyyn

  Kunnanhallitus äänesti asian jättämisestä pöydälle, mikä osoittaa mielestäni sitä että kansalaisten ääni on alkanut kuulua myös Kuningaskunnan päättäjien korviin.

  Hartolassa on ihan tarpeeksi ongelmia muutenkin jolloin lisäongelmien ehdontahtoinen hankkiminen on syytä unohtaa.

  Jopa Kuningaskunnan Kuningatarkin on ilmaissut paheksuntansa Maahanmuuttoviraston hätäilemällä toimittamasta tviitti-sanomasta, jossa jo lupailtiin sun vaikka mitä kivaa…

  Pitäisin tätä tekoa joka nyt tehtiin , Kuningaskunnan tulevaisuusasiasta päätettäessä, rohkeana ja viisaana tekona!

  Sillä todellakin, vanha sananlasku pitää edelleenkin paikkansa:

  ”Hosumalla ei tule muuta kuin ku**pääkakaroita!”

  *************************

  Että Sikäli…..
  kuningasjtk.blogijanne.fi

 12. Antti Sulonen sanoo:

  Kimmo!
  Tätä sinun rastiasi en ymmärrä: ”Nyt olisi itse päätettävä, onko suomalainen laitosruoka kouluissa ja vanhainkodeissa hyvää vai ei? Yllättävän paha rasti, koska toteamalla sen hyväksi, tavallaan menettää oikeuden väittää ruokaa huonoksi omille lapsille ja vanhuksille. Toteamalla sen huonoksi, olisi hyväksyttävä turvapaikanhakijoiden kritiikki.”
  Jos minä totean ruoan hyväksi, miksi minulla pitäisi olla oikeus lapsille ja vanhuksille väittää ruokaa huonoksi?
  Miksi minun pitäisi hyvä ruoka todeta huonoksi, että turvapaikanhakijat voisivat kritisoida sitä?

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Antti…tää liittyy aika vahvasti pakolaisvastaisiin argumentteihin, joita on kuultu. Aika moni on toistellut fraasia ”hoidetaan omat ongelmat ensin”. Noh, ainakaan ruokapuoli laitoksissa ei kait ole yksi niistä.

   Mä melkein luulen, että tehokkain tapa hoitaa ongelmia pois päiväjärjestyksestä, olis pyytää pakolaisia valittamaan niistä. Ainakin kouluruoan laatuongelmat katosivat hetkeksi. 😉

 13. riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Saksassa ministeri paheksuu julkisesti, miten ”pakolaisilla” on varaa ajaa taksilla
  todella pitkiä matkoja etsimässä mukavampaa majapaikkaa,
  samalla haukkuen sijoituspaikkaansa ja sen ruokatarjontaa.
  Meillä ollaan ihan paniikissa, mitä maailma Suomesta ajattelee,
  kun osa pakolaisista ottaa kuvia annoksistaan medialle
  haukkuen samalla Suomea paskamaaksi jne.
  Sen tiedän, että Torniossa tarjotut ruoka-annokset maksavat 12,50€/vrk/per nuppi.
  Kunnissamme kouluruoan lautashintaa on viilattu niin, että joissakin se jää jopa alle
  1€. Hattulassa ja Virroilla on kuulemma satsattu hieman enemmän ko. ruokaan.
  En tiedä, mitä Hämeenlinnassa koululaisten ruoka-annos maksaa.
  Tampere on ollut yksi piheimmistä tässä keississä.
  Eipä tämä kouluruoka-rasti ihan niin yksinkertainen yhtälö ole Antti.
  Riitta

 14. Lauri Kivimäki sanoo:

  Söin keväällä keskussairaalan sapuskoita liki 2kk. Ruoka oli yllättävän hyvää, kun tiedetään ruokabudjetti. Maukkuus tosin vaihteli vähän sen mukaan kuka oli kokkaamassa. Konkaripotilaat toivat mausteita tullessaan, jos arvelivat visiitin kestävä vähänkään pidempään.

 15. Antti Sulonen sanoo:

  Vai ei ole yksinkertainen yhtälö.
  Siksi sitä kyselenkin, että voisiko blogisti selventää mitä tarkoittaa. Se on nimenomaan paniikkia, jos täällä paikallisten hyvää ruokaa pitää moittia huonoksi, hyväksyäkseen turvapaikanhakijoiden kritiikin.
  Se on niin yksinkertainen yhtälö, että , jos ruoka on hyvää ja ravitsevaa niin kritiikistä ei tarvitse välittää.
  Ei meilläkään välitetä, minä pidän puolukkaruispuurosta, vaimoni ei pidä puolukkaruispuuroa erityisen hyvänä. Vaimoni pitää puolukkavispipuurosta, minä taas en pidä siitä niin kovin paljon, se on vähän sellaista höttöä. Molemmat saamme kritisoida ja tykätä, emmekä joudu siitä millään muotoa ristiriitaiseen tilanteeseen.

 16. Jaska sanoo:

  ”Tulkaa katsomaan miten pahaa ruoka on ja miten ohuita patjat ja peitot ovat”. Näin siis irakilaiset ”turvapaikan” hakijat Iltasanomissa eilen. Voi näitä ihmisparkoja, joille Suomi tarjoaa näin surkeat olosuhteet.

 17. Jaska sanoo:

  Häsa ei suvaitsevaisena lehtenä tietenkään tällaisesta mielenilmaisusta maininnut mitään

 18. riitta nyqvist sanoo:

  Moro!
  Helsingin mielenosoituksessa on uutisten/- poliisin mukaan,
  sekä kanamunia heitelleet, että poliisiautoa potkinut osallistuneet
  ”- Loppu rasismille -mielenosoitukseen.”
  Kovin vähän näiden maailmoja syleilevien, joka mutkassa,
  rasisti-korttia vetävien tempauksista saadaan tietoa.
  Sensijaan Lahden Lakanahemmon tempausta toistetaan tietyissä tuuteissa.
  Onneksi meillä on maltillinen presidentti valamassa öljyä julkisuudessa velloville laineille.
  Niinistö korjaa myös virheellisiä tietoja Suomesta maailmalla.
  Sensijaan ihmettelen ex-pressa Halosen yksisilmäisyyttä lausunnoissaan.
  Muistan ihmetelleeni hänen virassa oloaikoina tekemiään Afrikan-matkoja
  sikäläisten naisten aseman kohentamiseksi.
  Tulos oli nollan luokkaa, mutta ko. matkakulut Wihurilta vuokratulla
  luksusluokan yksityiskoneella todella huikeat.
  Kansakunnan kaapin päältä mielipiteitään yksipuolisesti
  jakavien pitäisi muistaa suomalaisen
  realismin ja rasismin ero.
  Ps. Vapaaottelija Makwan Amirkhanilta ei riitä ymmärrystä
  näille turvapaikkaa hakeville ruuan haukkujille.
  Riitta

 19. Lauri Kivimäki sanoo:

  Minua ihmetytti myös eilisessä a-studiossa, että nämä tukityöllistetyt juontajat ja turhakeproffa olivat sitä mieltä, että Suomi on paska maa. Ulkoministeriön tiedottaja tietysti viran puolesta oli eri mieltä ja huomionarvoista oli, että maahanmuuttaja kirjailija yritti puolustaa Suomea lopultaan hyvänä maana. Naurettavin oli proffan väite, että risteilyalukset eivät tule tänne, koska rajoilla vastustetaan maahantulijoita. Lisäksi epäilen, että 99,999 % brasilian kansasta ei ole hajuakaan millainen hallitus täällä on. Ja sillä osalla joka mahdollisesti tietää ei ole mitään merkitystä. Kyllä Helsingin yliopistoa kannattaakin saneerata. Taso ei ainakaan laske, jos osaavat saneerata oikeat henkilöt.

 20. kuningasjätkä sanoo:

  Mutta mulla on sellainen visio päässäni, nyt että nämä tahanastiset ”melenosoitukset” ovat vasta edelleenkin alkusoittoa.. siis vähäsen niinkun Da-da-da-daaa…

  Kunhan nää leikkimielisesti ilmaisten ”rättipäät” pääsevät vauhtiin, niin on odotettavissa ihan mitä vaan. Autopommi-iskuja ja itesemurha pommeja jne.. Suomessa alkaa pyhä sota olla arkipäivää…
  Suomessa on sentään aika helppo hankkia kaikenlaista pamahtelevaa tuotetta, joten syytä olisi varautua asiaan jo rajalla-…

  Toisaalta tavallisten ja autoilevan kansalaisen näkökohdista saattaa olla hyväkin, että poliisit pääsevät oikeisiin töihin, sillä nyt jo on nähtävissä sellainen asia ettei viimeaikoina ole desipelipellet ja puskakyttääjät liiemmin joutaneet rahastushommiin maanteiden varsille kun on pitänyt vahtia maahanmuuttajia?

  Niin että ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin…

  ****************

  Että Sikäli…

 21. Lauri Kivimäki sanoo:

  Onkohan ”pullon hengellä” osuutta noin lennokkaisiin päätelmiin autopommeista ja itsemurhaiskuista. Tosin mistä sen koskaan tietää jos Islam on muutaman vuosikymmenen päästä Suomen valtionuskonto ja eduskunnassa heillä enemmistö. Minun ei sitä tarvitse pelätä.

 22. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Lauri!
  Olipa sitten kyseessä ”pullon henki” tai ei,
  ei tarvitse matkustaa kuin jokunen km ja reaali-ajassa,
  – Ruotsin Malmööseen.
  Toivottavasti meille ei käy niin.
  Satuin lukemaan ja suosittelen lämpimästi,
  sunnuntai-lukemisiksi tri Eero Paloheimon 22.9. nettisivuillaan
  kirjoittamaa blogia ”Jako kahteen.”
  Erinomainen kirjoitus kilteistä ja myös meistä vähemmän kilteistä.
  Leppoisaa sunnuntai-päivää!
  Riitta

 23. JP sanoo:

  ”pullon hengellä” olisi syytä välillä olla osuutta asiaan… Kaks’kyt vuotta olen saarnannut asiaa, Eurooppaan ei tule uusia valtioiden välisiä panssarisotia, seuraava käydään (ja tulee ihan varmasti) Kristinuskon ja islamin välillä.

  Me ei tarvita yhtään eilisen Lauria jo aihe ei koske, vaan huomisen kuningasjätkiä, jotka on etupellossa, hereillä

  Jälkiviisasteijoita riiittää aina….

Jätä kommentti

css.php