Hallitus harjoittaa tehokasta kaatumista

Hallitus hylkäsi ensin tehokkaan katumisen ja alkoi harjoittaa sotesotkun myötä tehokasta kaatumista pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esitettyä eilen illalla julkisen uhkauksen, että hän kävelee aamulla presidentin puheille, mikäli keskustan sote-malli ei kokoomukselle kelpaa. No ei ollut aamuun mennessä kelvannut, mutta vatulointi senkun jatkuu, vaikka Mäntyniemen nurkilla haisteltiinkin jo varhain aamusella tuoreen kahvin tuoksua ja odoteltiin punasilmäistä pääministeriä vierailulle. Yleisradion trollijahdissa kunnostautunut tähtireportteri Jessikka Arokin oli kaiketi jo vetämässä helikopteria käyntiin seuratakseen ilmasta käsin Sipilän matkaa presidentin luo.

Iltapäivään mennessä presidentti-kahvit olivat jo muuttuneet Mäntyniemen moccamasterissa tervaksi ja mediaväki värjötteli koko päivän ulkosalla väijymässä, josko valtioneuvoston linnasta jo nousisi valkoista savua: Habemus sote-uudistus? Innokkaimmat Nato-trollit arvatenkin spekuloivat jo jossain sosiaalisen median salaisten ryhmien syövereissä sillä, mikä mahtaa olla Venäjän osuus tässä hallituskriisissä.

Vakavasti ottaen, nyt on todella vaikea nähdä, että tämä hallitus voisi tästä kriisistä eteenpäin jatkaa tai ainakaan istua kautensa loppuun. Kun on kerran lyöty pöytään ota tai jätä, niin siitä vielä aikarajat paukkuen joustamalla menettää varmasti kasvonsa pääministerinä, etenkin kun tämä ultimatum on tehty julkisesti. Varmaan jokainen pääministeri on joskus hallituksen erolla uhannut, muttei aina julkisesti. Näin totesi myös Matti Vanhanen tehneensä.

Toinen asia on se, että jos hallitus pysyykin pystyssä tästä eteenpäin, niin tulee aika, jolloin kriisi puhkeaa uudestaan. Perussuomalaisetkaan ei voi enää jatkaa ”kaikki käy” -mentaliteetillä, vaan kannatuksen laahatessa ja uusien vaalien pelossa on persujenkin syytä alkaa pitämään myös omista kannoistaan entistä tiukemmin kiinni.
Mihin tahansa tämä hallituskriisi tänään tai lähiaikoina päättyykin, niin edessä on kovin kiharainen ja kuoppainen tie kuljettavana. Siitä ei välttämättä selvitä ilman uusia vaaleja.

5 kommenttia artikkeliin “Hallitus harjoittaa tehokasta kaatumista”
 1. Kimmo Kautio sanoo:

  Jatketaan spekulointia:
  Persut tuskin haluaa tässä vaiheessa uusia vaaleja, joten tässä sote-kysymyksessä on nyt peesattava kepua. Sen sijaan jos hallitus tästä hetkeksi selviää ja sisäisiä erimielisyyksiä on odotettavissa jatkossakin, on persujen melkein pakko nostaa nykyisestä hallitusohjelmasta kynnyskysymyksesi maahanmuutto kannatuksen laskun pysäyttämiseksi. Soini tosin ei ole halunnut maahanmuutosta itse juuri puhua, joten hänelle saattaisi jopa mieluisin vaihtoehto olla uusi hallituspohja ja -ohjelma. Menee kyllä vaikeaksi…ainoa mahdollinen hallituspohja lienee kesk, kd, rkp. ja persut 102 edustajalla, koska muut oppositiopuolueet sdp, vasemmisto ja vihreät ehtivät ilmoittamaan, etteivät suostu hallitukseen ilman uusia vaaleja.

  Vaikea nähdä, että 102 edustajalla hallitus pysyisi kasassa yli kolme vuotta, joten vaaleja odotellessa. Kyllähän niistä jo kuluikin aikaa. 😉

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Mielestäni pääministeri valehteli eilen illalla kansalle, koska sanoi että 18 sotealueella tullaan savuttamaan asetettu 3 miljardin säästö kestävyysvajeeseen. Toisaalta hän muutama päivä aiemmin kertoi, että laskelmat tehdään vasta kun alueista on päätetty. Ota siitä selvää. Hänellä on ollut omat asiantuntijat, jotka ovat laskeneet, että mahdollinen säästö tavoitetaan vuoteen 2029 mennessä.. auttaako se tässä taloustilanteessa mitään. Ei. Luulen että muutama miljardi puolestaan menee uuden hallinnon rakentamiseen= Kepulandian rakentamiseen. Se mitä puolueen vaikutusvallan kasvattaminen maksaa yhteiskunnalle on heille aina ollut sivuseikka. Sipilä ei mielestäni ole sopiva jatkamaan pääministerinä. Tosin uudet vaalitkaan eivät mitään auttane-kepun on maakuntien Suomessa niin suosittu, että kannatus on vakio. Se millä keinoin kannatus on vakioitu ei heitä häiritse. Onhan sanottu, että kepulaisissa pikkukunnissa ei mitään palvelua osteta kuin puolueen kannattajilta.

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Säästöistä viis, kunhan Sipilä saa tahtonsa läpi, samoin Stubbi!
  Eipä löytynyt Stubiltakaan laskelmia tässä taannoin kun ilmoitti tarkoin harkitun.
  Ei niitä asioita lasketa rehellisesti, ensin asetetaan tulos ja virkamiehet saa laatia laskelmat jotka näyttää jotta näin on.
  Suurin muutos nyt tulevassa päätöksessä on kokoomuksen vaatima valinnanvapaus eli yksityisten rahastusvapaus. Sairastaminen tulee kallistumaan sairaalle ja yhteiskunnalle tämän myötä.
  Tällä päätöksellä siirryttiin taas askel oikeistolaisempaan yhteiskuntaan, valitettavasti!

  • Valitan sanoo:

   Kokoomukselle on aina ollut tärkeää, että Suomen valtion rahat ovat ulosmitattavissa Cayman-saarille.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Odotan mielenkiinnolla sitä kun kolmen Ässän työväenpuolueet käyvät taistoon kestävyysloikasta ammattiyhdistysten kanssa. Vaikuttaa että työmarkkinapuolella paineet kasvavat koska Sipilä sai Sotevaikutuksen vähintään nollaan. Senhän piti olla oitistaan 3 miljardia, mutta puolueen etu ajoi suomalaisten edun edelle. Jotenkin en saa uskottua, että Sipilä on ollut taidokas yritysjohtaja, enempi ehkä onnekas. Kokemukseni työelämästä oli, etteivät insinöörit olleet kummoisia johtajia, enepi yliarvostettuja.

Jätä kommentti

css.php