Kanta-Häme jäämässä ilman päivystyssairaalaa

Yle uutiset uutisoi tänä aamuna haltuunsa saamasta kartasta, jonka mukaan Kanta-Häme olisi jäämässä ilman omaa päivystyssairaalaa. Uutisen mukaan hallitus on päättänyt, että päivystäviä sairaaloita on tulevaisuudessa vain 12, eikä Kanta-Hämeen Keskussairaala kuulu kaavailuihin. Tämä uutinen tulee sopivasti, kun hämäläiset johtavat poliitikot ovat juuri ehtineet hihkua tehdyn päätöksen todennäköisesti hyödyttävän seutukuntaa.

Hallituksen lauantain pikkutunneilla väsyneenä tekemä sote-päätös keittelee numeroiden valossa melkoista sekasoppaa. Nyt madonluvut kuuluvat 18-15-12. Siis kahdeksantoista itsehallintoaluetta pyörittää viittätoista sote-aluetta, joilla on kaksitoista sairaalaa. Liekö nämä luvut, joihin SSS-herrat pikkutuntien viimeisellä blackjackissa-kierroksella jäivät? Mitä vikaa olikaan siinä, että jokaista itsehallintoaluetta kohti olisi sote-alue ja päivystyssairaala, jolloin paketti olisi selkeä ja demokraattinen?

Rakkaat kanta-hämäläiset, kansalaiset, medborgare. Aika miettiä vakavasti kenen joukoissa seisotte. Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat viemässä teiltä nyt päivystyssairaalan kaikkien muiden leikkausten lisäksi. Kiitos näitä puolueita äänestäneille. Kiitos paikallispoliitikoille, jotka näitä puolueita edustavat, seutukunnan parhaaksi.

Joko Hämeenlinnassa on käynnistetty keskustelut keskussairaalan muuttamisesta pakolaisten vastaanottokeskukseksi?

Linkki YLE:n uutiseen: http://yle.fi/uutiset/soten_lopputulos_paivystavia_sairaaloita_jaa_12__osa_nykyisista_keskussairaaloista_joutuu_supistamaan_toimintaansa/8440863

19 kommenttia artikkeliin “Kanta-Häme jäämässä ilman päivystyssairaalaa”
 1. Harri sanoo:

  No ihan vaan yhden medborgaren mielipiteenä: Demarit eivät ole hallitusvuosiensa aikana saaneet aikaan, kuin YLE-veron, josta ei irti päästä, se tulee, kuin kesäuusinnat nykyään jo joka viikonloppu talvellakin.
  SOTE-puolella paikallisessa johdossa oli jo sos.dem ja nyt menee koko sairaala, jos nää nyt näin edes menee.
  Missähän joukossa nyt pitäisi sitten seistä, antaa näiden joukkojen olla.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Kimmo & kumppanit!
  Sitä saa mitä tilaa….

 3. Ratus Fractura sanoo:

  Hyvä aihe blogikeskusteluun, ajankohtainen ja tärkeä. Käsitykseni on, että kovin moni kansalainen ei ole ilahtunut tästä päätöksestä olkoon minkä tahansa puolueen kannattaja. Nyt on tullut esiin käsite ”laajapäivystys”. Minulle se herättää kysymyksiä; Liittyykö se klo aikaan vai hoidon vaativuuteen? Ilmeisesti molempiin. Mihin kiireellistä hoitoa vaativat potilaat kuljetetaan esim. Lopelta, Riihimäeltä, Hattulasta, Janakkalasta, Hämeenlinnasta jne kun tarve tulee virka-ajan ulkopuolella? Entä mihin kuljetetaan virka-aikana? Em. asia tuli mieleen ensimmäisenä mutta kysymys on paljon laajempi ja merkitykseltään vaikuttava Kanta-Hämeelle. Samoin on myös 7 muulla keskussairaalapaikkakunnalla ja niiden toiminta-alueella. Kysymys on myös kymmenistätuhansista työpaikoista. Uutisointi väittää mm että Helsingisä vain 1 sairaala hoitaa päivystyksen. Se ei voi mitenkään pitää paikkaansa, koska alueella asuu 1,4 miljoona ihmistä? Jos joku kuvittelee, että nyt alkaa veroeuroja säästyä voin ilmoittaa jo nyt että, näin ei tule käymään. Tämän olen oppinut vuosien aikana useimpien politiikkojen toimista. Himmeitä on kyllä syntynyt, harvemmin niitä on purettu. Toivottavasti tämä Sote asia avaa laajan keskustelun johon osallistuu myös asioihin oikeasti perehtyneitä ammattilaisia. Eri asia on sitten se onko sillä mitään merkitystä.

 4. riitta nyqvist sanoo:

  Moro Kimmo!
  Juha Rehula vakuutti just uutisissa, jot nykyisissä keskussairaaloissa
  päivystys 7/24, toimii jatkossakin – satelliittina.
  Ans kattoo, lisääntyykö, vai väheneekö
  hallintohimmelit tässä systeemissä.
  Yleensä ei vähene, olipa päättäjät mistä puolueesta tahansa,
  kun kyseessä on verovarojen jako.
  ”Soteorkesteri soittaa,” sympaattisen Rehulan mukaan,
  toivottavasti löytävät yhteisen sävelen…
  Riitta

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Niinhän tuo tuossa lupaili, että jotain 24/7 toimintaa on jatkossakin, mutta ilmeisesti riisuttuna…eli mielenkiinnolla seurataan jatkossa mitä tuo käytännössä tarkoittaa ja mitä Kanta-Hämeestä katoaa…ympärivuorokautinen synnytys vai mitä?

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen samaa mieltä kuin Strömberg: sitä saa mitä tilaa. Hieman huvitti kun Vekka sanoi alueradiossa, nyt täytyy alkaa armoton lobbaaminen. Olin hyvässä hoidossa Keskussairaalassa viime vaalien aikaan. Sain myös tilaisuuden äänestää. Mietiskelin pitkään ”oman” puolueeni Hämeenlinnalaisia ehdokkaita. Kyllähän sieltä löytyi hyvinkin sosiaalisena esiintyviä henkilöitä, taitaa vain olla vaikutusvalta jopa omassa puolueessa jo taakse jäänyttä. Sitten mietin muita puolueita-en löytänyt tarvittavaa vaikutusvaltaa. Ääni meni muualle. Anttila kehuu terveyden huollon Forssan mallia. Ainakin potilastovereitani ajatellen (nyt ja aiemmin), jos Forssassa sairastuu yskää kummempaan saa heti lähetteen Keskussairaalaan. Toivottavasti Rehulan sana pitää ja KHKss saa pitää ympärivuorokautisen päivystyksen. Hoito siellä on erinomaista, mutta tilanahtaus vaivaa.

 6. Antti Sulonen sanoo:

  Hoito on KHK:ssa erinomaista kuten Lauri toteaa.
  Tuo päivystyksestä aiheutunut meteli hiukan ihmetyttää. Joka paikassa ei voi olla ympärivuorokautista huippuosaajien päivystysvelvoitetta. Kimmo pyrki viime vaaleissa kansanedustajaksi. Katso Kimmo hiukan Suomen karttaa ja yritä tulkita onko Kanta-Häme heikoimmassa asemassa. Mikäli Kimmo olisi kansanedustaja kenen asioita hän hoitaisi? Kansanedustajan velvoite on huomioida kaikki kansalaiset tasaveroisina. Kanta-Häme maantieteellisesti on tuossa laskelmassa ihanteellisimmassa paikassa.
  Tänä päivänäkin on Kanta-Hämeen alueella ympärivuorokautinen päivystys, ei liene kysymys sen alasajosta. Mikäli joudutte yöllä soittamaan numeroon 112 päivystys kiirehtii paikalle ja ottaa tarvittaessa yhteyttä päivystävään lääkäriin ja vie potilaan tarvittaessa lähimpään hoitopaikkaan.
  Kanta-Hämeen alueella toimii hyvin.
  Parempaa hoitoa vaativille pitää luoda korkeampi omavastuuvelvoite.

 7. Niino, helpoohan se on sieltä puskista huudella nyt opposition, mutta Kimmo hyvä, mietipä vielä uudemman kerran ketkä olivatkaan edellisessä hallitusvastuussa, ja mitä tuli tehdyksi.

  Sillä vaan että ei nää nykyiset voi oikeasti muuta tehdä kuin paikkailla edellisten hallitusten virheitä.
  Toisaalta en kirjoita näi siksi että hyväksyisin nykyhallituksen juonia, mutta en kyllä hyväksynyt juonia silloinkaan kun vasemmistoliitto, demarit ym peesasvat kookoomusta.. Hmm. jotakuinkin reilu vuosihan siitä oli.. eikö muistu mieliin?

  Että Sikäli..

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Mikään ei ole kuin ennen!
  Puskista huutelijana pidettiin nimimerkin suojasta kirjoittelijaa, nyt aivan jotain muuta.
  Olisi saanut Sipilän hallitus olla tekemättä sote-päätöksen tällätavoin, ei tällä mitään vanhoja virheita korjattu, tehtiin vain tukku uusia.
  Paljoa ei päätöksestä edes tiedetä, kun ei ole vielä edes päätettykään kuin periaatteesta, hallintohimmeli kasvaa yksillä vaaleilla ja virkamieskerrostumalla lisää ja kokoomus sai haluamansa valinnanvapauden.
  Mitenkähän sitä syrjäseudulla valinnanvapautta toteuttaa kun ainut terpparikin viedään kauas pois!

  • Antti Sulonen sanoo:

   Ei kuningasjätkä mikään nimimerkillä puskista huutelija ole, hän on antanut nimensä jonkin kirjoituksen yhteydessä julki.
   kuningasjätkällä vain on sama tauti kuin Väyrysen Paavolla, nostaa itsensä kuninkaaksi tavalla, tai toisella. kuningasjätkä jopa ylittää Paavon nostamalla itsensä vielä jätkäksi.

   • kuningasjätkä sanoo:

    Joooo moittikaa vaan, kyllä moitetta maailmaan mahtuu, mutta menee toisesta silmästä sisään ja prseestä ulos. Mua ette saa haukkumalla hermostumaan. Sikäli onhan se hyvä etä jossain teillekin löytyy henkireikä, että jos asiasta pitäisi puhua, niin pääsette kaivelemaan henkilökemioita. Antti ja Erkki.. kirjoitelkaa vaan ihan mitä bskaa vaan miusta, mutta muualla muukalaisina, mun palstoille ei ole asiaa, se on nähty minkäväristä on tuotoksenne.
    Mut kun jos oikeesati asiasta väiteltäisiin ja hiemasen muistettaisiin kekkä oli hallituksessa viimeksi ja sitä ennen, niin enpä viittis ainakaan vasemmistolaisena ääntäni nyt korottaa.. Sikäli huonosti meni viime vaalikauden prseennuolenta- sode-kepu-vasurit, jotta ei pitäis olla mitään sanottavaa ainakaan vielä, ellei ole muuta esitettävää kuin moitteita.
    Mutta jos vaikkapa Kimmolla olisikin oiva vaihtoehto esitettäväksi, niin siitä vaan sanainen arkku auki , läps vaan. Kaikki ideathan ovat aina tervetulleita.

    Mutta huom.. Työtä- Rauhaa ja Tasa-arvoa sloaganit ovat aika kulunut fraasi jo nyt.. Jotain uutta siis pliis…

    ( esim: ”Näin ja niin tekemällä säästetään valtion budjetista 4 miljardia euroa ja kuitenkin kaikki palvelut pelaavat ja työläiset saavat palkkaa ja kesälomarahat, eikä ketään potkita kilometritehtaalle seuraavaan neljään vuoteen”… aika haasteellinen juttu niille jotka pelasivat pelin mappiööhön jo edellisen 4 vuotis-pelin aikana…..)

    • kuningasjätkä sanoo:

     Mitä tulee nimimerkin takaa kirjoittamiseen, aion jatkaa sitä niin kauan kun se lakien ja asetusten myötä on mahdollista…

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Eipä sattunna olleen tämä jätkän palsta….

     • No kas kummaa Eki, sää se et tyhmä tyyppi olekaan, kun tuon kekkasit.
      Ei niin ollakaan mun tontilla, mutta kun nyt jälleen julkisesti mua täällä moitit, niin pitihän mun vastata sulle ja hengenheimolaisillesi.
      Jos et edellistä tekstiäni kuitenkaan ihan täydellisesti ymmärtänyt, niin suomennan sen sulle uudestaan Eki.

      Muilla tonteilla, voitte kirjoittaa minusta mitä basgaa tahansa, mutta mun tontille ;( kuningasjtk.blogijanne.fi) teillä ei ole asiaa, ennen kuin tyyli muuttuu asiallisemmaksi.. thatsit.
      Ja nyt mä en enää kommentoi tätä asiaa enempää, en täällä enkä muullakaan.
      Eki ja kumppalit saavat mun puolestani juputtaa siitä niinkuin tahtovat.

 9. Harri sanoo:

  Demareiden tärkein tehtävä on tällä hetkellä antaa kuva, että kyllä me osattais, jos saatais päättää. Hiljaa olemallakin kannatus nousee, se olisi demareilta kuitenkin tämmöiselle normi politiikan kuluttajalle se paras ja miellyttävin vaihtoehto. Tekopyhyys pistää niin vihaksi. Ihan samaa jargonia, kuin aina oppositiossa ja vielä Rinteen narinalla.
  On aivan sama, minkä päätöksen ja mistä asiasta hallitus tekee, on Rinne viisastelemassa, miten paljon paremman hän olisi tehnyt ja Vihreät tukee villeillä visioilla. Kansa hurraa kuvitellessaan, että nuo puhuu tällä kertaa vuorostaan totta, kuten Persut aikanaan…
  Saitte päättää aika monen hallituskauden ajan, ollaan korvia myöden veloissa ja mikään hallitus ei pysty enää tilannetta oikaisemaan.
  Hämeenlinnassa sairaalatilanne ei ole mikään katastrofi, Utsjoelta Rovaniemelle autolla on yli 5 tuntia. Lappalainen tosin ei kuole yhtä helposti, kuin hämäläinen, joka hänkin tekee sitäkin ajan kanssa.
  Ei nämä etäisyydet pitkiä etelässä ole, Kokoomushan olisi halunnut vielä paljon pidemmät matkat. Onneksi hämeenlinalaisille on Tampere noin lähellä. Sinne hilpasee ambulanssilla puolessa tunnissa, jos on kiire. Ihmiset oppivat huomioimaan tällaiset asiat, ei lähdetä synnyttämään, kun vauva jo kurkkii luukusta, vaan hyvissä ajoin.
  Sitä ihmiset eivät opi, että oppositio voi puhua läpiä päähänsä ilman minkäänlaista vastuuta..

 10. Lauri Kivimäki sanoo:

  Hilpaiseehan sinne Tampereelle ambulanssilla puolessa tunnissa. Mutta jos ambulanssi katsoo asiakseen olla ottamatta kyytiin, mitäs sitten. Minulla kävi niin, vaimo vei Keskussairaalaan ja kotimatka alkoi 2 kuukauden kulttua, että sen vakavammasta ei ollut kysymys, meinas vaan mennä henki. Kiitos sydänosaston ammattitaitoisen henkilökunnan-ei mennyt vielä.

 11. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kun olen katsonut joskus 112 sarjaa, ihmettelen kuinka niihin tapauksiin sattuuvat empaattiset, ammattitaitoiset ensihoitajat. Ambulanssitkin ovat lääkärivarustuksella. Mahtaako olla teatteria. Minua ei otettu kyytiin, vaikka en pystynyt kävelemään kuin 5 metriä kerrallaan, kun niin ahdisti. heidän täytyi kuulemma viipyä Lammilla jonkun aikaa, kävivät ilmeisesti kahvilla. Puoliso ei meinannut uskaltaa lähteä viemään. koska pelkäsi, että oikenen matkalla. Ehkä ambulanssitoimi on kilpailutettu liian tiukkaan. mutta huonosta palvelustahan ei kärsi kuin potilas.

 12. Kun se vaan nyt menee silleensä, että kun ollaan oppositiossa, niin moititaan valtaapitäviä samoista virheistä mitä itse tehtiin edellisellä vaalikaudella, näin saadaan kiinnitettyä kansalaisten huomio toisaalle ja nostatettua omia kannatuslukuja.
  Muistellaanpa vaikkapa keskustapuoluetta, ajalla jolloin oltiin vielä sinipuna hallituksen käskyläisinä..
  Kepu piti kovaa ääntä siitä ettei niin ja näin saanut tehdä, vaan että meillä olisi paljon parempia malleja toimintaan. Samaa meteliä piti edellisten vaalien jälkeisen jytkyhumalan riivaamat persut, jotka eivät kuitenkaan halunneet lähteä hallitukseen jo tuolloin.

  Mutta nyt kun ollaankin hallituspuolueita, niin minnekäs ne hyvät toimintamallit ja ideat katosivatkin, kun vaalivoiton jälkihuuma haihtui ja ministerisalkut jaeltiin.

  Sama homma olisi edessä myös nykyisen opposition kanssa, nyt kyllä huudellaan jos mitä vaan sylki suuhun tuo, mutta kun pitäisikin sitten taas joskus toimia, niin toimitaanko niin kuin puhutaan. Ei varmalla!

  Mä olen jo aika pitkään seuraillun näiden takinkääntäjien temppuja, ja mun muistini äänestäjänä ei pätki ensimäisten joukossa.. valitettavasti mä vaan kuulun siihen määrävähemmistöön joka muistaa vielä senkin mitä tapahtui jopa yli kaksi vuotta sitten. Määräenemmistön äänestäjistä, muisti katkeaa jo siihen kun on pudotettu äänestyslippu uurnaan, kun ovella kysytään ketäs äänestit, yleisin vastaus on en muista, eikä muista moni sitäkään että miksi oikeastaan äänesti.
  Tähän muistamattomuuteen varaten, on hyvä pelata pelejään, kansalaisiin uppoaa mikä tahansa uho, kun pitää päteä, että kannatus alkaisi nousemaan..

  Mutta valitettavasti uho on uhoa, tekoja tuskin saamme vaikka vaihtaisimme hallitusvastuuta puolivuosittain?

  Kaikkein parhaat kannatuslukemat, nyt oppositiossa olevat puolueet saisivat tunnustamalla julkisesti, että ”teimme paljon ratkaisevia virheitä edellisen hallitusvastuumme aikana, kadumme niitä ja haluamme antaa panoksemme niiden korjaamiseen ja tämän teemme niin sitovasti, ettei varmasti takki käänny vaalien jälkeisessä voitonhuumeessakaan.”

  Mutta sen kun vaan näkis… tuskinpa…!
  *****************
  Että Sikäli…

 13. Magnus Stultus sanoo:

  Mutta nythän Paavo pudotti pommin. Ei enää ole käytettävissä puheen johtajan hommiin. Siinäpä oiva tilaisuus palstan kirjoittaja Kimmolle josko vaikka puheen johtajan pallille olisi mahdollisuuksia. Nyt heti kaikki peliin ja ihan uusia suunnitelmia kehään.
  Työ tasa arvo ja solidaarisuus ei pure ilmeisesti enää mutta onhan näitä ideoita kun vaan keksisi. Voihan se olla että jokin aivan uusi teema puree paremmin jotenka ei muuta kuin täsysi rähinä päälle. Eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka-

Jätä kommentti

css.php