Turpo-keskustelu velloo uhkakuvissa

Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla maanantaina 7.3.2016.

Andrei Sergejeff peräänkuulutti keskiviikon 2.3. Hämeen Sanomien ajastin-kolumnissaan avointa ja rehellistä turvallisuuspoliittista keskustelua. Valitettavasti kirjoittaja ei näytä harjoittavan sitä, mistä saarnaa. Sergejeffin mukaan Suomessa vallitsee turvallisuuspoliittisen epäpuheen traditio ja suomettumisen henki, missä hän on kyllä kieltämättä oikeassa, mutta ei täysin rehellinen.

Turvallisuuspoliittisessa keskustelussa nimittäin näytetään tänä päivänä suorastaan kilpailevan siitä, kuka maalaa synkimmän uhkakuvan Venäjästä ja sen juonista. Julkisuudessa on käyty keskustelua vain ja ainoastaan Venäjän informaatio- ja hybridisodankäynnin tavoista ja Venäjä-mielisistä verkossa vaanivista trolleista. Informaatiosodankäynnistä on vaikeaa muodostaa kokonaiskuvaa, kun keskustelu on tällä tavalla rajattua. Viholliskuvaa luodaan jatkuvasti esittämällä Venäjä pääsääntöisesti pahana ja länsimaat hyvänä, oli kyse sitten Ukrainasta, Syyriasta tai mistä tahansa. Asetelma käy selväksi myös Sergejeffin kolumnista. Suomettumisen suunta on kääntynyt.

Sergejeff näyttää esittävän Suomen perinteisen puolueettomuuden linjan menneen maailman liturgiana ja maalailee kuvaa, jossa tällä linjalla jatkaminen tulee olemaan hyvin tuskaista. Peräänkuuluttamansa avoimuuden ja rehellisyyden hän voisikin aloittaa siitä, että kertoisi suoraan mihin suuntaan turvallisuuspoliittista linjaa tulisi muuttaa, mikäli perinteinen linja tuottaa tuskaa; kohti Nato-jäsenyyttäkö?

Jos liittoutumattomuudesta luopumisesta halutaan keskustella avoimesti ja rehellisesti, se vaatii keskustelua myös Naton historiasta ja nykyisyydestä, hyvistä ja huonoista puolista, johtavien Nato-maiden roolista maailman kriiseissä ennen ja nyt, sekä siitä miten liittoutumattomuudesta luopuminen toisi Suomen osaksi suurvaltojen vastakkainasettelua ja vetäisi meidät mukaan selkkauksiin. Ei kuolemanpelosta pidä itsemurhaa tehdä. Turvallisuuspoliittista keskustelua ei voi Suomessa käydä vain Venäjä-uhkakuvissa loputtomiin vellomalla.

Kommentti artikkeliin “Turpo-keskustelu velloo uhkakuvissa”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Jos puolueettomuudella tarkoitetaan että pitää ummistaa silmät globaaleilta tapahtumilta ja olla vaan olevinaan siinä uskossa ettei meillä ole mitään hätää kun niin teemme, ja että kyllä EUlta meille apua tulee. Niin aika kivinen tie on edessä.
  Sitäpaitsi nyt ollaan jo kaivettu niin paljon nenää, että alkaa jo vuotaa siitä muutakin kuin räkää..
  EUlta meidän on turha odottaa turvallisuuspoliittisia takeita maailmalla velloviin uhkakuviin, kyllä siellä jo on sellaiset päätökset tehty ettei niiden päätösten julkitulo aikanaan sitten nauratakaan.
  Ruotsin kanssa tehtävä sotilaallinen yhteistyökään tuskin onnistuu, sillä Ruotsissa ei noita sotasankareita ole ollut varmaan viiteensataan vuoteen, mitäs ne siellä sotimisesta tietää. Viimeksikin 1939,kun odoteltiin apuja Ruotsilta, niin mitä saatiin, kolmemilliä liian isohalkaisjaisia tykinammuksia…

  Mutta en minä sitäkään sano että NATOon olisi rynnättävä suinpäin, eipä siihenkään puljuun liene luottamista, on ne sielläkin jo osanneet etupiirijakoja tehdä.. Sitäpaitsi NATO luottaa liiaksi GPSsatelliittipaikannuksiin ja Googlen käännösohjelmiin ja joukot eksyvät tänne tullessaan jo viimeistään Tikurilassa, eivätkä kykene edes paikallisten kanssa kommunikoimaan, kun käännösohjelmat suoltavat tuutistaan ”siansaksaa” , jota ei kukaan ymmärrä..

  Mutta totaalinen ero EUsta ja EUROsta, ihan silläkin uhalla että menettäisimme ylimääräiset aluetuet sun muut tulot, sekä ulkomaisten pankkiirien tukemiseen käytetyt tienuumiljardit ja vakuudetkin.., siinä saattaisi olla jotain, jolla voisimme osoittaa olevamme puolueettomia ja itsenäisiä..?

  Kun Neuvostoliitto, tuo kaikkien vasemmistolaisten ihannoima työläisten paratiisivaltio hajosi vuonna 1991, niin suomen olisi pitänyt jo silloin tajuta pysytellä puolueettomana eikä lähteä 1993 suinpäin ryntäämään Eurooppaan, vain muutaman EU-tukimiljaardin tähden..
  Mutta toisaalta, on nyt jo aika myöhäistä huutaa äitiä pyyhkimään pyllyä kun kakka on jo housussa..

  Sen mokan kanssa on vaan elettävä lopun ikää pskahousun maineessa tai sitten pestävä pylly ja erottava EUsta

  Että Sikäli…

Jätä kommentti

css.php