Älkää antako TEM:n pilata starttirahauudistusta!

Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi tänään hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspaketin esityksistä. (Linkki: http://www.hs.fi/politiikka/a1460426346251?ref=hs-prio-C1) Ennen kuin mennään varsinaiseen asiaan, pyllistettäköön virtuaalisesti kaavaillulle ”työnäytepalvelulle”, jonka puitteissa työttömien olisi mahdollista tehdä työtä ilmaiseksi yrityksissä. Jumalauta! Kuka näitä ideoi? Ovatko sotien jälkeisten ”lapiolinjojen” kehittäneet innovaattorit ja ajatusten tonavat edelleen Työ- ja elinkeinoministeriön palkkalistoilla?

TEM:n vastaus työllistämisen ongelmiin on jo vuosikymmeniä ollut palkaton työ. Samaa paskaa on kääritty mitä erilaisimpiin paketteihin: On nähty työharjoittelua, työelämävalmennusta, työkokeilua…ja nyt siis työnäyte. Toivon hartaasti eläväni vielä silloin, kun TEM:issä heitetään palkaton työ roskiin tai Nykysuomen sanakirjasta loppuvat palkattoman työn nimeksi käyttökelpoiset termit.

MUTTA: Ei niin paljon pahaa, etteikö jotain hyvääkin: Työskentelin TE-toimistossa vuosina 2011-2012 ja heitin jo tuolloin silloiselle Hämeenlinnan TE-toimiston johtajalle Harri Jokiselle ajatuksen, että työttömyysetuus voisi käyttäytyä starttirahana omaehtoisen työttömyysturvalla tuetun opiskelun tapaan. Olen myös kirjoittanut aiheesta aiemmin blogissani, muun muassa seuraavassa: http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180231-pienyrittajyydesta-kasvua

Kuinka ollakaan, hallitus nostaa nyt viisi vuotta myöhemmin tämän kissan vihdoin pöydälle, kun se haluaa, että työttömyysetuuksia voidaan vastedes käyttää myös liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen. Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu on ollut hieno mahdollisuus aikuisille esimerkiksi ansiosidonnaisella päivärahalla, kun se on mahdollistanut päätoimisen opiskelun myös perheellisille ja asuntovelkaisille. Uudistus kuitenkin pilattiin perinteisellä TE-toimiston mielivaltaisella byrokratialla, joka on johtanut monien kohdalla kielteisiin tukipäätöksiin, joilla työttömän into opiskella itselleen mieluista alaa on tapettu.

Tämän kirjoitukseni tärkein viesti onkin se, että älkää antako TEM:n pilata tätä työttömyysetuuden käyttöä starttirahana mielivaltaisella byrokratialla! Jotta uusia yrityksiä alkaa syntyä, on mahdollistettava työttömyysetuuksien käyttö starttirahana riittävän pitkällä ajanjaksolla ja täysimääräisellä tuella, mukaan lukien ansiosidonnaiset etuudet! TE-hallinnossa päätöksistä, kuten karensseista ym. tulisi myös voida valittaa ja tämä valitusmahdollisuus tulisi saada viipymättä työttömien oikeusturvan parantamiseksi.

9 kommenttia artikkeliin “Älkää antako TEM:n pilata starttirahauudistusta!”
 1. Kimmo Kautio sanoo:

  Esitin myös palkkatuen käyttöä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen tuossa em. kirjoituksessani vuoden 2014 lopulla:

  ”3. Palkkatukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen?

  Arvonlisäveron alarajan korottamisen lisäksi haluaisin nostaa keskusteluun palkkatukien merkityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa. Nykyisin palkkatuki liittyy pääasiassa työttömän tilanteeseen; kun työttömyys on kestänyt riittävän pitkään, on palkkatuki käytettävissä. Se puolustaa paikkaansa monissa tapauksissa, mutta voidaan myös löytää lukuisia esimerkkejä siitä, miten palkkatukien myöntäminen on lähinnä rahan heittämistä toivomuskaivoon: Tukien myöntämisessä on kyllä rajoituksia, mutta ei mitään innovointiin ja kasvuun kannustavia kriteereitä. Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratuesta olisi löydettävissä tukku kannustavia esimerkkejä siitä, miten hanketuen muodossa palkkaukseen korvamerkitty tuki voi juurruttaa hyviä käytäntöjä ja luoda pysyviä työpaikkoja. Palkkatukea nauttivilta yrityksiltä ja yhteisöiltä tulisi vaatia realistinen suunnitelma siitä, miten palkkatuella luotava työpaikka juurtuu pysyvästi osaksi yrityksen tai yhteisön toimintaa ja jatkuu myös tukijakson päättyessä.

  Arvonlisäveron alarajan nosto ja palkkatukien kohdentaminen erityisesti ensimmäisen työntekijänsä palkkaavien yritysten tueksi toisivat kaivattuja helpotuksia monien yrittäjien arkeen. Jos palkkatukien myöntämiselle saadaan jokin muukin strategia, kuin toivo, voisi palkkatukiresursseja myös lisätä hieman, vaikkapa suuryritysten tukemisen kustannuksella. Suuryritysten tukeminen kasvun nimissä on mieletöntä. Eikö olisi jo aika kylvää siemeniä?”

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  En tiedä käsitinkö oikein työministerin haastattelusta, mutta eikö työnäyttö ole osittain korvaamassa työkokeilua. Kun itse päätin 40 vuotiaana alkaa oikeisiin töihin olin 4 kk työkokeilussa. Sain ansioonsidonnaista tältä ajalta sekä pienen matka ja voileipäkorvauksen. Tein keskeytymätöntä 3-vuorotyötä, koska alallla oli semmoinen työaikamuoto (siis myös viikonloput ) Hulluhana minua pidettiin, eihän tuntipalkaksi jäänyt juuri mitään. Katsoin kuitenkin, että ikäni ja puutteellisen työkokemukseni takia minun oli pakko uhrata jotain. No 23 vuodeksi järjestyi leipä sen jälkeen. Uhraus kannatti. Ei kai tätä työnäytettäkään tarvitse aivan ilman edestään tehdä.
  Olin itse työvoimahallinnossa kuutisen vuotta. Silloisessa starttirahasysteemissä oli kai työkkärin osuus myöntäjänä lähinnä valvoa ettei tule liikaa kilpailua samoille aloille (esim kampaajat) ja onko yrittäjällä riittävä ammattitaito alkaa yrittäjäksi. Onko nykyisten TE-keskusten rooli sama, jos on voi olla ettei systeemi parane- ammattitaitokysymys ? Jonkunlainen kontolli pitänee kuitenkin olla.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Työnäyte ei ole käsittääkseni korvaamassa työkokeilua, vaan tulossa sen rinnalle. Jos se korvaisi sen, hihkuisin riemusta, koska silloin kaikki ilmainen harjoittelu olisi te-toimiston asiakkaiden vapaaehtoisuuden varassa.

   Starttirahassa lienee samanlainen systeemi edelleen. Odotan nimenomaan sitä, että hyviä ideoita tuetaan työttömyysetuudella avokätisesti, riittävän pitkillä jaksoilla ja rasittamatta esim. tulojen valvomisella starttiraha-aikana tms. Kampaamoja ja kebab-ravintoloita ei ehkä vieläkään ole järkevää ryhtyä tukemaan starttirahalla…:).

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tossa työnäytteessä on oma ongelmansa. Aikanaan hankin työharjoittelupaikan itse ja keroin suunnitelmani työttömyyskassalle ja työkkärille, jotka hyväksyivät sen. On valitettavasti työnantajia jotka häikäilemättömästi käyttävä hyväkseen kaikkia eritavoin työllistettyjä. Ainakan ennen työvoimahallinto ei välittänyt asiasta ttuon taivaallista olihan työnhakija tietyn ajan poissa silmistä. ja heti annettiin uusi tilalle, vaikka työnantaja sanoi edellisestä: ”oli ihan hyvä, mutta kun tuki loppui”. On pahimmillaan penellä paikkakunnalla kilpailun vääristämistä. Muutenkin olin vastarannan kiski siinä mielessä, että että tukityöllistäminen pelkän tukistyöllistämisen takia, ilman varmuutta vakituisenluonteisesta työpaikkaa on vähän kuin housuun pissiminen pakkasella, helpottaa vähän aikaa. Olen moneen kertaan sanonut, että kun tempputyöllistäminen alkoi Porin alueella sanoivat sikäläiset virkailijat: Poriin syntyi niin sanotut suljetut työmarkkinat, ketään ei palkattu kuin tuella ja näitä systeemejä ei ole kuin laajennettu siitä lähtien.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   On täällä huonompiakin työministereitä ollut kuin Filatov, Hänkin tosin demari Matti Puhakka. Olin hallinnossa kun ”Leppäsen pakkotyölaki” astui voimaan. Puhakka antoi haastattelun Hesariin lain voimaanastuttua, tunsin myötähäpeää osoitti niin suurta tietämättömyyttä. No niillä avuilla pääsi kyllä Kelan johtajaksi höyläämään edustusluottokorttia. Teki tosin mutkan Enson yhteiskuntajohtajana-huonolla menestyksellä.

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Tempputyöllistäminen aloitettiin Tarja Filatopin olessa työministeri, kiittäkää häntä!
  Kyseessä on juuri tämä ex-ministeri ja ”viinatrokarin puoliso” ihan räräjäoikeuden mukaan?

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Suurin ongelma on työpaikkojen puute”

  Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemien työllisyyskeinojen tehoa epäillään Työttömien Valtakunnallisessa Yhteistoimintajärjestössä. TVY:n puheenjohtaja Jukka Haapakoski pitää oikeus- ja työministeriJari Lindströmin (ps.) esittämää pakettia vielä melko köyhänä.

  Tuossa on suurin ongelma, kuten Jukka Haapakoski sanoo.
  Mitkään starttirahat ja tempputyöllistämiset eivät ole ratkaisu ongelmaan.

  • Valitan sanoo:

   Mutta ilmaiselle työvoimalle kummasti löytyy työtä. Kyllä tämä rebuplikaanihallitus ihmisten nöyryyttämisen osaa.

Jätä kommentti

css.php