Plaseboja työllisyyden parantamiseksi

Hallitus laajentaa työssäkäyntialuetta. Esitys on täysin riittämätön. Työssäkäyntialuetta tulisi laajentaa niin paljon, että työttömiä velvoitettaisiin ottamaan vastaan työtä myös kokonaan toisesta ulottuvuudesta. Siis siitä ulottuvuudesta, jossa sijaitsevat muun muassa työministeriö ja ne suomalaiset kylät ja kaupungit, joissa ei ole omia työttömiä. Mielestäni työtä tulee ottaa vastaan myös Kuusta, Marsista tai kansainväliseltä avaruusasemalta. Jos ei ole omaa kuurakettia, voi lainata naapurilta, mennä julkisilla tai pian villillä ja vapaalla taksilla.

Henkilökohtaisesti en sillä tavalla tuosta työssäkäyntialueesta välitä, että olen koska tahansa valmis ottamaan vastaan vaikkapa toimitusjohtajan töitä aina Panamasta saakka. Hommat hoitunevat kuitenkin osittain etänä, mutta toki, vaikka se raskaalta tuntuukin, olen tarvittaessa valmis pitämään lähipäiviä vaikka koko talven, saahan asunnon ja työpaikan väliset matkakulut vähentää verotuksessa. Mikäli kiinnostuit, voit ottaa yhteyttä vaikka faksilla, niin laitan CV:n ja hakemuspaperit tulemaan.

Työllisyyden parantamiseksi kannatan lämpimästi myös Markus Kärkisen Kalajoki Seutu-lehdessä esittämää uudistusta, jossa työnantajille suunnattaisiin hieman työttömien työnäytettä vastaava, ns. palkanmaksunäyte. Siinä työnantajille avautuisi mahdollisuus maksaa työnhakijalle koeluontoisesti palkkaa esimerkiksi kaksituhattaviisisataa euroa kuukaudessa plus terveydenhuolto neljän kuukauden ajan. Työtä työnhakija ei valitettavasti tänä aikana pystyisi tarjoamaan vaihdossa, mutta yritys saisi arvokasta kokemusta palkanmaksusta.

(Markus Kärkinen: Haetaan yrityksiä palkanmaksunäytekokeiluun)

Panamasta tuli muuten tässä vielä mieleeni, että niistä papereista kannattaa tallettaa muistiin älyttömän hyvää oppia työurien pidentämiseen ja kestävyysvajeen taklaamiseen. Jos jokainen suomalainen työskentelisi keskimäärin vielä 5 vuotta kuolemansa jälkeenkin, niin sillähän olisi ihan mieletön vaikutus kestävyysvajeeseen!

Kaikkien on osallistuttava talkoisiin. Taklataan kestävyysvaje ja määrätään plaseboja työllisyyden parantamiseksi. Revitään yhdessä tulppa irti paatista. Sen jälkeen voimme turvata Jean-Paul Sartren viisaisiin sanoihin: ”Vain sillä, joka ei souda, on aikaa keikuttaa venettä!”

32 kommenttia artikkeliin “Plaseboja työllisyyden parantamiseksi”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Älähän nyt liioittele Kimmo. Hallitushan esittää, ettei työttömän sentään tarvitse hankkia autoa kulkeakseen tuonne 150-200 km päähän. Kun oli hallinnossa mm bussiyhteyksiä supistettiin jatkuvasti. Jos työhön osoitettu ei pystynyt kulkemaan esim 25 km päähän kun ei ollut julkisia, Hänelle nnettiin tietty aika hankkia esim moottoripolkupyörä tai vastaava ja sitten vasta todettiin, ettei työtön on työvoiman ulkopuolella ja korvaukset pois.

 2. Susanna sanoo:

  Tämä oli hillittömän hauska kirjoitus – kiitos 😉

 3. Harri sanoo:

  Olihan tämä, oikeastaan miesmuistiin ensimmäinen, yleiseen tietoon saatettu työnäyte sosiaalidemokraatilta, tästähän pitäisi jonkun maksaa kirjoittajalle palkkaa? 🙂

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Kuka sosiaalidemokraatti? Olishan se kiva, jos vaikka hämeenlinnalaislehdet maksais kolumneista…oon kyllä ihan avoin asialle, jos kysyntää on. 😉

   • Harri sanoo:

    Oho..anteeksi rienaus, käsi pystyyn mun moka.
    Ei siis olekaan vielä nähty yhtään työnäytettä sosiaalidemokraateilta 🙂

    • Valitan sanoo:

     Harri ei ole nähnyt demareiden työnäytettä. Ota nyt silmä käteen ja katso mitä tämä neljän s:än pellelauma on tuhoamassa. He ovat tuhoamassa demareiden aikaansaannosta (on toki muutkin osallistunut tämän rakentamiseen), sitä kutsutaan hyvinvointivaltioksi. Hyvinvointivaltion säilyttäminen on isänmaallinen teko. Neljän s:n hallitusta en pidä kovinkaan isänmaallisena.

     • Sikäli vaan että, Demarit kylläkin aloittivat itse hyvinvointivaltion purkamisen, viimeisillä hallituskausillaan. Kun kunnianhimossaan menivt hallituskimppaan sen muka työläisten asialla olevan kokoomuksen kanssa ja uskoivat Jyrkipojan lepertelyjä siitä kuinka kivaa on yhteistä hyvää jakaa maailman valehteluklubeille.
      Kaikkihan muistavat sanat ”Hei me tienataan tällä”
      Eipä ole kylläkään tienestejä näkynyt, mutta jälleen on taas uusi kreikkalaisten lainaerä menossa maksuun kohtakkoin, vaikkeivat ole pitäneetkään lupauksiaan sitten viimekertaisten rahojen saannin. Sama deekuilu jatkuu edelleen ja suomen kansa joutuu luovuttamaan viimeiset sydänverensäkin jotta yhteistähyvää voitaisiin jakaa lisää!

      Joka ei tunne lähihistoriaa, sen on parasta olla hiljaa!

      Että Sikäli…………..

    • Kimmo Kautio sanoo:

     Hahah….saat anteeksi! 😀

  • Valitan sanoo:

   Nykyisen hallituksen kärkihankehan on palkattoman työn teettäminen. Joten mitä sinä palkanmaksusta puhut.
   Etkö tiennyt, että neljän Ässän hallituksen seuraava esitys on , että sana ’palkka’ poistetaan suomen kielen sanastosta.

 4. Jenkkiläläinen Mormoonikirkko on jo kauan harrastanut blasebojäsenien keruuta, moni suomalainenkin on ilmoittautunut(otettu ja ilmoitettu) kirkon jäseneksi kuolemansa jälkeen. Ehkäpä heidät on valittu vaikka helvettiin lähtijöiksi, että omat porukat säästyy ja pääsee taivaisiin..?

  Mene ja tiiä….

  Mutta nyt oli Kimmolta sen verran hyvät tekstit, että pitää ihan antaa pisteet!

  Että Sikäli….

 5. Melkein täytyy olla kiitollinen markkinavoimille siitä että aikanaan sain olla pitkäaikaistyöttömänä 20 vuotta lähes yhteen putkeen ja ihan rauhassa hoidella vain omia asioitani. Olihan siinä välissä muutamia sellaisia kuuden kuukauden tukityöllistämisjaksoja joista ei nyt paljon palkkaa ja elkekertymääkään herunut. Mutta olipahan paljon vapaa aikaakin…
  No tosin nyt tälleen eläkkeellä ollessaan se hieman huomaa, että jonkin verran pienempi on se raha mikä olisi ollut käytössä jos olis ollut hommia…
  Mutta ei kovinkaan paljon pienempi. Laskeskelin tuossa että, jos olisin tehnyt niitä pskaduuneja ja hikihommia koko tuon ajan, niin saisin nyt jopa 200 euroa enemmän eläkettä kuukaudessa, mutta olisin kylläkin vastaavasti paljon sairaampi kuin nyt, ellen jopa kasvaisi jo rentunruusua (horsmaa) hautuumaan takanurkalla kompostikasassa…

  Kyllä sitä jo kahdessakymmenessä vuodessa oppii tulemaan vähemmälläkin toimeen, eihän sitä ihminenkään paljon oikeasti tarvitse, kunhan on ruokaa pöydässä ja katto päällä ja jonkin verran lämmintä, ettei ala vilu kapajamaan…

  Mä oikeastaan puolestasuren ainoastaan sitä, että nämä isopalkkaiset herrat kun aikanaan täältä erkanevat keskuudestamme, huomaavat ihan viimemetreillä sen tosiasian ettei käärinliinoissa tosiaankaan ole taskuja, eli eväitä ei saa mukaan viimeiselle matkalleen.

  Ääh, enpä sure kuitenkaan, kunhan pelleilin vaan..

  Mikäs tässä huolettoman hevosettoman miehen on ollessa…

  Että Sikäli..

 6. Wärtsilä ottaa juuri uusinta askeltaan kilpailukykysopimuksen uusien työpaikkojen muodostamiseksi.
  Pannaan ensin 270 työläistä kilometritehtaalle ja otetaan tilalle varmaankin sama määrä työnäytteiden antajaa?
  http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/04/21/wartsila-aloittaa-laajat-saastot-vahentaa-jopa-550-tyontekijaa/20164307/170?&posted=1&n=8#messageSent

  • valitan sanoo:

   Sitähän voisi tavallinenkin asiakas vaikka kotipitsaan mennä vaatimaan muutaman ilmaisen työnäytteen jotta voisi arvioida, että kannattako tähän firmaan maksavana asiakkaana poiketa.

   Jos näytettä ei tule niin tuote/valmistaja poistetaan asiakkaan potentiaalisesta ostospaikka-listasta.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   En usko että Wärtsilä tuohon ryhtyy, heillä on tuotantoa muuallakin. On tätä KIKY-peliä. Tänään joku ammattiliitto asettaa ehtoja sopimukseen liittymiselle, huomenna joku työnantaja ilmoittaa irtisanovansa muutaman sata työntekijää. Eri asia on Turning Roboting Industries Salossa joka suunnittelee aivan hirveitä. Tänä vuonna 300 uutta työntekijää, ensivuoden loppuun jopa 3000. Tosin asiantuntijat sanovat että heidän tuotteensa on menneeltä ajalta.

   • No lue nyt jumankekka tuon linkin sisältö, niin saat asiasta faktatietoa!

    • Pyöritä vähäsen sormella hiiren rullaa ja lue ensin otsikko;
     Wärtsilä aloittaa laajat säästöt – vähentää jopa 550 työntekijää

     ja jatka alaspäin..

     Voihan v.. mistä näitä luki ja kirjotustaidottomia sikiääkään..

     Selkeätä tekstiä, eikä ymmärretä lukemaansa….

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Siis ymmärrän Wärtsilä ilmoittaa irtisanovansa Suomesta jopa 270 henkilöä. Palkkaa tilalle työnäytteen antajia, on täysin oma tulkintasi, sitä minä epäilen. Se että TRI Salossa ottaisi työnäytteen antajia minä kyllä pidän mahdollisena, sekin on oma tulkintani. kilpailu työpaikoista Salossa on kova jossa näitä ”korkean osaamisen” kokoonpanotyöntekijöitä on runsaasti työttömiä. Ei ymmärryksessäni ole mitään vikaa. Seuraan erittäin tarkasti ja suorastaan surren kuinka Suomesta katoaa kokopäiväisiä, hyväpalkkaisia työpaikkoja ja tilalle ei ole tulossa mitään konkreettista. Olin itse viimeiset työvuoteni alalla josta katosi kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja tuotantoa siirrettiin ulkomaille. Metson toimitusjohtaja sanoi jo kymmenen vuotta sitten. Suomessa kannattaa suunnitella paperikone, mutta sitä ei kannata täällä valmistaa ja kuljettaa laivoilla vaikka Intiaan. Kone osataan rakentaa sielläkin. Näin se vaan on mennyt ja menee edelleen..Metallimies on yhtä osaava joka puolella maailmaa. Joku voisi kertoa sen myös ammattiliitoille.

  • No niin juurikin, mutta se nähdäänkin sitten kunhan lakiesitys saa lainvoiman.
   Tottahan tälläistä lakia aiotaan käyttää, koska sellainen on lobattukin!

   Eihän kai kukaan lobbaa asioita hallitukselle, ilman että niillä jotain hyötyäkin haeskeltais?

   Mutta se että piti alkaa tulemaan uusia työpaikkoja, niin niitä aletaan entisestäänkin vähentämään, niin herättää se hieman kummastusta, näin maallikossakin..

   Ehkäpä sinun mielestäsi Lauri, tuo tuollainen käyttäytyminen on aivan jokapäiväisen normaalia ja jos niin, niin ei se mitään haittaa, ainakaan minua,

  • Valitan sanoo:

   Kivimäki, ammattiliitotko on muka Suomen tähän tilanteeseen ajanut. Jos näin mielestäsi on esitä jotain todisteita tai lopeta tuo naurettavan lapsellinen syyllistäminen.

   Mitä tulee työnäytteeseen niin sehän on jo olemassa sitä vaan kutsutaan koeajaksi, tosin sillä erotuksella, että koeajalta maksetaan palkka. Neljän s:n hallitus on tekemässä Suomesta banaanivaltiota jossa työt tehdään talkoilla, tämä hallitus tuhoaa Suomen.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Ei sitä ammattiliitot ole tähän ajanut, mutta ammattiliitot eivät ymmärrä, että ollaan siirrytty ns globaaliin talouteen. Metso on vain esimerkki siitä miksi työpaikat täällä vähenevät. Olin töissä paperitehtaassa joka valmisti painopapereita. Visio oli jo 15 vuotta sitten. paperi tehdään Suomessa, painetaan Englannissa ja valmiit kirjat viedään laivalla Austaraliaan. Ketju tulee muuttumaan, niin, että aikaa myöten paperi tehdään, painetaan ja myydään Austaraliassa. Kaksi kuljetusvaihetta jää pois. Osaamista on muuallakin ja työn hinta halvempi. Yritysten tarkoitushan on maksimoida voittonsa. Jo ensimmäisessä kesätyöpaikassani ja sen jälkeen toitotettiin suomalaisten huippuosaamista. Jos uutena ja innokkaana työntekijänä yritti vähän enemmän, sanoivat vanhemmat ei kannata. Ei saanut erottua massasta. Siihen kyllä oppii nopeasti. Olen seurannut suomalaisen ja saksalaisen asennusporukan työskentelyä. Oli hieman eroa, valitan voi vain arvata kumman eduksi. Siksi esim Äänekosken uuden sellutehtaan rakennus- ja koneasennukset tehdään pääosin ulkomaisin voimin. Kirjoitukseni ei tarkoita sitä että olisin ollut mikään ”iskurityöläinen”-kaukana siitä. Mutta en myös ole koskaan elänyt uskossa, että olisin ahkerampi tai osaavampi kuin muut.

 8. Enkä mä alkaisi tuon enempää temmentämään metallimiesten ammattitaidosta kiinassa tai intiassa. Tekeehän ne siellä tietysti halvemmalla hommiaan, mutta kun vanha totuus on kuitenkin ettei halvalla saa hyvää, niin on vaara suuri, että jos niitä intiassa väkerrettyjä koneita myydään maailmalle suomalisina, niin tilauskanta loppuu kun ostajat huomaavat niiden olevankin hajoilevia pommeja.

  Mä ostin juuri äskettäin , kiinassa tai intiassa tehdyn metallijyrsinkoneen, joka piti olla eurooppalainen, noo olihan se kasattu tuontiosista Itävallassa, Holzman,in tehtaalla, eurooppalainenhan se silloin on pakko olla…

  Hienot oli myyntiesitteet ja lupailut kuinka ja miten paljon sillä on ominaisuuksia.

  Hommat kuitenkin tyssäsi jo kuuteen ensimäiseen reikään, niistä sain tehdyksi viisi ja sitten vaihteiston hammaspyörät hajosivat. Siis satakiloa painavaan härveliin kyllä rautaa oli riittänyt kuoriin painoksi, mutta vaihteiston hammaspyörät olivat MUOVIA! eivät edes nailonia, vaan sellaista vanhoista maitopurkeista jauhettua, niinkuin kynttiläntalia muistuttavaa valkoista jauhoa jotka oli puristettu muottiin..

  Nyt sitten on odoteltu kuukauden päivät että saavat toimitetuksi uudet muoviosaset takuuseen!
  Saas nähdä sitten kuinka monta reikää niillä pääsee avartamaan?

  Jos haluaa hyvän ja halvan , niin täytyy ostaa kaksi, se hyvä ja se halpa!

  Ammattitaidosta ja laadusta kannattaa maksaa!

 9. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jätkällä on käynyt enemmän kuin huonoa tuuria ostoksissaan. Tosin itse hankin aikanaan ammatiiliiton yhteishankintana kotimaisen tietokoneen. Pakkauslaaatikossa oli vielä Finnairin tarrat lähetysmaa oli Kiina. Toosan kyljessä joutsenmerkki. Kukaan asiantuntija ei saanut laitetta toimimaan, kotimainen ns laitetuki oli umpisurkea. Lähetin takaisin uutta en huolinut.
  Muutama vuosi sitten eräs autonvalmistaja pyysi suomalaisilta alihankkijoilta tarjouksia. Yhtään tarjousta ei hyväksytty syynä ei täyttänyt laatuvaatimuksia.
  Onkohan Uudessakaupungissa kokoonpantavissa Mersuissa muuta suomalaista kuin työ, mutta sekin on toki paljon nykyaikana.
  ostat minkä tahansa minkämaalaisen vempaimen tahansa et voi sanoa minkämaalaisista osista se on tehty.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Eikös ne liene robotit, jotka pääosin auton kokoonpanon Uudenkaupungin autotehtaassa suorittavat.
   Robottien alkuperästä en tiedä, epäilen etteivät ole suomalaisia.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Taitaa niin olla. kai niiden koneiden hoitamiseen henkilökuntaa tarvitaan. Suomalainen on ahkera, kun kone määrää tahdin, Itsenäisessä työskentelyssä ei niinkään, tai sitten olen ollut poikkeuksillisilla työmailla.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Tuppaa niistä halpamaista tulemaan sellaisia maatantaipäivien tuotteita tämän tästä.
   Toisaalta yksi paikallinen konepajayrittäjä kehui kovasti kiinalaislapsia, kun sanoi että ”on ne kiinalaislapset sentään aika pätevää porukkaa, kun riisikupillisella päivässä osaavat tehdä semmoisia härveleitä, joita kovapalkkainen suomalainen raavas mies ei osaa edes korjata..”
   Kiinalaiset luottaa vakaasti siihen tuottamaansa laatuun, siksi ne uskaltaa antaa jopa kahden vuoden takuita härveleilleen.
   Mutta kun ne oikeasti vaan tuppaa olemaan sellaisia kauniita koristeita, eikä käyttöön edes suunnitetujakaan kaikki, koreilla vehkeillä kun voi tehdä vaikkapa naapurin kateelliseksi…

   Mä ostin jokuaika taaksepäin Suomalaisen Lahdessa tehdyn Kempin Minarggtig 150-hitsauskoneen. Kävin ihan paikanpäällä katsomassa kun kokosivat sen, eli seurasin koko prosessin alusta loppuun asti. No tietenkinhän elekrtoniikkakomponentit on tehty, kiinassa, taiwanilla , vietnamissa, intiassa tai koreassa,(jopa p-koreassa) sehän on selvää, mutta ainakin kone kasattiin suomessa ja se oli se pääasia ei ole ollut mitään huomauttamista toiminnan suhteen, joitain kulutusosia olen joutunut vaihtamaan ja jonkin verran huoltamaan, muuten toimii kuin ajatus. Samaa ei voi sanoa siitä kiinalaisesta plasmaleikkurista jonka ostin samalla reissulla Puuilosta, se oli susihankinta. Sillä kun piti voida leikata jopa10 mm terästä noin niinkuin voita vaan, no pystyyhän sillä jos on aikaa pari tuntia ja kasa suuttimia varalle, niin saa 10×50 mm latan katkaistuksi, tosin rälläkällä katkeaa kymmenessä sekunnissa ilman suuttimen vaihtoakin

   Ehkäpä suomalaiset (minäkin)mielellään ostaa niitä kiinanhärveleitä siksi kun ne on halpoja. Sitäpaitsi ne kalliimmat muka japanilaiset tai europpalaiset vermeen, kiinassa ne nekin nykyään tehdään, jotkut vaan haluaa maksaa siitä nimilogosta extraa.
   Vähän niinkuin samaan tyyliin kuin jotkut ostaa ekologisesti tuotettua sähköä korkeampaan hintaa, niinkuin esim mun mökkinaapurini, jolle sähkö tulee ihan sitä samaa piuhaa myöten kuin mullekin, mutta mulle tulee halvempaa ydinsähköä mutta naapuri haluaa maksaa kaksinkertaisen hinnan ”tuulisähköstään”… kaikkia pässejä niitä onkin…

 10. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tässä täytyy kohta alkaa kunnioitta niitä yrityksiä, jotka pyörivät suht omillaan ilman yhteiskunnan isompaa tukea. Ovat pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Talvivaaran toiminta on täysin valtion eurojen varassa. SSAB karhtaisi konkurssiin ilman valtion panostusta, Outokumpu seurannee perässä. Noissa yrityksissä työntekijät ovat tavallaan tukityöllistettyjä., rahoitus vain tulee toista kautta kuin yksityiselle henkilölle. Analyytikkojen mielestä (jotka toivottavasti erehtyvät) teräs- ja kaivannaisteollisuuden tukeminen ei ole kuin elvyttämistä. Mutta annas olla, jos kyseiset yhtiöt alkaisivat vaikka viiden vuoden päästä tuottaa voittoa ja alkaisivat maksaa osinkoa. Silloisesta oppositiosta alkaisi kuulua armoton huuto kohtuuttomista osingoista. Kukaan ei muistaisi näitä panostuksia.

 11. Lauri Kivimäki sanoo:

  Vieläpörssiyhtiöiden tuksemisesta. Kun Karvinen aikanaan niitti kovalla kädellä Storaenson työpaikkoja Suomesta, oli valtio suuri osakas yhtiössä. Ei voida kuulemma tukea, koska ovat pörssiyhtiöitä. Taisivat olla vasemmistopuolueet silloin hallituksessa. Kun päivittäin selaan miten pörssi kehittyy näkyy siellä olevan SSAB ja Outokumpu. Nyt tukeminen on suotavaa. Ja viikon päästä käy eespäin väki voimakas tuo orjajoukko kurja.

  • Valitan sanoo:

   Taidat muistaa väärin, hieman asennevammaa pukkaa.
   Kas kun, et ammattiliittoa ja työntekijöitä tällä kertaa mollannut.

   Tämä samainen Karvinen on todennut, että metsäalan ongelmien syyt eivät ole tehtaan aitojen sisäpuolella,

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    En voi syyttää ammattiliittoa, koska maksoin paperiliiton jäsenmaksua liki 25 v. Monen mielipide oli kuitenkin, että puheenjohtaja Ahonen olisi voinut pitää suunsa hieman soukemmalla. Eräs ay-veteraani kertoi minulle, että ensimmäisenä täältä lopetettiin tehtaat, joiden edustajat olivat olleet hankalimpia neuvotteluissa-tiedä häntä. Ei kai ne terästeollisuudenkaan ongelmat ole tehtaan aitojen sisäpuolella, muualla tehdään halvemmalla.

 12. Lauri Kivimäki sanoo:

  Täällä täytyisi aina tehdä niin perusteelliset selvitykset, että ei tulisi tarkoituksella tai tahattomasti väärinymmärretyksi. Kiinan on ollut kehittyvä teollisuusmaa. Sen tuotantolaitokset ovat uudempia ja tehokkaampia kuin Euroopan vastaavat. Ökyporvari Wahlroos sanoi haastattelussa, että UPM avasi juuri uuden paperitehtaan Kiinaan ja on avannut kaksi muuta viime vuosina. Suomen viimeisimmät paperikoneet on rakennettu Raumalle ja Ouluun liki 20-vuotta sitten. Luulen, että UPM:n Kiinan tehtailla on valmistajien viimeisintä teknistä osaamista. Koneilla voidaan ajaa lujempaa ja riittävää laatua. Vanhojen korjausinvestoinnit eivät ole sama kuin uudistuotanto. Vanhoihin raameihin täytyy aina soveltaa. Kyllä meilläkin nopeudet nousivat yli 100% niiden ansiosta, mutta parempi tekniikka vähensi väkeä kaiken aikaa. Ei ne osaamisvaatimuksen nyt niin kummoiset ole kun minäkin siellä jotenkuten pärjäsin.

 13. kuningasjätkä sanoo:

  Niin että kun seuraavan kerran ostat ”halpahallin” tarjouksesta ”kotimaista ” pyllynpyyhepaperia, niin se voikin olla tehty kiinassa.. Noo tosin sellu on saatettu tehdä jopa suomalaisesta metsästä joka sitten on paalattu ja pakattu kontteihin ja uitettu ohi tullien kiinaan ”suomalaiselle” paperetehtaalle.

  Oikeasti, kiinassahan paperinvalmistus on keksittykin jo kauan sitten, kun euroopassa kirjoiteltiin kirjeitä vielä vasikan-nahkakääröille…. (bergamentille)

 14. Lauri Kivimäki sanoo:

  Hämeenlinnan seudulla on pitkä-aikaistyöttömien määrä noussut vuodesta 2009 vuoteen 2016 172 %, ollen n 1800 työtöntä . Ketä kiinnostaa, ei ilmeisesti ketään.

Jätä kommentti

css.php