”Nato lisää vakautta Itämerellä” -toiveajattelu

Iltalehti kertoi eilen illalla, että Wall Street Journalin tietojen mukaan Nato hylkää Venäjän – Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön aloitteesta – tekemän ehdotuksen transponderien käytöstä Itämerellä. Ehdotus Itämeren lentoturvallisuuden parantamiseksi ei siis Natolle käy.

Jään mielenkiinnolla odottelemaan niitä tekosyitä, joilla aloite on torjuttu, mikäli sellaisia koskaan tullaan julkaisemaan. Varmaa lienee ainakin se, että Suomen Nato-kuiskuttelijoiden sekalainen seurakunta tulee kehittelemään omia perusteitaan, miksi ehdotukseen on mahdotonta suostua. Viuhuuko tunteikkaan Venäjän pahuuteen vetoamisen ohella myös esimerkiksi tiedustelukortti, jolla voi tarpeen tullen perustella mitä tahansa?

Viimeistään nyt lienee aika lopettaa mihinkään perustumaton toiveajattelu Naton vakauttavasta vaikutuksesta Itämeren alueella. Transponderialoitteen hylkääminen kertoo omaa kieltään.

Aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain USS Donald Cook -aluksen seilaaminen liian lähellä Kaliningradia aiheutti vakavan välikohtauksen, jonka Nato olisi voinut jättää provosoimatta. USS Donald Cook on raskaasti aseistettu muun muassa Tomahawk-risteilyohjuksin sekä sukellusveneiden torjuntaan tarkoitetuin ohjuksin. Naton lähelle Venäjän rajoja tuomista sotakoneista ja -harjoituksista ei voi loogisesti puhua vakautta lisäävinä samaan aikaan, kun Venäjän vastaavat nähdään lähes säännönmukaisesti joksikin muuksi.

Lähteet:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016092022347599_ul.shtml

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001158601.html

Jätä kommentti

css.php