Pähkähullu Suomi

Näin unta, että Suomi oli tullut hulluksi. Siinä ensin Susanna Koski totesi televisiossa, että missä tahansa voi nähdä tekemätöntä työtä. Ei kuulemma tarvitse kuin katsoa metsään junan ikkunasta, niin sitä työtä riittää, vaikka millä mitalla. Työttömät vastasivat innokkaasti huutoon ja ympäri Suomea alkoi tapahtua.

Valitettavasti työttömien keskuudessa Kosken kryptinen lausunto ymmärrettiin hyvin vaihtelevin tavoin, joten metsänhoidollisia harvennuksia ja puukauppaa raiteiden varsien hoitamattomista metsistä ryhdyttiin puuhaamaan monin paikoin omin päin, ilman asianmukaisia papereita. Puukauppaa hoitavat yhtiöt vetosivatkin julkisuudessa, ettei heitä työllistettäisi soitoilla, jos tavoitteena on myydä oman omaisuuden sijasta naapurin tai valtion metsää. Vahinko oli kuitenkin jo ehtinyt tapahtua. Moni työtön isäntä ehti raatamaan polttopuita vuosien tarpeiksi. Joulu tuli ja joulukuusikauppa sukelsi. Kuusikoissa porisivat vuosikymmenien tauon jälkeen pontikkapannut. Alko meni konkurssiin.

Kotikylälläni eräs työtön, sivumennen sanoen aivan Ilkka Kanervan näköinen mies, huomasi taksitolpalla mersun käynnissä, eikä ketään autossa ja muisti mielessään Kosken puheet tekemättömästä työstä ja myös liikenneministeri Bernerin höpisseen jotakin, että taksia saisi ajaa kuka tahansa, koska tahansa ja millä kulkuneuvolla tahansa. Kävipä tuo minultakin kyselemässä, tarvitsenko kyytiä. Kerrottuani, että kyyti kelpaa ja voisin oikeastaan käydä kaupungissa asioilla, alkoi hän siinä ajellessaan heti kannustaa minuakin tarttumaan toimeen. Kertoipa tuo myös tekstanneensa eräälle ex-missille ja kysyneensä, saisiko tarjota kyydit ja hoitaa hänen pusikkoaan, siis erästä perintöprinsessan tittelistä kotikuntansa hänelle vuosia sitten lahjoittamaa metsäpalstaa. Astuessani taksista, huikkasi vielä perääni, että jatkossa voisin tilata kyydit Uberista älypuhelimellani. Hienoa!

Työttömät olivat Kosken ideasta innostuneina aktivoituneet muutenkin näkemään mahdollisuuksiaan. Hevosmiesten tietotoimistosta kerrottiin, että kaupoissa on paljon myymätöntä tavaraa, josta saa käyvän hinnan tori.fi:ssä ja facebookin kirpputoreilla, kun vaan käy hakemassa ja myy. Myymättömiä autoja ja asuntoja nähtiin kaikkialla. Hulluimmat tekivät jumalten ja diktaattoreiden tekemättömiä töitä. Maassa vallitsi täysi kaaos.

Kaaoksen, hävityksen ja kauhistuksen jälkeen unessa tapahtui muistikuvieni mukaan jonkunlainen aikahyppy johonkin ihmiskunnan absurdiin jatkoaikaan, jossa perussuomalaisten kansanedustaja Lea Mäkipään eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki halusi julkisesti osoittaa, että hänen puolueensa iskulause ”saat mitä tilaat” pitää yhä paikkansa. Kiemunki nimittäin teki omasta blogistaan tutkintapyynnön ja sai tilattua itse itselleen syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hyvin toimineen Kiemungin ratkaisua ja itsetuntemusta kiiteltiin laajasti. Rasisti rasistin tuntee, sanottiin.

Tämän jälkeen, kuin varmemmaksi vakuudeksi, perussuomalaiset olivat vihdoin myöntäneet, että kaikki lepakot eivät olleet enää aikoihin olleet tapulissa. Työmies Putkonen, tämä oman elämänsä Don Quijote, oli saanut Nakkilan torilta varman tiedon, jonka mukaan lepakot räjähtelivät ilmassa lentäessään tuulivoimaloiden läheisyydessä. Tiedeyhteisö antoi synkän ennustuksen, jonka mukaan koko ihmiskunta ja kaikki elollinen on sairastunut nopeasti levinneeseen bakteeriperäiseen tyhmyysallergiaan, joka räjäyttää aivot.

Viimeisessä muistikuvassa tästä unesta Alpo Sta…siis Rusi oli juuri tullut julkisuuteen ja kertonut dosentti Johan Bäckmanin kaataneen Alexander Stubbin. Todisteita ei kuulemma ollut, mutta luotettavassa, totuuden kertovassa valtamediassa ja turvallisuuspolitiikan blogeissa vakuutettiin ykskantaan, että mies, joka natottaa, ei voi olla väärässä. Missään. Koskaan. Suomea ei kuitenkaan, kovasta yrityksestä huolimatta, saatu hivutettua Natoon, joten Martti Ahtisaari haki turvapaikkaa Namibiasta.

Heräsin lattialta, yltä päältä hikisenä. Sydän löi kolmeasataa. En ehkä uskalla enää nukahtaa.

Tämän puolifiktiivisen novellin inspiraationa käytetyt lähteet:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016093022393823_uu.shtml
http://m.iltalehti.fi/uutiset/2016100622422654_uu.shtml
http://www.satakunnankansa.fi/satakunta/psn-putkonen-sai-uutta-tietoa-nakkilan-torilta-kertoo-nyt-kuinka-lepakot-rajahtelevat/
http://www.ksml.fi/kotimaa/Rusi-ep%C3%A4ilee-Johan-B%C3%A4ckmanin-kaataneen-Alexander-Stubbin/849190?pwbi=826f658f12b2dc10bb6b9b7f3c99bb4e
http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6%2F3%2F160466%2F56e7b03ea7

7 kommenttia artikkeliin “Pähkähullu Suomi”
 1. Antti Sulonen sanoo:

  Siinä on ollut melkoinen uni.
  Kyllä minä sen ymmärrän, että joku unissaan saattaa kuvitella sydämensä lyövän kolmeasataa (mitä se sitten tarkoittaneekaan), mutta vielä herättyäänkin pystyy sen toteamaan, niin kyseessä on piikkipaikka kinnesin kirjaan.
  Ihmemiehiä, tai yliluonnollisia henkilöitä Hämeenlinnan seudulla toinen ylittää 100 prosenttisen tehokkuutensa ja toisella sydän lyö kolmeasataa.
  Paljonko se sydän olisikaan lyönyt, jos uni olisi jatkunut Paavon ja Lii:n sanomisiin asti, älä nukahda uudelleen Kimmo.

 2. Harri sanoo:

  Erityisesti tuo taksin kuljettamisen vapauttamisen oivaltamisen hämmentäminen oli niin hienosti muotoiltu kappale, että Kimmoa vois vaikka äänestää, mutta kun se yksi jalkapallohuligaani pilas jo koko jutun.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Tiesittekö muuten että taksilupaa ei tarvita jos ajelee museoajoneuvolla?

   Museoajoneuvoksi hyväksytään v-86 ja ennen sitä rekisteröity ajoneuvo…

   Jännä porsaanreikä laissa, joka hakkaa myöskin Uber-mopoautotkin…

   Jos ette usko niin lukekaa itse: http://www.iltalehti.fi/autot/2016040821384613_au.shtml

   Mutta todellakin täytyy sanoa, että nyt alkavat Kimmon jutut olla sellaisia että jopa minäkin luin sen alusta loppuun asti, enkä keksi mitään huomautettavaa, sillä ole sanaton!

   Lisää samanlaista!

   Että..Sikäli….

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Harri, älä äänestä puoluetta, äänestä henkilöä. 😉

 3. Kimmo Kautio sanoo:

  Kiitos palautteistanne!

 4. matti sanoo:

  Onneksi et sentään ollut unessa mukana kalsarikännisen Paavon ja Kalpeanaaman kanssa Itä-Helsingissä hillumassa. Voi olla, että et olisikaan enää herännyt, vai mitä olet mieltä ?

Jätä kommentti

css.php