Tolkun tie – Vetoomus yhteiskuntarauhan ja järkevän keskustelun puolesta

Muistatteko, kun vuosi sitten alkoi niin kutsuttu turvapaikkakriisi? Se tuli voimalla median ja somen kautta jokaiseen kotiin, työpaikalle ja pysyväksi osaksi keskustelukulttuuriamme. Se toi yhteiskunnallisen keskustelun osaksi kaikkien arkea, heidänkin, joita polarisoitunut maahanmuuttodebatti ei voinut aiemmin vähempää kiinnostaa.

Kaikki tietävät miksi aihe on vaikea: diskurssin kahden ääripään takia. Puheenvuoroja varjostavat hyökkäävyys ja kykenemättömyys käsitellä tosiasioita rauhallisen järkevästi. Jopa tämän ilmiselvyyden toteamista on pilkattu. Tolkun ihmistä ja keskitietä ei muka ole olemassakaan, mutta me tiedämme, että on täysin mahdollista ymmärtää ja kunnioittaa erilaisuutta, samalla tuoden esille esim. turvapaikanhakuilmiöön liittyviä epäkohtia.

Ihmisten demonisointi perusteltujen näkemyserojen vuoksi on vastuutonta ja vaarallista. Tavalliset, töitä tekevät ja perhettä kasvattavat suomalaiset eivät halua radikalisoitua osapuoliksi aggressiiviseen verkkotaisteluun, jota käydään äänekkäissä marginaaleissa. Suurin osa ihmisistä ei heittäydy äärimmäisten aatteiden ja asenteiden mukaan tunteella vaan luottaa demokraattiseen oikeusvaltioon.

Suomalaisilla, kuten kaikilla maailman kansalaisilla, on oikeus ottaa kantaa yhteiskuntansa historiallisiin muutoksiin, ihmetellä talouden kestävyyttä, olla huolissaan tulevaisuudestaan ja pohtia kulttuuristen yhteensopivuuksien ongelmaa ilman että siitä saa rasistin leimaa. Ei ole olemassa mitään yhtä, vääjäämätöntä, moninaisuudessaan yhtenäistä yhteiskunnan mallia, jota kohti ajaudumme, vaan me teemme maailmaamme joka päivä.

Tolkun ihmisinä ja Suomen kansalaisina toteamme, että on yhä lottovoitto asua tutkimustenkin valossa yhdessä maailman vähiten rasistisessa valtiossa, jossa ei ole ”nogo” -alueita eikä millään mittapuulla merkittävää järjestäytynyttä rasistista rikollisuutta. Meillä on tasa-arvoinen, salliva ja länsimaisia perusarvoja kunnioittava yhteiskunta, jota vaalimme.

Emme saa tuhota yhteiskuntarauhaa nostamalla joitakin asioita kritiikin yläpuolelle, tabuiksi, joihin kajoamalla saa leiman ikään kuin primitiivisen tartuntamagian voimalla. Kaikesta tulee voida puhua, sillä sanomisen vapauden rajoittamisessa itää aina totalitarismin siemen.

Me emme vastusta maahanmuuttoa vaan puolustamme epäkohdista puhumista. Samoin kuin maahanmuuton positiiviset puolet, myös kriittiset huomiot ovat suotavia avoimessa yhteiskunnassa, joka mahdollistaa tärkeimpien arvojemme olemassaolon. Demokratia, vapaus, tasaarvo ja hyvinvointi eivät ole syntyneet eivätkä säily itsestään, vaan yhteistyössä.

Maahanmuttopolitiikka ei ole mustavalkoista. Ihmisten jakaminen edistyksen ja taantumuksen joukkoihin on yksinkertaisesti halventava tapa käsitellä isoa eurooppalaista muutosta. On eri asia vaatia Suomea noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia kuin vaatia kaikkia uskomaan tiettyyn oppiin tai ideologiaan, joiden valossa ihmiset voivat olla vain joko väärässä tai oikeassa.

Mielestämme syksyn 2015 turvapaikkatilanne hoidettiin verrattain hyvin, mutta ei toki moitteetta. Suomalaiset yhdistivät voimansa: kudottiin sukkia, tehtiin lahjoituksia vastaanottokeskuksiin, mentiin vapaaehtoisiksi ja puolustettiin tulijoiden oikeuksia. Arvostamme sitä.

Samaan aikaan kansalaiset nostivat esiin turvapaikkapolitiikan riskitekijöitä, pakolaisbisneksen moraalittomuutta ja islamismiin liittyviä uhkia Euroopassa. Kiihkoton keskustelu epäkohdista on tarpeen, ja me arvostamme sitä, koska jokaisen maahanmuuttoa kannattavan tulisi olla jossain määrin myös maahanmuuttokriittinen.

Rasistinen mielipidemaisema tuli sekin näkyviin ja käsiteltäväksi. Paikoin puhe nettipalstoilla olikin vastenmielistä ja ala-arvoista. Tätä emme arvosta. Emme hyväksy rasismia, joka on yksiselitteisesti vastoin ihmisyyttä.

Me emme kuitenkaan näe rasismin kasvaneen räjähdysmäisesti hysterian arvoiseksi ilmiöksi. Vaikka Suomessa esiintyy rasismia, suomalaiset eivät ole muita rasistisempia. Emme tulkitse jokaista ärtymyksestä kumpuavaa puheenvuoroa vihapuheeksi. Natsismikaan ei lisäänny keskuudessamme epidemian lailla. Katteettoman pelon lietsonta fasismista on loukkaus totalitarismin todellisia uhreja kohtaan.

Rasismista on tullut syytös ja leima, jolla myös pyritään tukahduttamaan kulttuuria, uskontoa ja ajatuksia koskeva kritiikki, joka on vapaassa demokratiassa yksi ihmisen perusoikeuksista. Pahantahtoinen tulkitseminen, vihapuhe, syyttely ja moraalipaniikki ovat sosiaalisen median aikakauden vitsauksia. Tolkun ihmiselle yritetään sanoa: olet joko puolellamme tai meitä vastaan. Tämä uskonnollis-poliittinen ajattelumalli on tuttu fundamentalistisista uskonliikkeistä ja terrorismin vastaisen sodan retoriikasta.

Me olemme kyllästyneet ohipuhumiseen, jota nyt näkyvimmin käyvät eri linnaleirit toisiaan vihaten. Haluamme faktoihin perustuvaa, objektiivista uutisointia, ja sen pohjalta käytävää laadukasta ja asiallista vuoropuhelua. Niin median kuin virkavallankin avoin ja läpinäkyvä, oikeusperiaatteen mukainen tiedottaminen maahanmuuttopolitiikasta ja sen käytännön vaikutuksista ei suinkaan vahvista rasismia vaan ennaltaehkäisee sitä ja hälventää kansalaisten huolia ja pelkoja.

Kaikesta huolimatta uskomme yhä elävämme tolkkumaassa, jossa keskustelukulttuuri on vuoden aikana ottanut harppauksen kohti kansainvälisiä teemoja. Elämme maassa, joka on kyennyt tarjoamaan turvaa tuhansille ja jossa virkavalta tekee tosissaan töitä torjuakseen niin rasismia kuin maahanmuuton lieveilmiöitä.

Suomi ei ole mustavalkoinen hyvän ja pahan taistelukenttä. Paras lopputulos saavutetaan, kun katsotaan kokonaiskuvaa, puntaroidaan mahdollisuuksia ja riskejä sekä etsitään kaikkien kannalta kestävintä ja parhainta tapaa toimia, olla ja elää rinnakkain.

Uskomme, että valtaosa meistä haluaa kulkea sillä tiellä. Siis tolkun tiellä, jossa kuka tahansa voi esimerkillään toimia maanmuuttajana.

Allekirjoittajat:
Veera Ahlgrén, yrittäjä ja kolumnisti
Petri Karisma, opettaja ja kansalaisaktivisti
Kimmo Kautio, sanoittaja ja blogisti
Juhani Kuosmanen, blogisti
Eeva Oehlandt, blogisti
Alan Salehzadeh, tutkija
Tere Sammallahti, DI ja kansalaisaktivisti
Anter Yasa, yrittäjä ja kansalaisaktivisti

Työryhmä:
Jyri Paretskoi, kirjailija
Kari Salminen, toimittaja
Erkki Seppänen, kouluttaja ja muusikko
Maria Syvälä, toimittaja-kirjailija

Yhteydenotot:
Erkki Seppänen, p: 0400456945
erkkiseppanen2015@gmail.com

Vetoomus PDF-muodossa: https://kimmokautio.files.wordpress.com/2016/11/tolkun-tie.pdf

tolkku

7 kommenttia artikkeliin “Tolkun tie – Vetoomus yhteiskuntarauhan ja järkevän keskustelun puolesta”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  No sehän mua nyppii, että jos suomalaiset vaativat vierailtaan, että suomessa pitää elää niin kuin suomessa on eletty ennekin ja vieraiden tulee kunnioittaa suomen lakeja ja tapoja, niin sepä onkin rasismia! Meidän suomalaisten kun pitäisi hyväksyä monikulttuurisuus sanovat nämä ”suvakit”
  Jos kerran vieraiden kulttuurissa on lupa raiskata pikkupoikia ja nuoria tyttöjä ja suomalaisten pitää hyväksyä monikulttuurisuus, olisi varmaan syytä muuttaa lakeja siten että se edellämainittu käytäntö koskisi myös suomalaisia kantaväestöön kuuluvia. Jota asiaa en kuitenkaan hyväksy!
  Jos vierailija raiskaisi tyttäreni tai pikkupoikani, niin minä varmaan tappaisin sen raiskaajan, enkä odottelisi hyssyttelytuomioistuinten päätöksiä, jotka antaisivat tekijälle alennusta useista teoista..

  Mutta minullapa ei ole tytärtä eikä poikaa, valitettavasti tai onneksi….

  Kun minä tai joku muu menee vierailulle eksoottisiin maihin, vaikkapa niinkuin saudeihin tms.. Niin kyllä he siellä pitävät huolen että maassa ollaan maan tavalla. Näkihän tuon jo vaikka siiä kun Sauli kävi saudeissa, niin niinpä vaan piti vaimolla olla huivi päässä ja nilkat peitettynä, eikä vaimoa edes kätelty..

  Sama laki siis suomeenkin: Maassa Maan Tavalla tai Maasta Pois!

  Eikä tällä mielipiteelläni ole mitään tekemistä rasismin tai vihapuheen kanssa, eikä tämä ole hyökkäys kansanryhmää vastaankaan, ei niin ikään kiihottamista, vaan toive siitä miten meidän pitäisi asiat hoitaa, nyt ja tulevaisuudessa.

  Että Sikäli…

 2. Antti Sulonen sanoo:

  Yhteiskuntamme pysyy monikulttuurisena ainoastaan silloin, kun pidämme omasta kulttuuristamme (arvoistamme) kiinni.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kaunis kirjoitus ilman minkäänlaista taloudellista vastuuta. Kun katson tv:stä niitä miehiä jotka Aleppossa ja Mosulissa ovat auttamassa sinne jääneitä naisia ja lapsia tunnen myötähäpeää näiden nuorten miesten puolesta jotka ovat tänne henkensä menettämisen pelossa lähteneet pakoon suomalaisen järjestelmän kestittäväksi.
  Täällä Lammilla asumani 6 vuoden aikana on kunnan vastaanottokeskuksissa pyörinyt valtaosin hyväkuntoisia alle 30-vuotiaita miehiä. Lisäksi vaikken kieltä ymmärräkkään vaikuttaa että he ovat pääosin afgaaneja ja irakilaisia.
  Vain muutaman neekeriäidin lapsineen olen nähnyt. Jos tilanne Lähi-Idässä joskus rauhoittuu kuka tekee siellä jälleenrakennuksen. Kansaiväliset riistokapitalistit YK;n rahoituksella. Niiden maiden nuorukaiset ovat integroituneeet länsimaiseen yhteiskuntaan ja viis välittävät juuristaan. Täällä saa rahaa vaivatta.
  Kukaan ei uskalla sanoa kuinkapaljon suomalaisten etuuksia joudutaan leikkaamaan ja lainaa ottamaan turvapaikanhakijoiden etuuksien takaamiseksi.
  En ole rasisti en vain aina hyväksyä tänne tulleiden motiiveita.. Moni on erehtynyt sanomaan, että haluavat saman elintason kuin on länsimaissa. Meidänkö pitäisi se heille tarjota kuin ”Manulle illallinen”. Heidän omat rahansa ovat menneet salakuljettajien taskuun. Ollaan pa, ilman kieli-ja ammattitaitoa. Kallis ja raskas tulee olemaan savotta.
  Kirjoitin näistä asioista erääseen blogiin suunillee samoin sanoin. Eräs oppinut neitokainen kirjoitti minun olevan Perämetsien moukka, joka ei ymmärrä asioista mitään. No ymmärrän tavallani.
  Sitäkään en ymmärrä kun viranomaiset ohjeistavat, ettei kielteisen päätöksen saaneiden majoittaminen ole suotavaa. Kirkko ja eräät kansalaisjärjestöt eivät tätä ohjeistusta halua noudattaa. Ihmettelen kikon suvaitsevuutta tässä asiassa, niin vähän ovat oman maan vähäosaisten hyväksi tehneet.

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Lauri hoi!

  Kirjoitat ”kunnan vastaanottokeskuksesta”?
  Mitähähän Sinä mahdat tarkoittaa?
  Lammilla ei ole ollut koko vastaaottokeskusten ja hätämajoitustilojen aikaa mitään Kunnan Vastaanottokeskusta.
  Kaikki toiminta Lammilla on ollut SPR:n (Suomen PunaisenRistin) koko ajan.
  Kunta (HML-kaupunki) ei ole osallistunut millään tavalla toimintaan järjestäjänä, ainoastaan vuokraamalla asuntoja joista osa ei edes kelpaa paikallisille immeisille.
  Mutta jokainen saa täällä meuhkata tavallaan, uskoakin voi jos haluaa, sehän ei ole pakolista, tosin täysin paikkansapitämättömien asioiden julistaminen vie uskottavuutesi ehken muissakin jutuistasi.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Asia ei muutu siittä mihinkäänkuka vastaanottokeskuksia ylläpitää. Saivartelija kuten Ekku tekee kunnasta ylläpitäjän vaikka en usko Hänen olevan niin tyhmä, ettei ymmärrä että tarkoitan Hämeenlinnan kaupungin Lammin kaupunginosassa sijatsevia vastaanottokeskuksia. Jos uutisissa on, että Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa tapahtui sitä sun tätä Hän on varmaan ainoa joka käsittää sen kunnan ylläpitämäksi.

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Lauri!
    Asiavirheet on paras oikaista, myös omalla blokillani niin tein!
    Sanamuodon voit tarkistaa äidinkielenkielen tutkijoilta jos et minua usko.

    • Lauri Kivimäki sanoo:

     Joku tarttuu yksittäiseen sanaan kun ei ole kantaa varsinaiseen asiasisältöön. Joillan muillakin lammilaisillta on tämä taito.

Jätä kommentti

css.php