Arkhimedeen piste?

Olen tässä viimeisen parin viikon aikana herännyt ajatukseen, minkä yksi suurimmista antiikin Kreikan tieteilijöistä, filosofi, fyysikko, tähtitieteilijä, matemaatikko ja insinööri Arkhimedes esitti jo noin 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua:

”Rise above oneself and grasp the world.”
-Arkhimedes

Eli ”nousta itsensä yläpuolelle ja ymmärtää maailmaa.” En tiedä mitä herra Arkhimedes itsensä yläpuolella tarkalleen ottaen tuumaili, mutta minä tajusin, että kun nousee itsensä, omien heikkouksiensa ja omien kuviteltujen vahvuuksiensakin yläpuolelle, näkee tähänastisen itsensä ikään kuin ulkopuolelta ja saa sen mahdollisuuden todeta, että tuo on se ainoa tyyppi, kenen yläpuolella saa ja voi ajatella olevansa. Se peilikuva, jonka edessä saa luvan kanssa egoilla. Se maan matonen, jota haastaa ainoana todellisena vihollisena ja kilpakumppanina, joka tässä elämän kilpajuoksussa on voitettava, vaikka sitten kyynärpäätaktiikalla. Muita ihmisiä kohtaan toimimiseksi on parempi ottaa oppia vaikkapa vuorisaarnasta, olivat suhteet yläkertaan sitten missä kunnossa tahansa: ”Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”

Ajatuksessa itsensä yläpuolelle nousemisesta voisi äkkiseltään kuvitella olevan aavistus spirituaalisuutta ja jonkunlaista ruumiista irtautumisen kokemusta, mutta se on kuitenkin vain selkeän subjektiivinen oivallus, jota on turha verhota mystiikkaan. Siinä missä rajoittunut mieli, tuo vanhempi, päivittämätön versio omasta itsestä kiittäisi kenties jo jumalia, vaativa eksistentialistinen ajattelija kohottaa maljaa jo kauan sitten filosofisen isänmurhan kohdanneille oppi-isilleen. Kiitos oivalluksesta. Kiitos oman hyvyyteni ja oman iljettävän rumuuteni ilkosilleen riisumisesta. Kiitos ahdistuksesta.

Tällaisen, eräänlaisen arkhimeedisen pisteen saavuttaminen, ikäänkuin objektiivisen – tai ainakin siltä vahvasti tuntuvan – näkökulman löytäminen omaan vanhaan itseen osana kokonaisuutta, lienee oleellista ihmisenä ja ajattelijana kehittymisessä ja kasvamisessa. Toivoakseni se on tapa irtautua menneistä, opettaa ja valmentaa itseään kohti parempaa tulevaisuutta.

9 kommenttia artikkeliin “Arkhimedeen piste?”
 1. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Enpä tiennytkään, että Arkhimedes puhui englantia.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Hyvä pointti Ville-Matti! Googlasin englanniksi sen pohjalta, mitä mietiskelin ja löytyi tuo sitaatti. Tulee hassu vaikutelma, kun tuuppasin tuon lainauksen suorilta tuohon. 🙂

 2. Lauri Koskue sanoo:

  Aivan samaa pohdin, ei tainnut englanti taittua. Hieman outo teksti kokonaisuudessaan, kai siinä jokin ”punainen lanka” on…

 3. Harri sanoo:

  Noh, ei se Jessekään englantia haastanut, mutta aika raakasti sen puheita on jopa suomeksi kirjana…
  Kuten on huomattu, Jessenkin sanomisia on tulkittu ihan miten sattuu.

  Arkhimedeen piste taas vaikuttaa enemmänkin siltä usein läheisessä kanssakäymisessä ihmisten kanssa olevalta välimerkiltä, pikulta, koska tuostahan se ihmisen tervehtyminen oikeastaan vasta alkaa. Piste kuulostaa paljon surullisemmalta. Ehdotan siis σημαδάκι:a otsikkoon piti vaan sanomani.

  • Harri sanoo:

   Kiitos linkistä, ei ollut Kimmo toki tarkoitus kyseenalaistaa kyseisen pisteen olemassaoloa, vaan hienovaraisesti vihjata kohtapäätä uhkaavan saivartelun vaarasta, joka syntyy, jos ihmisen oma Arkhimedeen piste joutuu hänen spiraalissaan vain pyörimään hänen oman napansa ympärillä.
   Toivottavasti tämä oli selkeämpää 🙂 ainakin omasta navastani katsoen oli..
   Pilkulla tarkoitin lähinnä sitä, että huomattuaan tietystä pisteestä toimintaansa riittävästi tuijoteltuaan omia virheitään, voi siitä jatkaa sujuvasti niiden korjailua.

 4. Erkki Strömberg sanoo:

  Eikös Arkhimedes ollu se jäbä joka täyteen paljuun kylpyyn hypättyään orjiensa pestäväksi hiffasi jotta saman verra vettä meni paljun reunan yli kuin hänen ruhollaan oli tilavutta veden alla.
  Asiaa pohdittuaan hän myös havaitsi painavansa vedessä vähemmän kuin paljun ulkopuolella.
  Jostain tällaisesta opetetaan vieläkin peruskoulussa Arkkimeedeen lain nimissä.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  En osaa sanoa mitä arkhimedeen laista peruskoulussa opetetaan, mutta tässä on arkhimedeen laki, joka ei ole arkhimedeen piste: Arkhimedeen laki: Nesteessä olevaan kappaleeseen kohdistuu ylöspäin kohottava voima, ns. noste, joka on yhtä suuri kuin kappaleen syrjäyttämän nestemäärän paino. Käytämme seuraavassa veden tiheydelle arvoa 1000 kg/m3.
  No, joku sanoo saivarteluksi.

 6. kuningasjätkä sanoo:

  Arkhimedeen piste tarkoittaa lausahdusta jota Arkhimedeen kerrotaan käyttäneen: ”Antakaa minulle kiinteä piste, niin minä vipuan maan paikaltaan.”

  ………………………

  Noli turbare circulos meos.

Jätä kommentti

css.php