Toimittajien ja poliitikkojen suhteesta

Riitta Nyqvist tarttui Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten mielipidepalstalla keskiviikkona 4.1. tärkeään aiheeseen toimittajien ja poliitikkojen suhteesta. Nyqvist kertoi kirjoituksessaan siitä, miten Ruotsissa toimittajilta on kielletty liian läheiset suhteet poliitikkoihin, jotta riippumattomuus välittyisi lukijoille.

Toimittajien ja poliitikkojen väliset suhteet ovat liian hyödyllisiä molemmille osapuolille, jotta niiden hyödyntämisen houkutusta voisi vastustaa. On selvää, että yhteiskuntaa ja ajankohtaisia aiheita työkseen seuraavat toimittajat ovat yhteiskunnallisesti varsin valveutunutta väkeä. Toki heillä näin ollen on omat poliittiset sympatiansa ja antipatiansa. Toimittaja voi parhaassa tapauksessa edistää mieluistensa poliittisten aatteiden asemaa yhteiskunnassa tukemalla valitsemaansa poliitikkoa tämän työssä. Poliitikkojen hyödyt hyvistä suhteista toimittajiin lienevät sanomattakin varsin selviä. Valtaa käyttävästä mediasta ei turhaan puhuta käsitteellä valtamedia.

En juuri ylläty toimittajien näkemisestä eduskuntavaalien aikaan poliitikkojen vaalivankkureiden liepeillä. Vielä vähemmän yllätyn tiettyjen poliitikkojen säännöllisistä kolumnipaikoista lehdissä. Erään lehden nimeltämainitsematonta entistä toimittajaa voi halutessaan tavata lähes säännöllisesti ainakin kokoomuksen teltalla Hämeenlinnan seudun markkinapaikoilla. Business as usual?

Kokonaan oma lukunsa Hämeenlinnassa on demarien Iisakki Kiemunki, jossa politiikka ja journalismi yhdistyvät samassa henkilössä. Sitäkin joku voisi pitää ongelmallisena, mutta se on kuitenkin läpinäkyvyydessään rehdimpää peliä, kuin se, että esimerkiksi entisiä ja/tai nykyisiä toimittajia voi löytää kirjoitustaidottomien poliittisten suojattiensa puheiden, kannanottojen tai mielipidekirjoitusten takaa.

Kirjoittiko tämän tekstin Kimmo Kautio itse, vai sittenkin joku väyrysläinen tai vasempaan kallellaan oleva toimittajan retku, joko vapaaehtoisesti tai peräti maksua vastaan? Miettikääpä sitä.

12 kommenttia artikkeliin “Toimittajien ja poliitikkojen suhteesta”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Kimmo,

  sait ainakin parin itseään toimittajaksi tituleeraavan, entisen ja nykyisen, jakamattoman huomion.

  Kun termit ”tuuba” ja ”tietoinen valehtelu” on kerran huudettu, niin toisen näistä ”uransa” rippeet hätäpäissään pelastaakseen tilapäiselle valiokunnalle syytämä ei tehnyt kummoistakaan vaikutusta kihlakunnansyyttäjään.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Terve Kari! Toden totta. Yhden jakamattoman huomion sain facebookissa jo paljon ennen tätä. Huomiota tuli siihen tahtiin, että normaali keskustelu aiheesta kuin aiheesta kävi mahdottomaksi. Jouduin blokkamaan koko herran.

 2. Kauko Laukaukaus sanoo:

  Mitähän yritätte kertoa. Toinen valheesta kiinni jäänyt ja hyllytetty. Aikanaan paljon palstatilaa saanut kun oli olevinaan ihimisen asialla. Ilmeni, että oma kauna olikin sytyke poliitiikkasn löhtemiselle.
  Käytiin tarkoitusperiä en ymmärrä. Mut taitaa olla ymmärtämätön itsekin. Jos ei tiedä kuka hänen sormillaan kirjoittaa.

  • Kauko Laukaukaus sanoo:

   Piti lukea Kautin eikä käytiin.

   • Kimmo Kautio sanoo:

    Ei se nyt vieläkään ihan kohdalleen napsahtanut. Voin toki hyvinkin olla ymmärtämätön. En ole koskaan arvostanut besserwisser-politiikkaa, jossa kaikesta on tiedettävä ja ymmärrettävä kaikki. Viisaudella on elintilaa vain epävarmuudessa. Omalta kohdaltani en viisauteen ota kantaa, mutta epävarmuutta riittää.

    • Kauko Laukaukaus sanoo:

     Sit varmasti väität totuudeksi kuvittelua. Aika monen julkisuutta hakevan poliitikko basillin keino.
     Etsi tietoa ja tule sit esiin. Vai kestääkö liian pitkään päästä julkkikseksi?

     • Kimmo Kautio sanoo:

      Tulkitsisit ansiokkaasti, jos kokisin itseni jollain tavalla perinteiseksi poliittiseksi eläimeksi.

      Elämässä on tärkeämpiäkin asioita, kuin päästä politiikkaan tai julkkikseksi. En ole koskaan ollut omalla asiallani politiikassa. Jos olisin, valitsisin ensinnäkin puolueen, jossa voi saada median ja elinkeinoelämän tuen tai edes kivan suojatyöpaikan jäsenkirjan turvin…tai sitten pyrkisin edes omassa puolueessani aktiivisemmin kärkipaikoille. Vaan kun ei kiinnosta uida omissakaan riveissä liian syvälle, koska yritän välttää aktiivisesti sitä, että tästä poliittisesta suuntauksesta muodostuisi mulle jonkunlainen uskonto.

      Pointsit nimimerkistä. 🙂

 3. Tapsa sanoo:

  kiemungin lähes vuosikymmenen jatkunut poliitikkotoimittajan ura näyttää ainakin tällä haavaa tulleen tiensä päähän. kiemungille tyypillisesti tässä ei ole minkäänlaista ongelmaa ollut koskaan ja toisten syyttely jatkuu vielä tämänkin jälkeen. Syy on aina jossain muualla miksei Hämeenlinnassa kasvua näy. No nythän meillä on kaupungissamme ainakin toivoa kun Kiemungin perävalot loistavat janakkalan suunnasta.

 4. Tapsa sanoo:

  http://yle.fi/uutiset/3-9390752

  Tältä pohjalta ponnistaen kannattaisi varmasti kokdemin katsoa peiliin todella tarkasti nyt tulevaisuudessa.

 5. Kauko Laukaukaus sanoo:

  Uskotko itse siihen mitä sanailet ja väität jonkun tehneen..
  Eikö kannattais ruveta satukirjailijaksi kun politiikka olikin virhevalinta.

 6. Lauri Kivimäki sanoo:

  Pienehkön sisäsiittoisen kunnan ympyrät ovat todella pienet. Varsinkin kun ns lehdistö on vankasti valtaapitävien otteessa. Kaikki tuntevat kaikki ja toimittajathan ovan maailman sivu olleet persoja kaikenlaiselle maasutukselle. Heidät on helppo saaada tuntemaan itsensä tärkeikisi kun heitä pidetään kavereina. Se miten uutisoidaan näkyy hyvin HäSan ja KUNn tavasta julkituoda asioita. Ei tarvitse puhua muunnettua totuutta, mutta se, että jätetään jotain kertomatta tärkeidenkin kunnallisten asioiden käsittelyssä antaa asioista täysin totuudenvastaisen kuvan. Myös sanavalinnoilla on suuri merkitys.

Jätä kommentti

css.php