Mitä pelkäämme Trumpissa?

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald J. Trump vannoo virkavalansa ensi perjantaina. Pelonlietsonta hänen tulevan virkakautensa ympärillä ei ota laantuakseen. Meitä pelotellaan oikealta ja vasemmalta, että Trump valkoisessa talossa tulee tarkoittamaan neljää vuotta sotaa, hävitystä, kauhistusta ja epävarmuutta.

Rauhan Nobelilla palkitun Barack Obaman lopetellessa kahdeksanvuotista kauttaan Yhdysvaltain historian sotaisimpana presidenttinä, en oikein tiedä miten näitä pelkoja pitäisi käsitellä? Taidan tarvita ammattiauttajaa. Jos Obaman johtama Yhdysvallat pudotti pommin keskimäärin kahdenkymmenen minuutin välein, Trumpilla tulee pitämään todella kiirettä. Lyödäkseen Obaman laudalta Trumpin on päästävä vähintään neljään pommiin tunnissa tai korvattava määrä laadulla, mikä tarkoittaa hieman isompia jysäyksiä.

Obaman ennätysten rikkomisen suhteen Trumpin alku ei hyvältä näytä: Onneton on mennyt vannomaan Venäjä-suhteiden parantamista. Minä niin mieleni pahoitin! Kyllä jää Trumpilta rauhan Nobel tällä menolla saamatta. Kyllä ei kaivata mitään hyviä Venäjä-suhteita, vaan rautaa rajalle stna!

Lieneekö ihmiskunnan historiassa mikään peli, kilpailu tai vaalitaisto, jonka on katsottu lähteneen rehellisistä lähtökohdista, ollut niin väärin voitettu, kuin Trumpin presidenttiys? Kaikesta itkusta ja hammastenkiristyksestä päätellen ei. En tiedä miksi niin monille politiikan toimijoille juuri Trump on muodostunut niin kovaksi palaksi? Jos jonkun pitäisi – vanhan liiton lätkäjätkien ohella – tietää, että sikaa pelaamallakin voi voittaa, niin poliitikkojen. Politiikan ulkopuolelta tulleena Trump vain pelasi sitä täysin avoimesti. Se rikkoi rumasti politiikan koodia, jossa puukotus on tavattu toteuttaa selkäpuolelta korkkiruuvilla.

Lienee tässä vielä syytä todeta, etten millään tavalla halua aiheuttaa sellaista väärinkäsitystä, että ihailisin jotenkin ilmiötä nimeltä Trump. Sen enempää en ihaile myöskään politiikan kulissien takaista likaista peliä, omien ja vieraiden selkäänpuukottelua oman edun nimissä, korruptiota, hyväksikäyttöä, manipulointia, valehtelua tai muitakaan vallanhalun mukanaan tuomia ikäviä ilmiöitä.

Mitä me oikeasti pelkäämme Trumpissa? Sitä, että se ihmisyytemme ruma, nurja puoli lyödään kasvojamme vasten häpeämättömän avoimena. Me pelkäämme, häpeämme ja voimme pahoin, koska Trump on niin monen menestyjän ilkosilleen riisuttu peilikuva.

—–
Lue aiheesta Vastavalkean artikkeli: https://vastavalkea.fi/2017/01/13/usan-pisimpaan-sotinut-presidentti/

4 kommenttia artikkeliin “Mitä pelkäämme Trumpissa?”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  En pelkää, että Trump aloittaa seuraavan suursodan ainakaan tarkoituksella. Nykymeininkihän on jo vuosia, ellei vuosikymmeniä ollut kauhun tasapainoilua. Keskinäiset ”pullistelut” suurvaltojen välillä ovat lisääntyneet ja aina on arvaamaton Pohjois-Korea.
  Enempi pelkään Hänen toimiensa taloudellisia vaikutuksia. Hän on luvannut edesauttaa maansa terästeollisuuden uudelleennousuun. Se saattaa aiheuttaa, että Outokummun ja Ssab:n osakekurssit laskevat samaa vauhtia kuin ovat nousseet. Ainakin Amerikan autoteollisuus otti Hänet vakavasti, koska perui tehdassuunnitelmiaan maan ulkopuolelle. Lisäksi Hän on luvannut asettaa suojatulleja maan teollisuuden suojaksi. Jos Hän lähtee purkamaan Venäjän talouspakotteita asettaako Hän ehtoja USA:n tuotannon suosimiseksi. Muutenhan niistä olisi pelkkää hyötyä myö Suomelle. Saas nähdä.

 2. saara finni sanoo:

  Miksei kukaan sano ääneen, että se tyyppi ei ole täysjärkinen; ei usko ilmastonmuutokseen, haluaa aseita kouluihin karhujen varalta jne. Kaikki sen esiintyminenkin on silkkaa ”Jumalan teatteria”. Neljässä vuodessa voi tuollaisen edesvastuuttoman ja holtittomen hullun johdolla tapahtua mitä tahansa.

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Minen pelkää Trumppia, mutta pelkään Trumpin puolesta…

  Ameriikkalaiset ovat kautta aikojen aina hankkiutuneet epämiellyttävistä presidenteistään eroon tavalla tai toisella..
  Nykyteknologian myötä on tullut jos jonkinmoisia eroonhankkiutumisvälineitä markkinoille.
  Ameriikka tuo aseiden ja muiden ihmemaa, on oiva tapa heretä hengittämästä jos haluaa erkaantua elämästään. Ei tarvitse kuin hieman v¤¤tuilla väärille poliitikoille tai muille henkilöille ja henki onkin niin löyhässä että ihan hirvittää..
  Veikkaisinpa että jos Trump ei osaa pitää turpavärkkiään peruslukemilla ja edes näytellä viisasta miestä, ei hän kauaa kukkoile tuolla, kun omat koirat hänet syövät…
  Sehän ei olsi mitään uutta, niinhän ameriikkalainen demokratia toimii, eli jos ei tykätä, niin tapetaan….

  Sanoisinkohan että n. 3,4 kuukautta ja sitten valitaan jo uutta presidenttiä, USAan…

  Ellei jopa jo aikaisemminkin?

  Että Sikäli…

 4. saara finni sanoo:

  Mistähän johtuu, että ministeri Bernerin railakkaat visot tuovat usein mieleeni Trumpin?

  Joo, joo, tietysti siitä, että minulla on sairas mielikuvitus.

Jätä kommentti

css.php