Joko Sipilä on polvillaan Väyrysen edessä?

Niin siinä sitten kävi, että perussuomalaisten halla-aholainen siipi otti ja kaatoi hallituksen viikonloppuna Jyväskylässä. Elämmekin lähipäivät mielenkiintoisia aikoja kotimaan politiikan saralla. Mikäli nykyisestä eduskunnasta saadaan kasaan uusi enemmistöhallitus, niin se tulee olemaan kaikessa ristiriitaisuudessaan aivan järkyttävä sekametelisoppa.

RKP ja Kristillisdemokraatit aloittivat nopeasti oppositiosta huudettujen sanojensa syömiskilpailun hallituskiimassaan. Jos ei nyt kaatuneen hallituksen politiikan sisältö ole vastannut vuoden 2015 eduskuntavaalien lupauksia, niin vielä vähemmän niitä tulee vastaamaan Sipilän mahdollinen toinen hallitus.

Mikäli hallitus kuitenkin saadaan eduskunnasta muodostettua, vaatii sen pystyssä pysyminen jatkuvissa välikysymysäänestyksissä merkittävää määrää puolueesta toiseen siirtyviä loikkareita, jotka joutuvat nyt tarkoin laskelmoimaan ja valitsemaan vallanhalun ja potentiaalisen poliittisen itsemurhan välillä.

Asetelma on erityisen mielenkiintoinen kansalaispuolueen näkökulmasta. Näyttää siltä, että politiikan pariin kertaan läpi pelannut Väyrynen on pelannut itsensä taitavasti vaa’ankieliasemaan. Ilman puolueiden välisiä loikkauksia tai loikkausten kohdistuessa nimenomaan kansalaispuolueen riveihin, löytää Juha Sipilä itsensä vielä polvillaan Paavo Väyrysen edessä. Olisi varmaan kannattanut antaa se ministerin salkku?

9 kommenttia artikkeliin “Joko Sipilä on polvillaan Väyrysen edessä?”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta Kimmo,

  Parahin sanaseppo, toivoisin, että tiiviiseen ilmaisuun pyrkiessäsikin säilyttäisit keskeiset tosiasiat.

  No juu, periaatteessahan perussuomalaisille sanottiin etukäteen, että jos valitsette Halla-ahon puheenjohtajaksi, hallitustaival päättyy siihen. Tarkoittaako tämä sitten sitä, että kun Halla-aho valittiin, häntä äänestänyt osa kaatoi hallituksen? Ei tietenkään tarkoita. Valinta ja vastuu hallituksen kaatamisesta on yksin Juha Sipilällä.

  En muista minkään muun puolueen henkilövalintoihin liittyneen tällaista painostusta. Varmaan sisäistä vaikuttamista on aina kaikenlaista, mutta tämänveroista ulkoista painostusta ei olla nähty. Eivät Sipilä ja Orpo tyhmiä ole, vaan hehän olivat tilanteessa saletissa: jos painostus olisi tehonnut, hyvä, kun ei tehonnut, vielä parempi. Aika monissa vaaleissa jo nähty, etteivät äänestäjät reagoi hyvin heidän puolestaan ajatteluun (raflaavampiakin ilmaisuja olisi voinut tässä käyttää, mutta kun ei tiedä mihin on kymmenen vuoden päästä pyrkimässä, niin pitää olla varovainen).

  Melko tekopyhää tämä käsien vääntely hallituksen kaatumisesta. Sipilän ”askel eteen, kaksi taakse” -hallitus on kaatuessaan epäilemättä 90-luvun alun laman jälkeisen Suomen toiseksi heikoin esitys Kataisen/Stubbin farssin jälkeen. Nyt vaalikauden puolivälissä aivokuolleetkin näkevät, että eväät on syöty, keskeisimpänä ongelmana sotekärry, jotka on ajettu suohon tuulilasin yläreunaa myöden. Maakunnissa suuri poru, ettei aika ja raha riitä valmisteluun, asiantuntijat laskevat ettei soten tavoitteista ole toteutumassa oikein mikään (sana kaaoskin on mainittu), lainvalmistelu on viivästynyt, ja koko hankkeen toteutustavassa saattaa olla edeltäjäänsäkin suurempia perustuslaillisia ongelmia. Huomioiden oppositiopuolueiden asenteet, jos soten ja maakuntauudistuksen loppuunvienti olisi Sipilän mielestä ollut elintärkeää ja vielä mahdollista, hän olisi tehnyt suunnilleen mitä hyvänsä nykyisen hallituksen kasassa pitämiseksi.

  Kokemattomana puolueena persut ovat olleet naiveja hallitusyhteistyössään, luullen sen olevan rehtien ihmisten suoraselkäistä toimintaa. Soinilla ei ollut enää mitään mahdollisuuksia tunnustaa, että hänen johdossaan persuille annettiin hallitusneuvotteluissa vain tutti kirjaamalla hallitusohjelmaan persuja tyydyttäviä asioita, joita ei ollut tarkoituskaan toteuttaa. Kuntavaalien tulos kertoi Sipilälle persujen kannatuksen sulatustavoitteen täyttyneen, voitiin siirtyä suunnitelmassa eteenpäin.

  Samaan aikaan EU:n asiat ovat edenneet vaiheeseen, jossa sen vaaleilla valitsematon eliitti valmistautuu runttaamaan liittovaltiokehityksen läpi – pieniä ne kuulkaa ovat Suomen hillotolpat. Tämän kehityksen tieltä pitää raivata kaikenlainen kansallinen kitinä ja kitka.

  Siinä taustaa ”hallituskriisille”. Kun päätavoite karkasi, siirryttiin valmistelemaan asemia seuraavia vaaleja ja liittovaltiokehitystä varten.

  Todellisuus voi olla näitä arvelujanikin ihmeellisempää, mutta älkää hetkeäkään kuvitelko, että hallitus kaatui joihinkin Halla-ahon vanhojen kirjoitusten ja keskusta-kokoomuksen ylevien arvojen sovittamattomaan ristiriitaan.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   ”älkää hetkeäkään kuvitelko, että hallitus kaatui joihinkin Halla-ahon vanhojen kirjoitusten ja keskusta-kokoomuksen ylevien arvojen sovittamattomaan ristiriitaan”

   Tähän varoitukseen voin yhtyä kyllä täysin. Tuollaisen kuvitteleminen olisi kyllä täysin infantiilia.

 2. Kari Ilkkala sanoo:

  Päivän päätteeksi voi vain todeta, että todellisuus oli arvelujanikin ihmeellisempää: Sipilä ja Orpo olivat saletissa, koska koko koreografia oli etukäteen sovittu.

 3. Silvon Tapsa sanoo:

  Näkyvä osoitus loikkareiden poliittisesta selkärangattomuudesta. Hävyttömän iljettävää käyttäytymistä, verrattavissa lakkorikkurien halveksittavaan toimintaan!
  Loikkareiden nimet ja osoitteet julkisuuteen, kaikkien naurettavaksi!

  Silvo

  • Antti Sulonen sanoo:

   En ole noita loikkareita äänestänyt, kuten en niitäkään, jotka tuosta yhteisöstä eivät loikanneet. Eikö se kuitenkin ole äänestäjän asia vertaako hän loikkaria lakkorikkuriin ja nauraako hän loikkarille.

   Sattuuko sinuun Tapsa, ilmoita siitä loikkarille suoraan jota äänestit.

  • Leo Leppänen sanoo:

   Rökittäessään hyvin estoitta puolueloikkareita Silvon Tapsan olisi hyvä tietää tai muistaa, että Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston perussuomalaisten pikkuryhmässä on kaksi loikkaria kokoomuksesta (Kari Ilkkala ja Lulu Ranne). Lisäksi varajäsenenä ainakin kaksi lokkaria.
   Pitäisikö kaikkien näiden poliitikkojen osoitteet laittaa nettiin kaikkien naurettavaksi Tapsan vaatimuksesta? Hellurei! Hän on Ruotsin lahja ja vahvistus HäSan nettisivujen Persuosastolle.

 4. Seppo Koskenranta sanoo:

  Ollaan nyt Soinin porukan tavasta hoitaa asioita mitä mieltä tahansa, en ikinä olisi antanut ääntäni Halla-ahon ja hänen valitsemansa puheenjohtajiston johtamalle puolueelle.

 5. raiska sanoo:

  Näitä nykyisiä perussuomalaisia on moitittu yhteistyöhaluttomiksi. Huomaamatta on kuitenkin jäänyt, millaisesta yhteistyöstä on kysymys. Kysymyshän on siitä, suostuuko joku lähtemään apupuolueeksi hallistukseen tukemaan kokoomuksen kyykytys- ja leikkauspolitiikkaa. Minusta on kunnioitettavaa, kun puolue ei halua edistää tätä politiikkaa.

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Perussuomalaiset ollessaan hallituksessa toteuttivat opetetun puudelin lailla Kokoomuksen ja Keskustan kyykytyspolitiikaa ja nyt luopiopersulaiset jatkavat samalla linjalla. Tässä suhteessa ei ole eroa.

   Leppäselle tiedoksi, yksittäisen ihmisen loikkaus ei ole mitenkään rinnastettavissa massaloikkaukseen.
   Yhden ihmisen loikkaus on varmastikin pitkän henkilökohtaisen harkinnan tulos, mutta tässä luusereiden tapauksessa taisi kyse olla ainoastaan tyhmyydestä ja yhden miehen Audin penkistä.
   Soini nollasi kertaheitolla koko poliittisen uransa.

Jätä kommentti

css.php