Katalonia osoittaa syyt liittovaltiokehitykseen pysäyttämiselle

Aivan alkuun pahoitteluni melko pitkään kestäneestä hiljaiselostani tällä palstalla. Elämä on heitellyt viimeisen vuoden aikana ja bloggaaminen ei ole läheskään aina ollut päällimmäisenä mielessä. Takana on raskas avioero ja lisäksi haasteita on tuonut toukokuussa alkaneet ja elokuun alussa hivenen muuttuneet työkuviot. Nyt on surut surtu ja perehdytykset pikkuhiljaa perehdytty, mikäli nyt asiantuntijatyössä voi koskaan olla riittävän valmis. Nyt alkaa kuitenkin prosessoritehoja ja muistikapasiteettia riittää muuhunkin, kuin selviytymiseen aamusta iltaan.

Tämä teksti on 108. julkaisuni tälle palstalle. Mahdollisesti myös viimeinen. Sanalla sanoen hieman ihmettelen Hämeen Sanomien toimintaa tämän palstan lopettamisen suhteen. Palstan ylläpito ei varmasti ole maltaita maksanut ja vielä vähemmän voin nähdä palvelun rahasampona uudelle ylläpitäjälleen. Näyttää siltä, että maakuntalehtemme ei halua tarjota vapaata palstatilaa paikallisille poliitikoille ja muille vaikuttajille elämän eri alueilta. Liekö sitten palvelu tunnetun lehden verkkosivujen kautta liian helposti yleisön saatavilla ja ennakkosensuroimaton sisältö toisinaan liikaa joillekin tietyille tahoille. Blogipalvelu halutaan häivyttää sisältöineen jonnekin bittiavaruuteen, jonne satunnainen lukija ei vahingossa eksy.

Lillukanvarsista hieman asiaankin ja pari sanaa kaikkien huulilla viime päivät olleesta Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksestä. On melko käsittämätöntä, miten eurooppalaisen, demokraattisen arvoyhteisön sisällä kansan tahto painaa niin paljon, että poliisi estää kansalaisia äänestämästä ja demokratiaa toteutumasta pampuin ja kumiluodein. EU:n johtavien poliitikkojen hiljaisuus asiassa sattuu korviin. Väkivalta omalla takapihalla vaietaan kuoliaaksi, mutta rajojen yli ollaan valmiita huutelemaan ohjeita ja asettamaan pakotteita, vaikka esimerkiksi Ukrainan Krimillä kansa sai äänestää ja sen tahto jopa oletettavasti toteutui.

Jotkut tahot ovat ymmärrettävästi ottaneet kannakseen seurata Espanjan hallitusta Francon viitoittamalla tiellä todeten, että koko Katalonia on itsenäisyyspyrkimyksissään kansalaistottelematon. Tälle älylliselle epärehellisyydelle on annettava synninpäästö sikäli, että EU:n ja transatlanttisen arvoyhteisön hyvyyteen sinisilmäisesti uskoville ei ole jätetty muuta mahdollisuutta. Silmät kiinni ja opettamaan demokratiaa Venäjälle ja Pohjois-Korealle. Not in my backyard!

Katalonian tilanne on meille kaikille osoitus siitä, että EU ei takaa itsehallinnollisten alueiden kansalaisten oikeutta päättää omista asioista rajojensa sisällä. EU-eliitin korvia särkevä hiljaisuus Katalonian tilanteesta osoittaa, miksi Suomen kansan itsemääräämisoikeuden ainoa turva on ja tulee aina olemaan suvereniteetissä. Suomen suvereenia itsemääräämisoikeutta on aika ryhtyä puolustamaan kautta koko poliittisen kentän.

Lisää EU:ta ei ole ratkaisu mihinkään ongelmaan nyt eikä tulevaisuudessa. Suomen tulee torjua EU:n yhteinen budjetti, valtiovarainministeri, yhteiset puolustusratkaisut sekä kaikenlainen integraation syventäminen. Suvereniteetille olennaista on säilyttää kansallinen liikkumatila ja toisin toimimisen mahdollisuus. Jokaisen vastuullisen suomalaisen poliittisen toimijan tärkein tehtävä on turvata omalta osaltaan se, että mikäli suomalaiset koskaan tahtovat äänestää itsensä ulos esimerkiksi EU:sta tai talous- ja rahaliitosta, se on mahdollista ilman pelkoa Katalonian kaltaisesta tapahtumaketjusta. Myös Brexit-äänestyksen tuloksen kauhistelun voinee Katalonian tapahtumien jälkeen lopettaa, mikäli joku hölmö sitä jossain vielä haluaa jatkaa.

2 kommenttia artikkeliin “Katalonia osoittaa syyt liittovaltiokehitykseen pysäyttämiselle”
 1. No niin siinäpä nyt onkin sitten vasemmistoliitolle uutta tehtäväsarkaa, junnaavan päivänpolitiikan sijaan.
  Aikoinaan 70 luvun loppupuolella kun kävin iltaopparia Lahdessa, vasemmistolainen oppilastoimikunta oli jatkuvasti osoittamassa mieltään Chilen kansaa sortaneen sotilasjuntan tekosia vastaan.
  Nyt ehdottomasti pitää, vaikka noin vanhoja muistellen vasemmiston lähteä sotimaan barrikaadeille ja osoittamaan mieltään Katalonian kansan itsenäisyyspyrkimysten puolesta, eikös vaan…
  Sehän jos mikä, osoittaa totaalista solidaarisuutta ja pyrkimistä rauhaan, rakkauteen ja tasa-arvoon!

  70 luvusta viisastuneena, mä en lähde enää mukaan touhuiluun, mutta seuraan kyllä mielenkiinnolla asiaa, joskus jopa kommentoiden…

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  On ollut Unionin alkuajoista asti selvää, että EU on vallanhaluinen ja laajentumisvimmainen. Tuohon pyrkimykseen ja asenteeseen istuu vallan huonosti Katalonian itsenäisyyspyrkimykset. Kun vielä Brexit painaa EU:n niskaa köyryyn. Katalonian kysymys on EU:n mukaan Espanjan sisäinen asia, mutta Irlannin ja Luxenburgin verotuskysymykset kuuluvat EU:lle. Samoin muiden maiden halukkuus ottaa vastaan pakolaisia. Kieltäytymisestä uhataan jopa oikeustoimilla. Tosin verokilpailu on tuhoisaa uhteiskuntien elinkelpoisuudelle ja oikeudenmukaisuudelle.

  EU on ”rauhanjärjestö”, se määrittää itse rauhansa.

  Kauton näkemykseen on helppo ja perusteltua yhtyä.

Jätä kommentti

css.php