Vaihtoehdottomuuden aika on ohi

Kirjoitus julkaistu Hämeen vasemmiston piiripostissa 2/2014

Suomi oli vuonna 2013 euroalueen demokraattisin maa. Tämä selviää Economist Intelligence Unitin demokratia-indeksistä, jota EIU on toteuttanut vuodesta 2006 alkaen. Indeksin mukaan demokratia on taantunut miltei koko euroalueella, myös Suomessa, vuodesta 2008 lähtien. Indeksissä mitataan muun muassa vaalien moniarvoisuutta, kulttuuria, kansalaisvapauksia ja poliittista osallistumista. Esimerkiksi Kreikassa demokratian heikentyminen on suoraa seurausta siitä, että sen talouspolitiikan kontrolli on luisunut vaaleilla valittujen poliitikkojen sijasta EU:n ja pankkiirien käsiin. Saksassa taas suurimpien poliittisten puolueiden jäsenmäärien lasku ja äänestysprosentti vaaleissa ovat vaikuttaneet asiaan suurinpiirtein yhtä paljon, kuin Kreikassa talous.

Suomalainen demokratia on isiemme perintö, jota tulee vaalia. Sen lisäksi, että olemme euroalueen demokraattisin maa, olemme myös lehdistönvapauden kärkimaa maailmassa. Toimittajat Ilman Rajoja –järjestö julkaisee vuosittain raporttinsa maailman lehdistönvapaudesta. Suomi on vuoden 2014 lehdistönvapausindeksin ykkönen. Kuten hyvin tiedämme, yksi demokratian toteutumisen tärkeimmistä edellytyksistä on sanan- ja lehdistönvapaus. Kansanvalta ei voi luotettavasti toimia, mikäli kansa ei saa äänestyspäätöstensä tueksi oikeaa tietoa. Päätöksenteon prosessien läpinäkyvyys aina valmistelusta alkaen taas turvaa kansalaiselle kuluttajansuojan, jonka perusteella edellisen äänestyspäätöksensä voi seuraavissa vaaleissa halutessaan reklamoida.

Ukrainan kriisin yhteydessä Suomen Venäjän vastaista linjaa on perusteltu muun muassa kuulumisella länsimaiseen arvoyhteisöön, jonka peruspilareita ovat demokratia ja sananvapaus. Yhtenevin sanankääntein on puolusteltu, kumma kyllä, myös salassa valmisteltuja EU:n ja Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksia ja Suomen Nato-isäntämaasopimusta. Syvenevän länsi-integraation hinta Suomelle näyttää kuitenkin olevan koko ajan taantuva demokratia ja heikkenevä talous, mistä huolimatta oikeisto jatkaa keulimistaan pakki päällä. Demokratian ja sananvapauden kärkimaahan eivät kuulu tabut ja väärämielisten vainoaminen, vaan avoin, kriittinen keskustelu ja vaihtoehtojen tunnustaminen niin naapurisuhteista, Natosta, eurosta, kuin EU:stakin. Vaihtoehdottomuuden aika on ohi!

3 kommenttia artikkeliin “Vaihtoehdottomuuden aika on ohi”
 1. Beobachter sanoo:

  Ai Kreikassako hyvää demokratiaa edusti se, että maa luisui syvälle velkasuohon (valtionvelka enimmillään 180…200% luokkaa BKT’sta) muiden euromaiden pelastettavaksi ja sekö on demokratian heikentymistä, kun muut euromaat tukevat massiivisilla avustuksilla velkasäkkiä ja antavat lisäksi lähes vakuudettomia lainoja asianomaiselle asiansa huonosti hoitaneelle. Kovin on erikoinen käsitys siitä, mikä on hyvää ja mikä vähemmän hyvää demokratiaa. Edelleen kysymys koskien kehitystä Suomessa. Olisiko sen asemesta, että meillä edelleen on terve länsimainen demokratia, riippumaton objektiivinen tiedonvälitys, monipuolinen vapaa lehdistö ja ennenkaikkea yksilön mielipiteenvapaus, parempi senkaltainen demokratiakehitys, mikä vallitsee Nyky-Venäjällä, jossa käytännössä kaikki media, so uutisvälitys, televisiokanavat ja lehdistö on otettu valtion kontrolliin, jossa yksilön mielipiteenilmaisua yhä tiukemmin kontrolloidaan ja tarvittaessa se estetään ja jossa valtiojohtoisesti lietsotaan kansalliskiihkoista nationalismia ja jossa yhteiskunnan ilmapiirin kehitys yhä enemmän muistuttaa kehitystä 30-luvun kansallissosialistisessa Saksassa. Tällaistako demokratiaa avaaja meillekin haluaa.

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Nyt taisi tulla väärä tulkinta. En tiedä tarkalleen demokratiaindeksin pisteytysperusteita, mutta asiasta kertoneen uutisen mukaan Kreikan demokratian negatiivinen kehitys on taloustilanteen seurausta. Tämä ei ole minun johtopäätökseni, mutta en sitä myöskään epäile. Kreikkalaisten kannaltahan se on heikentynyttä demokratiaa, että – kenties huonon taloudenpidon seurauksena – kontrolli on karannut omista käsistä.

   Tästä ei kannata vetää johtopäätöstä, että minusta pitäisi syytää Kreikkaan lisää rahaa. Päinvastoin, mitä pidemmälle Suomen alamäki jatkuu, näyttää koko ajan selvemmältä – mm. Ruotsiin verraten – että Suomen etu olisi päästä koko eurosta eroon. Jossain todettiin, että Suomen eurosta johtuva hyvinvointitappio olisi peräti 10%. En muista lähdetä, joten ei kuuluteta varmaksi.

   Suomen demokratiakehityksestä: Meidän mallimme ei tule olla Venäjä, eikä liioin USA, Saksa tai EU:n liittovaltiorakenteet. Ei meillä ole mitään tarvetta hinautua näiden suuntaan ja sukeltaa yhä syvemmälle liittoumiin, kun on selvää, että ne arvot, joiden vuoksi niihin ollaan tukka putkella menossa, eivät siinä rytinässä ainakaan parane. Mehän olemme itse itsellemme paras demokratian malli, ajalta ennen tätä demokratian taantumaa. Muita hyviä malleja ovat esimerkiksi Sveitsi, Itävalta tai Ruotsi, joiden ulkopoliittinen linja on ollut vuosien saatossa suunnilleen samanlainen (puolueettomuus/liittoutumattomuus) ja jotka ovat niitä parhaita esimerkkejä Suomelle, jos halutaan katsoa avoimesti vaihtoehtoja sen sijaan, että ollaan johonkin suuntaan rähmällään…

Jätä kommentti

css.php