Parasta demokratiaa, mitä rahalla saa

David Rovics – Best Democracy Money Can Buy

Hämeen Sanomat linjasi keskiviikon 11.3. lehdessä, että mielipidepalstalla julkaistaan ehdokkaiden kirjoituksia neljänä maanantaina eduskuntavaaleihin asti. Mikäli linjauksen tarkoitus on se, ettei ehdokkaiden mielipiteitä julkaista tämän raamin ulkopuolella, niin palstamillit jäävät pienillä budjeteilla kamppaileville todella vähiin. Samalla tapetaan oikeastaan jo etukäteen perustellun yleisönosastokeskustelun mahdollisuus monimutkaisista aiheista ja kansakunnan kohtalonkysymyksistä, kun kirjoitukset on pidettävä lyhyenä mahtuakseen palstalle. Tällainen linja suosii kaikenlaista mahdollista mainostoimistojen henkilöbrändäystä, pikku ”punch-lainien” heittelyä ja retorista paskanjauhantaa.

Torstain 12.3. lehti kuitenkin näytti heti, mitä linja käytännössä tarkoittaa. Kaupunginvaltuutettujen ehdokkaiden siltarumpupolitikointi hyväksytään, kunhan muistaa allekirjoittaa valtuutettuna. Tarkoittaako tämä samalla sitä, että istuvien kansanedustajien tekstit kelpaavat, mikäli allekirjoitus on kansanedustaja? Voi vain kuvitella millainen painoarvo politiikan höyhensarjalaisella näillä maanantaipalstoilla on, jos palstalle on tyrkyllä tunnetumpien ehdokkaiden kirjoituksia.

Tämän eriskummallisen mielipideosastoa koskevan vaalikaranteenin lisäksi molemmat suuret maakuntalehtemme Etelä-Suomen Sanomat ja Hämeen Sanomat kunnostautuvat rahastamalla ehdokkaita siitä, että vaalikoneen yhteyteen saisi lyhyen esittelyn ja pari linkkiä someen ja kotisivuille. ESS pyytää 80 ja HäSa peräti 150 euroa. Toivottavasti vaalikoneessa mainitaan yleisöllekin, että osan ehdokkaista linkkien ja esittelyjen puute ei johdu laiskuudesta ja saamattomuudesta, vaan persaukisuudesta.

Mediakortteja lähetellään sähköpostit täyteen ja usutetaan puhelinmyyjät tuputtamaan palstamillejä. On jopa kutsuttu kuuntelemaan markkinointipuheenvuoroja. Vaalit ovat mediataloille ennen kaikkea bisnes. Ehdokkailta kupataan, mitä irti saadaan.
Hyvät ystävät, näissäkin vaaleissa teille tarjotaan parasta demokratiaa, mitä rahalla saa. Ensimmäinen mediatalo, joka kutsuu kuulemaan luentoa tavastaan edistää suomalaista demokratiaa ilman palstamillien tuputtamista, tulee saamaan varauksettoman huomioni.

P.S. Yleisradio on pyhä.

Yksityishenkilö Kimmo Kautio
Hattula

15 kommenttia artikkeliin “Parasta demokratiaa, mitä rahalla saa”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Jos haluaa vallankahvaan kiinni on omattava joko rutkasti omaa tai pankkiireilta lainattua rahaa, lahjoitettuja varoja tai rikkaat vanhemmat jotka lainaavat… tai kenties lahjaksi antavat…

  Pientenkin asialle on siis lähdettävä täysi rahasäkki olalla, muuten saa vain muutaman-kymmenen ääntä ja pahan mielen.
  Eikä siinä kaikki, vaikka kuinka pursuaisit ideoita ja sattuisit ideoidesi nojalla pääsemäänkin eduskuntaan, niin kyllä ne ideat latistuvat viimeistään ensimäisessä ryhmäkokouksessa jossa puheenjohtaja ilmoittaa että meidänpä linjamme onkin tämä tai tuo, eikä muulle ole sijaa ja jos et ole kanssamme yhtämieltä olet ulkona kuvioista.
  Rivikansanedustajalla ei ole mitään valtaa oikeasti, kyllä se pitäisi jo tietää.
  Vasemmistoliitolla on tää kaalinsyöjä, hotelliin kaljapäissään sammuileva Arhinmäki, joka sanoo viimeisen sanan ja muiden on vaan nyökyteltävä hyväksyvästi.

  Että ihan se ja sama millaisia hienoja lupauksia teet vaalikarjallesi, et niitä voi kuitenkaan pitää.

  Ja sitten muista se että eduskuntavaaleissa valitaan vain kansanedustajia, sinne ei ole mahdollista päästä lautakuntapaikoille, niinkuin kunnallisvaaliehdokkailla on , lautakuntiin pääsee automaattisesti vaikka äänestyksessä ei saisi kuin oman ja sukulaisten äänet!

  Niin että jos vähänkin tuntuu siltä ettei ole mahdollisuuksia päästä kuin varavaravara sijalle niin heitäppä pyyhe kehään ja säästä rahat vaikkapa uuteen pösöön…

  • Kimmo Kautio sanoo:

   Nuorena miehenä suhtaudun hieman optimistisemmin demokratian mahdollisuuksiin sekä kansanedustajan vaikutusmahdollisuuksiin.

   Ah…uusi pösö kyllä houkuttaa, mutta ei näillä rahoilla makseta edes velkoja tuosta 407:sta…

   • Antti Sulonen sanoo:

    Kimmo

    Olet valtion hallintoon sopimaton henkilö, jos omiesikin velkojen maksu noin vähäisissä määrissä tuottaa tuskaa. Ny tarvitaan valtion hallintoon henkilöitä, jotka lopettavat velanoton ja laativat ohjelman vanhojen velkojen maksuun.

    Onko tuo neljänollaseiska muuten mosse, jos on niin se ainakin opettaa nuorenkin miehen, että hevoseton mies on huoleton mies.

    • Kimmo Kautio sanoo:

     Antti, pöh. Ei velkojen maksu aikataulun mukaan tuskaa tuota. Tarkoitin, ettei niitä saa kokonaan pois maksettua näin vähäisillä rahoilla, mitä vaaleihin käytän. Valtion velkaa taas ei ole tarkoituskaan nollata.

     407 on loistopeli! En kadu pätkääkään pösön hankkimista. 😉

     • Antti Sulonen sanoo:

      Ei valtion velkaa pysty kukaan nollamaan eikä siitä ole kysekään.

      Mutta Kimmo selitä miten tässä edetään ja kuka on maksaja: Opintotuesta ei missään tapauksessa saa leikata, jos siitä leikataan on se niin mitätön summa ettei sillä ole mitään merkitystä, niin sanotaan. Valtiolla ei ole rahaa eikä valtiolle tule rahaa, joten valtion on otettava lisää lainaa maksaakseen tuon opintotuen, valtion velka kasvaa tuon otetun tuen verran. Kuka sitten maksaa tuon velan? Kimmo sanoo ettei kukaan, valtion velkaa ei tarvitse maksaa pois. Ei tarvitse, mutta rahan lainannut taho vaatii korkoina korvauksen lainaamastaan rahasta. Kuka maksaa tuon koron? Sen maksavat nyt opintotuen leikkausta vastustavat opiskelijat ja viellä nykyistä korkemmalla korolla, kun luottoluokitus putoaa. Maksaessaan tuota korkeata korkoa (verojen kannon yhteydessä) nuo tämän päivän opiskelijat moittivat edellisiä sukupolvia valtion velan kasvattamisesta, vaikka kyse on heidän omasta toimestaan.
      Kimmo kannattanee Kreikan mallia, jossa ulkopuoliset tahot määräävät elämän rytmin. Kreikka ei nykyisillä neuvottelijoillaan mahda asialle mitään.

   • nuorena miehenä ?+
    Paljonkos sitä ikää nyt onkaan, 27 ja risat?
    Paree olis jos hommaisit niillä rahoilla jotka aioit käyttää vaalimainoksiin vaan sen uudemman pösön ja jättäisit kansanedustushommat niille joilla on enemmän annettavaa koko kansakunnalle?

    Tyhjänlupaajia meillon ollut iät ajat, mutta tekijöistä on pulaa!

    Mitäpä konkreettista on vasemmistoliitto saanut oikeasti aikaan viimekaudella, muuta kuin erosi hallituksesta kun yksinhuoltajien lapsilisät pienennettiin?

    Kerros jokin esimerkki, mitä ootte saaneet aikaan ihan itse ja oikeasti?

    • Elämä ei oikeasti ole pelkkää sählypalloilua, vaikka siinäkin pitää tehdä nopeita valintoja, että pallon saa naapurin verkkoon pujahtamaan. Politiikka tarvitsee harkintaa ja suuria tekoja että siitä tullee pelaamista suurempaa!-

     Jos ei kykene sellaiseen on paras pysyä vain sählypeleissä ja jattää hommat niille joilla tahto riittää suurempiin kokonaisuuksiin kuin erävoittoihin!

     Jos pikavoittoja haluaa tililleen , suosittelen lottoa tai eurojackpottia…

     Toisaalta elämä on suurta peliä. Kokemuksesta tiedän(olen seurannut useiden politikkojen toilailua vuosikaudet) että joskus tai oikeammin useinkin vetäjän käteen jää pelkkä luu.
     Vaikka lähtiessä olisi kuinka suuret odotukset itse itselleen asettanutkin, ei loppulitviikkiä tehdessään voi mitään lukea edukseen.

     Silti monet puhuvat , yleensä puutaheinää, ikäänkuin hämätäkseen tai sitten vedotaan tunteisiin, etten mä viimekaudella saanut ehkä mitään aikaankaan, mutta nyt olen paljon viisaampi ja osaan tehdä jotkut asiat toisin.. (näkis vaan)..
     Oikeasti politiikka on uskomusten ja utopioiden myymistä äänestäjille ja loppuratkaisu on kansan karttuisassa tai kärttyisässä kädessä.

     Nyt vaan viimeaikain juttuja ynnäillessä tuntuu siltä että kansa onkin pikemminkin kärttyisä!

     • Kimmo Kautio sanoo:

      Ikää on 32, kiitos kysymästä. Minua ohjaavat aivan muut asiat, kuin sählypalloilu ja naiivius tässä vaalitouhussa, joten isällinen opastuksesi on täysin väärässä paikassa.

      Joo-joo-ihmisten ja perkeleellisen riitelyn välissä on keskinäisen kunnioituksen ja asiapitoisen sivistyneen keskustelun ja neuvottelun tie, jolle minä tähtään.

     • riitta nyqvist sanoo:

      Moro kuningasjätkä!
      Sehän meidän äänestäjien vika,
      jotka kaikenmaailman pölhökustaita sinne äänestämme käsiensä
      päällä istumaan.
      Demarit syyttävät Stubbia mamu Kataisen jälkeen jättämästä
      sotkusta. Itse ovat olleet samalla hiekkalaatikolla puhumassa,
      mitä sylki suuhun tuo.
      Rajamäki on niitä harvoja puolueessa,
      jolla oli munaa torpata älytön paperittomien lakiesitys.
      Ei pidä yleistää koko Arkadian porukkaa selffie-hemmojen, joulupukkien
      ja putoushahmojen sekoiluista.
      Riitta

 2. Eikä demokratia ole sitä, että kaikki ovat Joo-Joo yhtämieltä asioista vaan sitä, että riidellään niin perk–leesti asioista ja sitten sovitaan asia demokraattisesti siten että kaikki ovatkin tyytyväisiä, tasapuolisesti saavutettuun lopputulokseen!

  • kuningasjätkä sanoo:

   Morjesta vaan Riitta..

   Jutustasi ei käynyt ilmi mihin kaartiin tämä Kautio tässä sijoittuisi, vai oliko se tämä käsiensä päällä istuja kenties?

   Vasemmistoliitto noin yleensä on sanojensa mukaan ollut pienen ihmisen asialla jo niin kauan kun suomen kommunistinen puolue hajosi ja muutti nimensä vasemmistoliitoksi.

   Neuvostovaltiossakin oli kommunistinen puolue, eikä sielläkään kansalaisilla ollt hyvä olla!

   Vai onko ideologiat muuttuneet joksikin muuksi?
   Mikä on mun on mun, ja mikä on sun on myöskin mun?

   • riitta nyqvist sanoo:

    Moro kuningasjätkä!
    En äänestä puolueita, äänestän ihmistä.
    Puoluekuri on mielestäni tuhonnut monta hyvää poliitikkoa.
    Toivottavasti Kimmolle ei käy niin, hänellähän
    on ihan freesejä, perusteltuja mielipiteitä.
    Olen jo ehdokas-valintani tehnyt, mutta toivon Kimmolle menestystä politiikassa.
    Tässä on vuosikymmenet kuultu vaalikiertueilla lupauksia äärestä laitaan.
    Pelastetaan köyhät ja kipeät, mummosta murkkuun ja vauvasta vaariin.
    Arkadian rappusissa katoaa muisti.
    Ollaan menossa katastrofiin, lähes 100 miljardin veloista korkomenot
    v. 2015 ovat 1,7 miljardia.
    5,5 miljoonainen kansa elättää 730 000 virkamiestä.
    Iso osa heistä päällikön-päällikköjä,
    joiden palkat hakkaavat yksityispuolen tilit mennen tullen.
    Syöksykierrettä väitetään markkinavoimien ja suurten ikäluokkien syyksi.
    Suuret ikäluokat pyörittävät taloutta,
    jeesaavat DNA:ta jättäen melkoiset perinnöt delatessaan.
    Olet oikeassa kuningasjätkä,
    nyt on ahneuden aika tapissaan, Koskisen Hiljan sanoin
    ” – Mulle, mulle ja mulle, jos jotain jää, ni ehkä sitten sulle.”
    Riitta

 3. Kimmo Kautio sanoo:

  Antti Sulonen: Tällä hetkellä meille maksetaan lainanotosta. Mitä tulee ulkopuolisten tahojen määräilyyn, niin siihenhän oikeistolla on mitä suurin halu. Halutaan Brysselin ytimeen ja Nato-pöytiin ja kumarretaan minkä ehditään, samalla itään pyllistäen. 70-90% lainsäädännöstä tulee Brysselistä. Siinä sulle ulkoa saneltua elämää.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Ymmärsitkö Kimmo tämän hetken lainanotosta voidaan maksaa, mutta esim. tuon opintotuen takaisinmaksuvaiheen aikana tuskin maksetaan lainanotosta, silloin valtion esim. opintotukea vaatineet tahot maksavat veroina valtion lainan hoitokulut. Veronmaksaja maksaa noita kuluja tänä päivänäkin vaikka valtio edullisesti lainaa saakin. Pitkällä aikavälillä valtio ei voi lainanotosta tuloa tehdä, on todella lapsellista kuvitella tuosta valtiolle rahasampoa.

   Taidat olla siltarumpupolitiikko, kun et hyväksy yhteisesti Brysselissä sovittavaa lainsäädäntöä. Idästäkö se pitäisi lainsäädäntö tänne tulla? Se aika on eletty, kun tuosta ilmansuunnasta tämän maan lainsäädäntöön pyrittiin vaikuttamaan, se oli aikaa jolloin mosse oli neljänollaseiska. Sinulla Kimmo ei ole mitään tietoa tuosta ajasta. Sikäli se oli hienoa aikaa ettei kukaan osannut vaatia salibandylleen toisia rakentamaan seiniä ja kattoa, hiihtäminenkin sujui itse tehdyllä ladulla eikä kukaan koiraansa tuolla ladulla ulkoiluttanut.

 4. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Kimmo!
  Rahalla saa ja hevosella pääsee.
  Kummipoika kertoi, ettei alle 40 tonnin budjetilla pääkaupunkiseudulla kannata lähteä ehdokkaaksi.
  Tämä aiheuttaa demokratiavajeen.
  Minusta ehdokkaan vaalibudjetilla pitäisi olla yläraja, esim. 30 tonnia. Sekin on suurimmalle osalle ehdokkaista liikaa, mutta tasoittaisi hieman kisoja.
  Jos raha ratkaisee vaalit, olemme eriarvoistuvassa yhteiskunnassa.
  Tsemppiä! Hessu K.

Jätä kommentti

css.php